هفدهمین جشنوارۀ بینالمللی شعر فجر، با دعوت از همۀ شاعران جوان برای حضور در نهمین دورۀ متمرکز آموزش شعر «کلک خیال» فعالیت خود را آغاز کرد.
محمدجواد محقق در ابتدا به معرفی چند شاعر در حوزۀ شعر کودک پرداخت. وی با معرفی شاعرانی همچون یمینیشریف و پروین دولتآبادی گفت:«پروین دولتآبادی که علاوه بر شعر کودک شعر بزرگسال هم گفتند، زبان اشعارشان کهنۀ نزدیک به کلاسیک است و شعرهاشون قویتر از اشعار یمینیشریف است.»
محقق در ادامه صحبتهایش محمد کیانوش؛ داستاننویس، شاعر کودک و بزرگسال و مترجم را معرفی کرد و ایشان را بهترین و شاخصترین شاعر کودک قبل از انقلاب و شاید هم بعد از انقلاب دانست.
وی در ادامه در حین تشویق افراد به کتابخوانی بحث گرانی قیمت کتاب را مطرح کردند و گفتند: گاهی کتاب قیمت پشت جلد نیست و گاهی کمتر از نصف پشت جلد است. افراد معروف از چاپ کتاب اول و دوم خجالت میکشند چون خام و نپخته هستند. پس شاعر باید برای چاپ کتاب، اشعار پختهای داشته باشد.
ایشان در پایان کارگاه آموزشی خود کتاب «انسان موجودی ناشناخته» نوشتۀ الکسیس کارل را به دانشجویان نهم معرفی کردند.
کارگاه «شعرخوانی و نقد شعر» با تدریس زهیر توکلی با شعرخوانی توسط شعرا شروع شد. ایشان در خلال شعرخوانی شعرا به نکات زیر اشاره کردند:
۱. تکرار در شعر باید در یک مصرع باشد و نه بیشتر؛
۲. ایجاد تصویر در شعر مهمترین اتفاق است؛
۳. نادرست بودن پیشنهاد دادن و راهنمایی مداوم توسط شاعر دیگر. چراکه اولاً وابستگی ایجاد میکند و دوماً شعر فرد شبیه شعر فرد پیشنهاددهنده میشود؛
۴. نادرست بودن تکرار بیش از حد دو کلمه پشت سرهم مثل (آزادی آزادی/ رهایی رهایی و ...) در طول شعر.
زهیر توکلی در خلأ نکات مطرح شده اثر مرحوم سیدحسن حسینی «مشت در نمای درشت (معانی و بیان در ادبیات و سینما)» را معرفی کرد.
در حاشیۀ نهمین دورۀ آموزش شعر با عنوان «کلک خیال» در مجموعه فرهنگی رفاهی آدینه، محمدکاظم کاظمی و همسر ایشان در محفلی صمیمی در مجموعه آدینه شروع به شعرخوانی کردند. در این محفل که بدون تشریفات کارگاهی صورت پذیرفت، هرکدام از این بزرگواران با لهجه شیرین کابلی شعری خواندند.
در پایان سومین روز، قربان ولیئی در کارگاهی به «بررسی تحلیلی اندیشه در شعر» پرداخت.
نظر شما