فرهاد فلاح، معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در ابتدای صحبت خود به سابقه کانون در زمینه فعالیتهای آموزشی و پرورشی اشاره و بیان کرد: کانون پرورش فکری با سابقه حدود 60 سال فعالیت، مجموعهای مرجع برای فعالیتهای کودک و نوجوان در جمهوری اسلامی ایران به شمار میرود. این نهاد تمام نیازهای حوزه کودک و نوجوان را در حوزههای آموزشی، پژوهشی، تحقیقاتی، تولیدات هنری و فرهنگی و حوزههای کتابخانهای پوشش میدهد. آنچه که برای کانون مهم است حضور کانون در فعالیتهای علمی است که طی این نشست خبری جزئیات بیشتری از آن را اعلام میکنیم.
فلاح درباره فعالیتهای دوجانبه ایران و چین در دیپلماسی فرهنگی کودک و نوجوان بیشتر توضیح داد: از رویکردهای جدی کانون پرورش فکری در دوره جدید بخصوص در حوزه دیپلماسی کودک و نوجوان، ایجاد زیرساختهای تعاملات بینالمللی است که بتواند دستاوردهای خود را در عرصه بینالملل ارائه کند و از آنطرف بتواند از تجربههای بینالمللی در داخل استفاده کند. «گفتوگو با قصر آسمانی» میتواند سکویی برای تحقق دیپلماسی کودک و نوجوان باشد؛ چرا که ما در جلسات با سفارت چین توافق کردیم در ماههای آینده نشستهای تخصصی و اندیشهورزیای در زمینه استفاده از ظرفیت کودکان و نوجوانان به عنوان سفیران صلح و دوستی برگزار کنیم؛ بخصوص کودکان و نوجوانان ایرانی که از فرهیختگی ویژهای برخوردارند. دیپلماسی کودک و نوجوان میتواند گام جدیای در حوزه دیپلماسی فرهنگی کشور باشد و به نظر من، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، بهترین مرجع برای تحقق این امر است.
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری درباره سابقه علمی فعالیتهای کانون گفت: در تاریخ تمدنی کشور ایران هم همواره شخصیتهای برجستهای وجود داشتهاند که در حوزه نجوم و فضا از سابقه دیرینهای برخوردار بودهاند. این شخصیتها به عنوان الگوهای بسیار جدی شناخته شدهاند. بسیاری از دستاوردهای علمی که امروزه در دنیا در حوزه هوافضا، نجوم، ستارهشناسی و حتی تقویم در حال شکلگیری است با استفاده از دستاورهای علمی این دانشمندان است: مثل خواجهنصیرالدین طوسی، ابوریحان بیرونی، عمر خیام و غیاثالدین جمشید کاشانی. آشنا کردن کودکان و نوجوانان با این شخصیتها جزو فعالیتهای کانون است. ما در 30 استان از 31 استان کشور مرکز نجوم ویژه کودک و نوجوان داریم. در 20 استان انجمنهای تخصصی نجوم داریم که علاوهبر فعالیتهای تخصصی، رصدهای شبانه دارند. همچنین کانون در حوزه رباتیک و هوافضا هم از سابقه خوبی برخوردار است و انشاالله برنامههای ویژهتری نیز داریم که با همکاری سازمان فضایی کشور اجرا خواهند شد.
وی ادامه داد: در دوران کرونا بیش از 160 کارگاه نجوم و هوافضا برگزار کردیم که کارنامه خیلی خوبی برای کانون است. همینطور کارگاههایی داریم با عنوان کاوشهای فضایی که به بچهها برای شناخت مباحث نجوم و هوافضا و رصدهایی که در این زمینه اتفاق میافتد، کمک میکند. علاوهبر اینها، از مجموعه 237 کتابی که در حوزه علمی منتشر کردهایم 10 کتاب مرتبط به آسمان، فضا و ستارگان است. اینکه کودکان و نوجوانان را در مسیر حرکتهای علمی قرار دهیم اتفاق مبارکی است. کانون با هدف هویتآفرینی و امیدآفرینی این برنامهها را انجام خواهد داد.
وی افزود: شما میدانید که در حال حاضر فقط دو ایستگاه فضایی در آسمان به کار گرفته شده و ایستگاه فضایی «قصر آسمانی» یکی از آنهاست. این اولینبار است که فضانوردان چین در این ایستگاه فضایی با مخاطبان خود از کشورهای دیگر صحبت میکنند. این اتفاق، نشاندهنده سطح بالای همکاری کشورهای عضو سازمان شانگهای است. در پایان میخواهم از همکاری صمیمانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ایران تشکر کنم؛ چون آنها برای این رویداد تلاش بسیاری انجام دادند و باور دارم که این رویداد با موفقیت انجام میشود.
در ادامه پرسشوپاسخ خبرنگاران رسانههای داخلی انجام گرفت. فرهاد فلاح، معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در پاسخ به سوال خبرنگاران به برنامه کانون برای معرفی نامداران علمی ایرانی اشاره و بیان کرد: یکی از مجموعههای جدیدی که 10 جلد کتاب است و در روزهای نمایشگاه بینالمللی کتاب 1402 رونمایی خواهد شد، مجموعه «نامداران» است که در قالب روایت دوران نوجوانی نامداران صدسالهی اخیر است.
رایزن سیاسی سفارت چین نیز در پاسخ به این سوال خبرنگار ایبنا گفت: سوال خیلی خوبی پرسیدید. فکر میکنم همکاری فرهنگی دو کشور یکی از کارهای بسیار مهم توسعه دوستی ایران و چین است. در سال 2021، 9 کتاب کودک را در چین منتشر کردیم و دولت دو کشور هم یک برنامه برای ترجمه کتابهای مشهور و قدیمی یکدیگر تنظیم و و اجرای آن را هم شروع کردهاند. ما برنامهریزی کردهایم که 50 کتاب دیگر نیز به زبان فارسی و چینی منتشر شوند. در فوریه امسال طی سفر آقای رئیسی به چین، درباره آموزش زبان فارسی و چینی به علاقهمندان تصمیماتی گرفته شد. دولت چین توافق کرده است که در پنجسال آینده برای آموزش زبان چینی به 100 معلم ایرانی اقدام کند. من میدانم که کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در زمینه آموزش زبان نیز خوب اقدام میکند. باور دارم که با بهبود وضعیت شیوع کرونا و گسترش تبادلات فرهنگی دو کشور، همکاری فرهنگی ما از جمله ترجمه و انتشار کتابهای کودک و نوجوان به زبان فارسی و چینی افزایش خواهد داشت. البته متاسفانه باید بگویم که من زبان فارسی را بلد نیستم؛ ولی خیلی مایلم که کتابهای باشکوه ایران مثل شاهنامه فردوسی و دیگر آثار بیشتر در چین منتشر شوند.
نظر شما