کتاب «افسانه قهوهخانه» روایتی قهوهخانهای و مردمی از زندگی حمزه نوشته مشهدی باقر بازاری مقدمه و تصحیح معصومه طالبی اثری پهلوانی – مردمی سرشار از بنمایههای داستانهای عامیانه، افسانهها و حکایتهای غیرپهلوانی و غیرحماسی است.
افسانه قهوهخانه از چگونگی به دنیا آمدن بوذرجمهر، وزیر دانشمند ساسانی آغاز میشود و با بازگشت ابوالعلا از قاف و ازدواج او با مهرنگار و اسمایپری به پایان میرسد؛ کاتب در پایان خود را اینگونه معرفی میکند؛ مشهدی باقر ولد مرحوم کربلامحمد حسن بازاری ساکن نعلبند سرای بازار، 1239.ق (تاریخ اتمام کتابت) و البته وعده نوشتن ادامه داستان در آینده را نیز میدهد. این اثر پهلوانی – مردمی حین به تصویر کشاندن پهلوانیهای ابوالعلا و یارانش سرشار از بنمایههای داستانهای عامیانه و افسانهها و حکایتهای غیرپهلوانی و غیرحماسی است.
همچنین در این کتاب همچون بسیاری از آثار پهلوانی دین، مسلمانان بر ایرانیان یا مجوسان برتری داده شدهاند و از ایرانیان با این القاب یاد شده است: زریندرفشان و زرینکفشان و ساسانیان خوشحال شدند. همچنین این متن همچون دیگر متون ادبی، آیینه فرهنگ و آداب روزمره و آیینهای مردمی است.
در این متن همچون دیگر منظومهها و متون حماسی و پهلوانی پس از شاهنامه، تأثیر شاهنامه و مؤلفههای داستانی و بنمایههای آن قابل مشاهده است. حضور سیمرغ و یاریخواستن قهرمان از او، نبرد با زیانکارانی که اغلب اهریمنی تلقی میشوند، ماجرا و ساختار داستانی دیو و دلبر و به بند کشیدهشدن دختر، رهایی دختر از دست دیو و ازدواج پهلوان با او، آزمون ازدواج و شاهمهرهای در بدن پهلوان که محافظ اوست، تنها نمونههای بارز آن هستند.
کتاب «افسانه قهوهخانه» روایتی قهوهخانهای و مردمی از زندگی حمزه نوشته مشهدی باقر بازاری مقدمه و تصحیح معصومه طالبی در 486 صفحه به بهای 245 هزار تومان از سوی نشر خاموش به چاپ رسیده است.
نظر شما