آینده تاریخنگاری از نگاه کارشناسان تاریخ/ 14
مرتضی میردار: آثار تاریخ شفاهی در نمایشگاه کتاب قدرتنمایی میکند
مرتضی میردار، پژوهشگر تاریخ شفاهی و استاد دانشگاه گفت: اگر 15 سال پیش به نمایشگاه میآمدید یک جلد کتاب تاریخ شفاهی پیدا نمیکردید، اما امسال حتی ناشرانی که درباره تحولات اجتماعی کار میکنند در زمینه تاریخ شفاهی آثاری را عرضه میکنند. این نشان میدهد که تاریخ شفاهی چهقدر قدرتمند ظاهر میشود.
او با اشاره به وضعیت کتابهای تاریخ شفاهی در نمایشگاه افزود: نکتهای که درباره این حوزه وجود دارد، تنوع و گستردگی آثاری است که ارائه شده است. این وضعیت در حالی است که اگر 15 سال پیش به نمایشگاه میآمدید یک جلد کتاب تاریخ شفاهی پیدا نمیکردید. اما امسال حتی ناشرانی که درباره تحولات اجتماعی کار میکنند در زمینه تاریخ شفاهی آثاری را عرضه میکنند. این نشان میدهد که تاریخ شفاهی چهقدر قدرتمند ظاهر میشود.
این پژوهشگر تاریخ شفاهی بیان کرد: این موضوع نیز نکته قابل توجه است برای پژوهشگران که وقایع را از نزدیک ببینند با شاهدان عینی که رویدادها را درک کردند. من در بازدید از غرفهها چند اثر تاریخ شفاهی در زمینه تحولات اجتماعی، رویدادهای سیاسی و تاریخی مشاهده کردم که توجه مخاطبان را به خود جلب کرد. از این لحاظ تاریخ شفاهی خیلی پررنگ در نمایشگاه کتاب حضور دارد.
مرتضی میردار درباره چرایی کمرنگی تاریخ شفاهی در دانشگاهها گفت: متأسفانه دانشگاهها در ایران از تحولات علمی عقب هستند و هنوز در برابر سرفصلهای جدید مقاومت میکنند. بخشی از این مقاومت در حوزه آکادمیک به نگاه قدرت برمیگردد که نمیتوان راحت درباره سرفصلهای جدید و رویههای جدید آموزش تاریخ و زیرشاخههای آن در دانشگاه صحبت کرد، چون دانشگاه به نوعی توهمزده است و نسبت به موضوعات جدید مقاومت نشان میدهد. متاسفانه در نظام آموزشی ما همچنان در روی پاشنه پنجاه سال پیش میچرخد و هنوز در تعریف سرفصلهای جدید برای تاریخ و علوم اجتماعی غفلت میورزند.
سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «آینده خواندنی است» ۲۰ تا ۳۰ اردیبهشتماه در مصلای امام خمینی(ره) و همزمان بهصورت مجازی در ketab.ir در حال برگزاری است.
نظر شما