مطالعات گویشی در ایران سابقهای طولانی دارد و حتی پیش از بهرسمیت شناختهشدن و شکلگیری گروههای زبانشناسی و معرفی اصطلاح گویششناسی، پژوهشگرانی با گرایشهای گوناگون و با انگیزههای متفاوت به ثبت و توصیف گونههای زبانی مبادرت ورزیده بودند. این شاخه دیرپای زبانشناسی یکی از پویاترین و مطرحترین حوزههای زبانشناسی امروز نیز است. اهمیت ثبت و نگهداری تنوعهای زبانی در گذر زمان نهتنها کمرنگ نمیشود، بلکه از جنبههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و قومشناسی فزونی مییابد. پیشرفت فناوری شاید در مباحث نظری رشتههای علوم انسانی ازجمله زبانشناسی تأثیر آنی و محسوس نداشته باشد، در گویششناسی به تحول در روششناسی ثبت، توصیف و تحلیل گویشها انجامیده است.
اطلسهای زبانی توزیع جغرافیایی گونههای زبانی و تنوعهای گویشی را بهصورت دیداری نمایش میدهند. امروزه برای اندازهگیری دقیقتر و عینیتر فاصلههای زبانی و تعیین ناحیههای گویشی مبتنی بر شباهتها و تفاوتها بین گونههای زبانی، از روشهای آماری، که با نام گویشسنجی شناخته میشوند، استفاده میشود. از سوی دیگر، مستندسازی زبان به چگونگی ثبت علمی و نمایش دادههای یک گونه زبانی اشاره دارد. در هر سه رویکرد، دادههای زبانی نقش مهمّی ایفا میکنند و با دیجیتالیشدن دادهها و رایانهایشدن محاسبات، شاهد تغییرات بنیادی روششناختی در این رویکردها هستیم.
هدف کتاب حاضر شرح این روشها و به تصویر درآوردن پیشرفتهایی است که در حوزههای تهیه اطلس زبانی، محاسبه فاصلههای گویشی و ثبت و توصیف گویشها رخ داده است. مطالب ارائهشده میتواند راهنمایی برای دانشجویان و پژوهشگران باشد و بهعنوان کتاب درسی در حوزه گویششناسی تدریس شود. کتاب حاضر حاصل طرح پژوهشی با عنوان «روشهای عملی در مطالعات گویشی: اطلس زبانی، گویشسنجی و مستندسازی زبان» است که در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به انجام رسیده است.
در فصل اول، با عنوان «روششناسی اطلسهای زبانی»، ابتدا تاریخچه مختصری از اطلسهای زبانی از آغاز تا حال ارائه میشود. روشهای گردآوری دادهها، تحلیل و نمایش نتایج در انواع اطلسهای زبانی شرح داده میشوند. انواع اطلسهای زبانی از منظر پژوهشگران پیشرو در این حیطه طبقهبندی میشوند و در نهایت با تأکید بر نقش رایانه در تهیه اطلسهای زبانی نمونههایی از اطلسهای جدید معرفی میگردند.
در فصل دوم، با عنوان «گویشسنجی: فاصلهسنجی گویشی»، پژوهشهای پیشرو در این زمینه و شیوههای مورد استفاده در طرحهای معتبر گویشسنجی معرفی میشوند. سپس از دو منظرِ شیوه تحلیل دادههای گویشی و شیوه نمایش نتایج، روششناسی مطالعات گویشسنجی مورد توجه قرار میگیرد و در نهایت برخی از نرمافزارهای رایانهای مانند گبمپ، دیاتک و غیره، که با هدف تسهیل تهیه نقشههای زبانی و انجام تحلیلهای گویشسنجی طراحی شدهاند، معرفی میگردند.
در فصل سوم، با عنوان «مستندسازی زبان: فراتر از یک روش»، اصول و روشهای مستندکردن یک زبان یا گویش بررسی و شرح داده میشوند و ملاحظات لازم در پژوهشهای میدانی زبانشناختی از منظر انسانی، اخلاقی و روششناختی مورد بحث قرار میگیرند. در زمینه مستندسازی زبان نرمافزارهای مختلفی چون ایلَن، پرات، فلِکس معرفی و امکانات و شیوه استفاده از این نرمافزارها نیز به اختصار مرور میشوند.
کتاب «اطلس زبانی، گویشسنجی و مستندسازی زبان» نوشته آتوسا رستمبیک تفرشی در 277 صفحه به بهای 61 هزار تومان از سوی انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی انتشار یافته است.
نظر شما