مراسم بزرگداشت روز جهانی موزه برگزار شد؛
سردار شیخی: به پیشینه کهن و تمدن چند هزار ساله این مرز و بوم بنگریم
سردار شيخی جانشین مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس گفت: اهمیت بزرگداشت این روز در کشور ما هنگامی دوچندان میشود که به پیشینه کهن و تمدن چند هزار ساله این مرز و بوم بنگریم. میراث فرهنگی چنین سرزمینی که آثار آن زینت بخش بزرگترین موزههای شرق و غرب عالم هستند.
آیین گرامیداشت روز جهانی موزه، با حضور سردار شيخي جانشین مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، قاسمی سرپرست ستاد گردشگری شهرداری تهران، علیرضا عسگری مدیر روابط عمومی موزه ملی انقلاب اسلامی ودفاع مقدس، مجتبی عبادی مدیر اموربینالملل موزه وخانم ابراهیمی معاون مدیر کل اداره محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران و جمعی علاقمندان و موزه داران شهر تهران در سالن هویزه موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.
سردار علی اصغر محسن شیخی جانشین مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در این نشست بیان کرد: خداوند بزرگ را شاکر هستیم که در روز جهانی موزه در موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس میزبان شما بزرگواران هستیم. روز جهانی موزه فرصت مغتنمی است تا در مورد موزه ها، نقش و کارکردهای آنها در جوامع امروزی بیشتر تامل کنیم و به بحث و گفتگو بنشینیم.
وی بیان کرد: روز جهانی موزه یک مناسبت بینالمللی است که از حدود نیم قرن پیش توسط شورای بین المللی موزهها یا ایکوم نامگذاری شده است. این روز در تمامی کشورهای متمدن دنیا گرامی داشته میشود؛ چرا که موزهها آیینه تمام نمای هنر، فرهنگ، تاریخ و تمدن کشورها هستند. اهمیت بزرگداشت این روز در کشور ما هنگامی دوچندان میشود که به پیشینه کهن و تمدن چند هزار ساله این مرز و بوم بنگریم. میراث فرهنگی چنین سرزمینی که آثار آن زینت بخش بزرگترین موزههای شرق و غرب عالم هستند.
سردار شیخی در ادامه گفت: پدیده موزه و صنعت موزه داری اگرچه در کشور ما قدمت چندان طولانی ندارد، اما به واسطه میراث فرهنگی غنی و ارزشمندی که چه ملموس و چه غیر ملموس در اختیار داریم، از رشد و پیشرفت چشمگیری به خصوص پس از انقلاب شکوهمند اسلامی برخوردار شد؛ به طوری که امروز حدود ۸۰۰ موزه در سراسر کشور داریم که از نظر تعداد و کمیت از بسیاری از کشورهای جهان بیشتر است. اما همانگونه که تعریف موزه در طول سالهای اخیر بارها مورد بازنگری قرار گرفت و تغییر پیدا کرد، کیفیت و کارکرد آنها نیز دستخوش تحول شده است.
برخلاف نگرش سنتی و کلاسیک نسبت به موزه که آنها را صرفا مکانهایی برای نگهداری و نمایش آثار تاریخی در نظر میگرفت، امروز رسالت و ماموریت موزهها نه معطوف به گذشته بلکه به عنوان یک نهاد آینده ساز بیان شده است. امروزه موزهها در کنار کارکردهای متنوع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، بهمثابه رسانهای پویا، داشتهها و دستاوردهای دیروز ملتها را به امروز و فردا پیوند میزنند و به عنوان زبان ارتباطی فراملی، موجب ایجاد و تقویت تفاهم میان ملل و اقوام میشوند.
وی بیان کرد: «موزهها، پایداری و بهزیستی» شعاری است که از سوی شورای بین المللی موزهها اعلام شده است تا تمامی موزهها، برنامهها و فعالیتهای یک ساله خود را حول آن برنامه ریزی کنند. شعاری که منطبق با اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد انتخاب شده تا موزهها به عنوان نهادهایی اثرگذار در راستای تحقق آنها گام بردارند.
سردار شیخی در ادامه مطرح کرد: یکی از اهداف توسعه پایدار، گسترش صلح میان کشورهاست. موزهها ذاتا مکانهایی برای صلح هستند؛ حتی موزههای جنگ و موزهای که امروز در آن گرد هم آمده ایم که با محوریت جنگ ۸ ساله و دفاع مقدس شکل گرفته است.
وس افزود: موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در روز جهانی موزهها و در نخستین روز از هفته میراث فرهنگی، رسالت خود را بازنمایی هنرمندانه و حفظ و انتقال میراث ملموس و ناملموس دفاع مقدس و مخابره پیام صلح طلبی و نوع دوستی ملت ایران به جهانیان اعلام میکند و امید است که با همفکری و همیاری شما فعالان فرهنگی کشور در اجرای این مسئولیت خطیر سربلند باشد.
امیر قاسمی، سرپرست ستاد گردشگری شهرداری تهران در ادامه این مراسم گفت: روز جهانی موزهها روزی است که به پاس آثاری که از نسل گدشته بر جای ماندهاست دور هم جمع شویم تا بتوانیم ذره ای از این دریای بی کران را به نسل آینده انتقال دهیم.
وی ادامه داد: امروز 28 اردیبشهت ماه با توجه به مصوبه شورای اسلامی شهر تهران تمامی موزه های شهرتهران رایگان شدند. امروز همانطور که در جریان هستید درحاشیه نشست امروز نمایشگاه تک اثر از موزه های تهران آغاز به کار میکند که به مدت یک هفته میزبان شهروندان و میهمانان در تهران هستیم.
دکتر ابراهیمی معاون مدیر کل اداره محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران نیز در این مراسم گفت: امروزه محیط زیست یکی از حساسترین و چالش برانگیزترین مباحث پیش روی جامعه اسلامی و جهانی است؛ در واقع بشر با یکی از جدیترین ظرفیتهای بحران زا در زیست خود مواجه است و از سوی دیگر امروز که به عنوان روز جهانی موزه نامیده شده است در دهه ۷۰ میلادی به منظور افزایش آگاهی، انتقال مفاهیم و تبادل فرهنگی تعیین گردیده است.
ابراهیمی در ادامه عنوان کرد: از زاویه دیگر موضوع میراث مشترک بشریت منحصر به یک یا دو مولفه خاص نبوده بلکه مفهومی جامع و چند وجهی است؛ به عبارت دیگر ارتباطی واضح میان میراث به جای مانده از گذشتگان چه از بعد فرهنگی و چه از بعد محیط زیستی وجود دارد که انتقال آن به آیندگان مسئولیت ما را دو چندان میکند، بدین منظور نقش اماکن بازتاب دهنده میراث مشترک فرهنگی و انسانی از جمله موزهها در انعکاس این پیوند آشکار است.
در این مراسم همچنین از کتاب موزههای تهران نوشته امیر قاسمی و مریم خلیلزاده مقدم رونمایی شد.
در پایان این مراسم نمایشگاه «تک اثر از موزه های شهر تهران» با حضور سردار شیخی، امیر قاسمی، خانم ابراهیمی و مدیران موزههای شهر تهران افتتاح شد.
نظر شما