«یارمحمدخان سردار مشروطه» به بازار کتاب آمد
دلیل کینه مخبرالسلطنه به یارمحمدخان چه بود؟/ سرداری که برای نجات محاصره شهر تبریز به پا خاست
کتاب «یارمحمدخان، سردار مشروطه» به قلم محمود رضاخانی کرمانشاهی توسط انتشارات جدیکار راهی بازار کتاب شد.
وی تاکید کرد: یارمحمدخان در صدد نابودی باند و گروه ایجاد قحطی و گرسنگی -که در راس همه اینها انگلیسیها بودند- میشود که بر سر راه مبارزاتش مشکلاتی پدیدار میکنند. آگاهی از ایجاد این مشکلات برای نسل امروز میتواند بسیار جالب توجه باشد. اقدامات یارمحمدخان برای از میان برداشتن اوباشان درباریان دودوزهباز و وطنفروشان بیاصالت در اوج قحطی و گرسنگی حاکم بر کشور، بسیار جالب توجه است.
نویسنده که قبلاً در کتاب دوجلدی «تگرگ» به زندگی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی ملت ایران از ورود ژان ماری دو مورگان (باستانشناس فرانسوی) به ایران و شناسایی خط سیر نفت از فارس تا خانقین عراق پرداخته، اکنون به نحوه مبارزات مشروطهخواهان و پیشگیری از تسلط انگلیسها و روسها میپردازد؛ و چه هوشمندانه ویژگی خیانتکاران و خدمتگزاران به انگلیس و روس و تلاش جانبازان و مبارزان ایراندوست را به رشته تحریر در آورده است؛ و راز بر سر کار آمدن عناصر بیلیاقت بر پستهای مهم را به خواننده انتقال میدهد.
وی با اشاره به سخنان هربرت چیک ویس معاون سفیر انگلیس در بوشهر گفت: راه مهار ایرانیها و مشغولکردن آن به فقر و گرسنگی و بیکاری و تسلطدادن اوباش به این گرسنگان و کل جامعه به همراه انتشار و رایج دروغگویی به میان مردم است که بهسرعت سبب گسترش و ایجاد فساد همگانی میشود.
این نویسنده بیان کرد: تاریخ نشان داده است که این شگرد در کشور ما بارها پیاده شده و ماحصل آن برای هر دشمنی نتیجهبخش بوده است. بسیار جالب توجه است که هربرت چیک پس از بررسی در رفتار و تلاش عناصر دربار شاه قاجار و استفاده از تصمیمگیریهای اعضای دولت و اعضای ۳۶نفره شورای سلطنت بر رئیس مجلس خودفروخته به انگلیسیها -که در این موقعیت احمدشاه کودکسال را بر تخت سلطنت نشانده بودند- پیشنهادی به انگلیسیها دارد. او بر آن است که در مملکت پرآشوب از هر رخداد و در دوران از راه رسیدن این دودوزهبازان حیلهگر و سودجو و تصمیمگیر برای مملکت، به روش تحمیل دروغگویی و گرسنگی و ایجاد بیکاری و حاکمیت اوباش و نوکران سرسپرده به انگلیسیها روی آورند.
در آغاز این کتاب روزشمار وقایع مشروطه -جدا از ارتباط با داستان کتاب «یارمحمدخان، سردار مشروطه»- بسیار قابل توجه است؛ روزشمار سالهای ۱۲۵۴ خورشیدی تا مهرماه ۱۲۹۱ که با ترور یارمحمدخان پایان میپذیرد.
شخصیت یارمحمدخان در پشت جلد این کتاب اینگونه نوشته شده است: «کینه مخبرالسلطنه به سردار یارمحمدخان کرمانشاهی بهعلت همان درهمشکستن محاصره شهر تبریز و نجات رزمندگان در جنگ اردبیل بود. آنچه سبب شد نفرت از او هم به کینهاش افزوده شود، شنیدن تفسیر و نوع نگاه یارمحمدخان به اوضاع مملکت و آگاهیهایی بود که با سیاست روز از آن سخن گفت.
مخبر سلطنت بهخوبی دریافت که یارمحمدخان عنصری است هوشمند، شجاع و دانا و بیشتر مخاطرهآمیز برای همه همپالکیهای هماندیش عناصر فعال در دستگاه دولت؛ لذا در انظار، نگاه کینهتوزانهاش به او را از همه پنهان کرد؛ اما در مخابرهاش به تهران، یارمحمدخان را عنصری خطرناک معرفی و تاکید کرد او کسی است که بهآسانی فریب نمیخورد و بهسادگی دست از مشروطهخواهی برنمیدارد.
پیشتر رمان تاریخی اجتماعی «تگرگ» -که در دو جلد که به رخدادهای تاثیرگذار بر مردم از مشروطه تا سال ۱۳۲۰ خورشیدی میپردازد- به قلم محمود رضاخانی منتشر شده بود و هم اکنون در شرف چاپ سوم است.
نظر شما