نویسنده در کتاب «گروترد بل(سیاح خارومیانه)» به بررسی ابعاد گوناگونِ شخصیت گرترودبِل (1926-1868) میپردازد، سیاحی که حضورش در خاورمیانه اثرات مثبت و منفی فراوانی داشته است.
او با هوش سرشار و اراده استوارش موفق شد یکی از معدود جایگاههای پرطرفدار در دانشگاه آکسفورد را از آن خود کند. او پس از اتمام تحصیلات دانشگاهی به یادگیری زبانهای فارسی و عربی پرداخت و سپس راهی خاورمیانه شد. درست است که گرترود بِل سیاح، کوهنورد، کاوشگر و افسر سیاسی و اطلاعاتی بود و در تاریخچه خاورمیانه، ایجاد دولت عراق و پیشبرد منافع استعماری بریتانیا نقش داشت. امروزه ما ایرانیان او را بیشتر بهسبب ترجمههایش از اشعار حافظ شیرازی میشناسیم، ترجمههایی که بهزعم ادوارد براون «هنرمندانه، و با توجه به روح شعر حافظ، در زمره وفادارترین ترجمههاست.»
گروترد بل، در سال 1868.م در واشنگتن به دنیا آمد و در سال 1962.م درگذشت. او از جمله نخستین زنان انگلیسی است که به دانشگاه راه یافته و به دلیل روحیه پژوهشی و نیز سفرهای طولانی و ماجراجویانه اش به عنوان افسر سیاسی انگلستان در کشورهای خاورمیانه، کمکهای شایانی به این کشور در دوران جنگ جهانی اول کرده است. او فارغالتحصیل ممتاز رشته تاریخ از دانشگاه آکسفورد است و زمانی به تحصیل پرداخت که تحصیلات دانشگاهی برای زنان هنوز امری غیرمعمول بود اما با این وجود تنها ظرف مدت دو سال تحصیلات خود را در آکسفورد به پایان رساند و سپس در مسیر سفرهای خود به دور دنیا به ایران آمد.
در سال 1894.م سفرنامه او با نام «سفرنامه، تصویرهایی از ایران، شرح مسافرت» بدون ذکر نام نویسنده منتشر شد. در سال 11897.م وی اشعاری از دیوان حافظ را چاپ کرد که سواد ادبیات فارسی و استعداد وی در شاعری را نشان میدهد. پس از انتشار این کتاب علاقه اصلی او متوجه دنیای عرب شد. از زمان نخستین دیدارش از بیتالمقدس در سال 1899.م تا هنگام درگذشتش که به سال 1926.م در بغداد فرا رسید، بخش اعظم زندگی اش در میان عربها گذشت. در سال 1957.م نخستین اثر کثیرالانتشارش با نام «بیابان و کشتزار» منتشر شد و با این اثر سرانجام به عنوان یک محقق و سیاح مشهور شد. کتابهای گرترود بل عمدتا درباره شرق و کشورهای خاورمیانه است که از این میان دو کتاب او به طور خاصی به ایران اختصاص دارد.
کتاب «تصویرهایی از ایران زمین دومین کتاب اوست که همانند بیشتر کتابهایش مبتنی بر خاطرات سفر و پژوهشهایی قبلی اش درباره ایران است. او در سال 1892.م برابر با 1271.ه.ش در زمان پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار به ایران آمد، در حالی که به فارسی تسلط داشت. او معتقد بود که در فضای ایران جادوی خاصی وجود دارد که به دیدارکنندگان خود، شعر و افسانه الهام میکند، ایرانیان هم خود جاذبه زیرکانهای دارند، زیرا چه شاهزاده و چه قاطرچی، شاعر و فیلسوف طبیعیاند.
هِدِر لِر واگنر، پژوهشگر، نویسنده و ویراستار است. او مدرک کارشناسی خود را در رشته علوم سیاسی از دانشگاه دوک و مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته امور دولتی از کالج ویلیام و مری دریافت کرد. واگنر کتابهای متعددی را درباره پیدایی خاورمیانه مدرن و رجال آمریکا نوشته است. از جمله آثار او میتوان به کتابهای زیر اشاره کرد: «تاریخ حزب دموکرات»، «تاریخ حزب جمهوریخواه»، «بنجامین هوک، رهبران آفریقایی ـ آمریکایی»، «باراک اوباما»، «جرج واشنگتن»، «عراق، پیدایش خاورمیانه نوین»، «هند و پاکستان» و «هنری کیسینجر».
فاطمه صالحیوزیری، زاده 1375، دانشآموخته مقطع ارشد رشته ادبیات انگلیسی است. او در حال حاضر مشغولِ فراگیریِ زبان ژاپنی و همچنین ترجمههایی از آثار ادبیات معاصر ژاپن است.
نظر شما