چهارشنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۰
کتابخانه الکترونیک زیرساخت می‌خواهد و موانع قانونی بسیاری دارد

مهدی رمضانی با اشاره به موانع قانونی ایجاد بخش کتابخانه الکترونیک در کشور و ضرورت ایجاد زیرساخت‌های لازم، گفت: این زیرساخت را نهاد کتابخانه‌های عمومی نمی‌تواند تهیه کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، مهدی رمضانی، معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در نشست خبری اعلام برنامه‌های این نهاد به‌ مناسبت بیست‌و‌نهمین دوره هفته کتاب، در پاسخ به پرسش خبرنگار‌(ایبنا) درباره تاسیس کتابخانه دیجیتال که از سال 1392، مطرح شد. گفت: در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ایجاد کتابخانه الکترونیک را در دو مقطع پیگیری کردیم که البته نتیجه‌ و فرآیندی برای ما نداشت. در دوره اخیر هم با محوریت استان خوزستان یک برنامه‌ریزی اولیه صورت گرفت و حمایت‌هایی انجام شد اما کار وقتی به مرحله تحقیقات رسید، متوقف شد.

معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی عنوان کرد: من در کمیسیون فرهنگی مجلس این موضوع را مطرح کردم. بعضی حرف‌ها خوب، قشنگ، منطقی و لازم است اما زیرساختش باید فراهم باشد و این زیرساخت را نهاد کتابخانه‌های عمومی نمی‌تواند تهیه کند.

وی ادامه داد: ما به‌عنوان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مقدمه ورود به کتابخانه الکترونیک را می‌توانیم فراهم کنیم اما ایجاد آن موانع و مباحث قانونی و بنیادین زیادی دارد و اگر این موانع قانونی مرتفع شود، امکان ایجاد این کتابخانه الکترونیک فراهم است. 

رمضانی گفت: کتاب‌هایی که اکنون در فضای مجازی از طریق اپلیکیشن‌های مختلف به صورت الکترونیک امانت داده می‌شوند، کتاب‌هایی‌اند که مشکل حقوق مادی و معنوی آن‌ها کاملا برطرف شده و نویسنده یا ناشر این حق را واگذار کرده است.

معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی گفت: جدی‌ترین خواسته ما، رفع موانع قانونی موضوع است و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌تواند این تسهیل‌گری را انجام دهد و بخش عمده‌ای از آن را پیش ببرد. مجلس شورای اسلامی هم در زمینه پیگیری موانع قانونی می‌تواند به ما کمک کند.

وی درباره ایده «کتابخانه بدون کتاب» گفت:‌ مطلبی که من پیش‌تر درباره ایجاد «کتابخانه بدون کتاب» در روزنامه ایران مطرح کردم، فراتر از کتابخانه الکترونیک است. این طرح که اکنون مقدماتش آماده است و اکنون کتابخانه پارک دانشجوی تهران برای راه اندازی کتابخانه بدون کتاب در حال آماده سازی است.
 
رمضانی گفت: اگر کتابخانه را به عنوان یک باشگاه فرهنگی و اجتماعی حساب کنیم، در «کتابخانه بدون کتاب» همه این خدمات بر بستر الکترونیک اتفاق می‌افتد؛ یعنی در این کتابخانه بخش‌های مختلف بازی،خدمات مشاوره‌ای و اطلاع‌رسانی وجود دارد اما همه این فعالیت‌ها در بستر فضای مجازی رخ می‌‌دهد و کتابخانه الکترونیک هم یکی از بخش‌های این کتابخانه خواهد بود.

وی با تاکید بر این که نسخه پی.دی.اف قطعا کتاب الکترونیک نیست، عنوان کرد: کتاب الکترونیک، کتابی است که در بستر فضای کتابخانه الکترونیک مطالعه شود و قابلیت ‌هایی چون برچسب‌گذاری دارد. کتابخانه دیجیتال، یعنی کتابخانه‌ای که همه فرایندش الکترونیک در آن انجام شود؛ بنابراین نسخه پی‌دی‌اف، قطعا کتاب الکترونیک نیست. 

رمضانی تاکید کرد: در کشور ما  و البته در دنیا برای ایجاد کتابخانه‌های الکترونیک، موانع قانونی و البته زیرساختی زیادی وجود دارد و شرکت‌ها و موسساتی که اکنون خدمات کتابخانه‌ای را به صورت الکترونیک ارائه می‌کنند، کتاب‌هایی را در دسترس مخاطبان قرار می‌دهند که مشکل تامین حقوق مادی و معنوی ناشران و نویسندگان در آن‌ها مطرح نباشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها