«دانشنامه زندان سیاسی دوره پهلوی» توسط انتشارات سوره مهر در دو جلد با نگاهی به فضای آن روزها منتشر و راهی بازار نشر شد.
این دانشنامه با هدف آگاهسازی اذهان با فضای اختناق و استبداد حاکم بر دوره پهلوی، آشنایی خوانندگان با واژگان، اصطلاحات و تعاریف متداول و مرسوم بین زندانیان سیاسی، واگویی برخی وقایع و رویدادهای تاریخی مرتبط با زندان سیاسی و در نهایت زندگینامه مجریان، دستاندکاران و عوامل این پدیده سیاسی تدوین شده است.
بازه زمانی دانشنامه زندانهای سیاسی پهلوی از کودتای سید ضیاءالدین طباطبایی در اسفند ۱۲۹۹ آغاز میشود و تا ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ ادامه خواهد داشت.
در این پژوهش حدود ۶۰۰ مدخل از منابع مکتوب و شفاهی موجود استخراج و پس از مطالعه کتابها و خاطرات شفاهی مرتبط با زندانهای سیاسی، طی نشستهای مکرر با کارشناسان و نخبگان این موضوع مشخص شدهاند.
پس از انتخاب مدخلها اطلاعات مربوطه از منابع مختلف گرد آمده است. تمامی مدخلها، مرتبط با عناصر وابسته به داخل زندان و با تکیه بر زندان سیاسی است، به استثنای چند مدخل که دلایل خاصی برای آمدنشان وجود دارد. مدخلهای منتخب به موضوعات مختلفی تقسیم شده و هر موضوع خود ریز موضوعات دیگری دارد.
مداخل تقسیمبندی شده در ۲۰ گروه از جمله شکنجه، ابزار شکنجه، اماکن عمومی، اصطلاحات زندان و تمامی موضوعات مربوط به زندانها و زندانیان آن دوره است.
نظر شما