در کتاب «انگارههای میان فرهنگی مردم آمریکا از مردم ایران» بررسی شد؛
انقلاب مشروطه چه تاثیری در روابط ایران و آمریکا داشت؟
نویسنده با رهگیری دویست سال تاریخ روابط فرهنگی ایران و آمریکا نشان میدهد که ریشههای این رابطه چگونه تا ایران امروز امتداد یافته است و در پشت سیاست، مردم ایران و آمریکا چه نگاهی به یکدیگر دارند؟
این کتاب نخستین پژوهشی است که از صدها نفر از مردم آمریکا در کل این کشور درباره نگرش آنها به مردم و فرهنگ ایران سوال میپرسد و پاسخهای دست اول آنها را پس از انجام تحلیلی مفصل ارائه میکند.
همچنین نویسنده با رهگیری دویست سال تاریخ روابط فرهنگی ایران و آمریکا نشان میدهد چگونه نخستین روابط ایران و آمریکا، نه سیاسی که میان فرهنگی بود و ریشههای این رابطه چگونه تا ایران امروز امتداد یافته است.
کتاب در شش فصل به موضوعاتی مانند انگارههای میانفرهنگی: غرب و شرق، ایران و آمریکا، تاریخ میسونری آمریکایی در ایران، تاریخ روابط سیاسی ایران و آمریکا و مطالعه انگارههای میان فرهنگی پرداخته است.
تاریخ روابط سیاسی ایران و آمریکا
اما مولف در فصلهای مختلف به تصویر «دیگران» در ذهن غربیان، ایرانیها از نگاه آمریکاییها: پژوهشهای پیشین، نگرشهای فردی، سختیها و مرگ، خدمات بهداشتی پزشکی و امدادرسانی، فعالیتهای تبشیری، راهبرد میان فرهنگی، راهبرد سیاسی، تاریخنگاری، سفارت آمریکا در تهران، انقلاب مشروطه، جنگ جهانی اول، جنگ جهانی دوم، کودتا و انقلاب اسلامی پرداخته است.
شاهقاسمی در عناوین بعدی کتاب به شناخت اجتماعی، انگارهها و انگارههای میان فرهنگی، انگارهها در زمینه میان فرهنگی ایران و آمریکا، انگارههای میان فرهنگی از مردم ایران، انگارههای میان فرهنگی آمیخته یا متناقض از مردم ایران، دیدن ایرانیها در آمریکا یا جاهای دیگر و از واژه «شهروند» یا «ایران» پرداخته است.
انقلاب مشروطه چه تاثیری در روابط ایران و آمریکا داشت؟
به اعتقاد نویسنده روابط ایران و آمریکا دچار کدورتهایی است اما منافع دو کشور حکم میکند گاهی حوزه و سوی عمل آنها به هم نزدیک شود. شاه قاسمی در این باره معتقد است که اسناد نشان میدهند که در پایان سده هجدهم یا نخستین سالهای سده نوزدهم گروهی از آمریکاییها در یک تلاش ناموفق سعی کردند در بوشهر بارهای ادویه و دارو بخرند اما به دلیل کارشکنیهای بریتانیاییها موفق نشدند. در همین زمانها در برخی متون و مقالات منتشر شده در آمریکا میبینیم که درباره ایران و احتمال ایجاد یک میسیونری مسیحی در ایران گمانه زنیها و پیشنهادهایی ارائه میشود.
تماس با غرب، تغییر شکل در حاکمیت، آموزشهای گسترده در برخی مناطق کشور مخصوصا شمال غرب، ناکارآمدی در دستگاه قاجار و نارضایتیهای گسترده اجتماعی، فساد و بیماریهای مرگبار، سرشکستگیهای ملی ناشی از جدایی بخشهایی از خاک کشور در شمال و شرق در کنار عوامل دیگر باعث شد که پادشاه قاجار مظفرالدینشاه به این نتیجه برسد که وضعیت سابق دیگر قابل ادامه نیست. رقبای خارجی کمکم به این نتیجه رسیدند که حکومت قاجار به جای محافظت از کشور در برابر قدرتهای امپریالیستی، بیشتر تمایل دارند که خود را در برابر جامعه تقویت کنند.
استانداردهای زندگی برای صنعتگران شهری و روستاییان کشاورز دائم پایینتر میرفت. این مسئله بخشی به دلیل دست بالای خارجیها در تجارت و صنعت، بخشی به خاطر مالیات بیشتر و بخشی به خاطر ضعف کشور در تامین نیازمندی های جمعیت در حال رشد اتفاق افتاد.
در پایان سال 1905 تظاهرکنندگان سیاست ها و فساد درباره قاجار را به چالش کشیدند. روشنفکران انقلابی هم پیوسته با نوشتن مقاله و کتاب برای تحولات خوراک نظری فراهم میکردند. یک سری درگیریها و اختلافات باعث شد که مظفرالدین شاه پس از مدتی ارزیابی در تابستان 1906 فرمان مشروطه را امضا کند.
کتاب «انگاره های میان فرهنگی مردم آمریکا از مردم ایران» تالیف احسان شاه قاسمی در 306 صفحه از سوی نشر لوگوس منشر شده است.
نظر شما