کتاب «حماسه سلیمانی» گردآوریشده توسط محمد حورانی ابعاد مختلف شخصیت حاجقاسم سلیمانی در سوریه و مواضع او در کنار فرزندان این آبوخاک را بررسی کرده است. محمدرضا خراسانیزاده در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری کتاب ایران قرار داده این کتاب را بررسی کرده است.
در طول این اتفاق، مردم سوریه متحمل بیشترین خسارتهای جانی و مالی شدند. کسانیکه به خوبی و خوشی مشغول زندگی بودند آوار داعش بر سرشان خراب شد. در این دوره چه مردانی کشته و زنان و دخترانی اسیر و خانوادههایی از هم پاشیده شدند. اما این مردم رنج دیده، در میان همه این اتفاقات، قدردان کسانی هستند که به کمکشان شتافتند. در سکوت کشورهای عربی، این ایران بود که به میدان پاگذاشت و با فرماندهی شهید حاج قاسم سلیمانی به از بین بردن تکفیریها پرداخت. حال پس از شهادت حاج قاسم، نویسندگان سوری، دست به قلم شدند تا بدین وسیله قدردانی و سپاسشان را از حاج قاسم بیان کنند.
از داستان کوتاه تا نمایشنامه و دلنوشته توسط نویسندگان و روزنامهنگاران مشهور تا دست به قلمان گمنام و حتی کودکان و نوجوانان سوری، مجموعهای از مطالب را درباره حاج قاسم نوشتهاند با ترجمه جواد ماستری فراهانی و سمیه ماستری فراهانی و گردآوری محمد حورانی، که در کتاب حماسه سلیمانی توسط نشر صاد منتشر شده است.
محتواهای گوناگون این کتاب، شاید ارزش خاص و بالایی از نظر ادبی نداشته باشند و هرکدام در سطحی بالا، متوسط و یا پایین باشد، اما همگی در یک مسئله برابر و همصدا هستند: همگی از دل برآمده و از سر عشق و علاقه خاص و نابی نوشته شدهاند که مردم سوریه نسبت به حاج قاسم داشته و دارند. هرکدام از نویسندگان این آثار، از دریچه ذهن و قلبش و نسبتی که خود و خانواده و شهرش با جنگ داشته، به حاج قاسم پرداخته است. برای کسی حاج قاسم یک فرد بسیار نیرومند و قوی جلوه کرده و برای دیگری بخش رحمانی و انسان دوستی شهید سلیمانی پررنگتر شده است. نویسندهای در خیال خود با سردار سلیمانی مصاحبه گرفته و از دوران کودکی او گفته و شخصی دیگری حاجی را فرمانده آزادسازی قدس خطاب کرده است و مجاهدت او را محدود به عراق و سوریه ندیده است و هدف اصلی را از بین بردن اسرائیل دیده است. در باور رسانههای بیگانه و خودباختگان و وابستگان به آنان، بسیاری از این مبانی مقاومت، تنها در ذهن گروهی از ایرانیان است و جلوه بیرونی ندارد اما این کتاب دقیقا خلاف آن را اثبات میکند که اندیشه مقاومت، امروزه یک منطقه بزرگ را تحت اثر خود قرار داشته است که افراد زیادی پیرو و مبلغ آن هستند.
ارزش این مجموعه خاص و ارزشمند، شاید امروز خیلی به چشم نیاید اما برای آینده و آیندگان سندی بسیار محکم و ماندگار در رابطه متقابل بین ایران و سوریه است. شاید بتوان تاریخ و اخبار را تحریف کرد و اسنادی دروغین برای مردم مناطق مختلف دنیا در امروز و آینده ساخت، اما ادبیات، این هنر قوی و ماندگار، راه خودش را در طول تاریخ باز میکند تا رساننده حق و حقیقت باشد. کار اصلی این کتاب نیز همین مسئله است که در برابر بسیاری از دروغ پردازیها و روایتهای غلط از اتفاقات رخ داده در سوریه مخصوصا نقش ایران و حاج قاسم در منطقه، بتواند روایت صحیح را در بستر ادبیات منتقل کند. کتاب حماسه سلیمانی از آن دست کتابهاست که باید به زبانهای گوناگون ترجمه شود تا این سند خاص تاریخی-ادبی بیش از پیش جلوه کند و ماندگار شود.
نظر شما