سه‌شنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۲
فضل و عشق معین به ادب فارسی او را وصی نیما کرد

حمیرا زمردی، رئیس مؤسسه دهخدا گفت: امانت‌داری، علم، فضل و عشق معین به ادب فارسی باعث تقدم وی در همکاری با دهخدا و همچنین انتخابش به عنوان وصی توسط نیما یوشیج بود.

حمیرا زمردی به مناسبت سالروز درگذشت محمد معین در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) با بیان اینکه معین شخصیتی الهام‌بخش داشت، عنوان کرد: معین همدم و همیار علی‌اکبر دهخدا و دانش‌‌آموخته دکترای زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران و از استادان تراز اول دانشگاه تهران بود.
 
رئیس مؤسسه دهخدا با اشاره به اینکه تحصیلات معین فراتر از ادبیات بود، بیان کرد: وی دارای تحصیلات در زمینه فلسفه و مطالعات اسطوره‌ای بود. در تصحیح متون آثاری مانند جوامع‌الحکایات محمد عوفی، چهار مقاله نظامی عروضی سمرقندی و جامع الحکمتین ناصرخسرو  اهتمام کرد و از جمله آثار وی می‌توان به «مزدیسنا و تاثیر آن در ادبیات پارسی»، «حافظ شیرین سخن»، «حکمت اشراق و فرهنگ ایران» و «عدد هفت و هفت پیکر نظامی» اشاره کرد.
 
زمردی با تأکید بر اینکه استاد معین الهام‌بخش وی بوده است، توضیح داد: رتبه یک دبیرستان بودم و می‌خواستم برای دانشگاه انتخاب رشته کنم. کتابی با عنوان «کارنامه دکتر معین» اثر عبدالله نصری را خواندم و با زندگی استاد آشنا شدم، تحت تأثیر وی قرار گرفتم و با تمام علاقه زبان و ادبیات فارسی را دنبال کردم.
 
این استاد دانشگاه گفت: وقتی خدمات فرهنگی و ادبی استاد معین را دیدم، متوجه شدم وی شخصیتی جامع داشته است. در سایت دانشگاه تهران در بخشی که زندگینامه‌ام درج شده،عنوان شده است که من تحت تأثیر استاد معین هستم.
 
زمردی در مورد همکاری دکتر معین در تدوین لعتنامه دهخدا، عنوان کرد: وقتی دهخدا که دارای صلاحیت در لغت‌نویسی بود در سال ۱۳۳۴ وفات یافت، لغتنامه از منزل شخصی وی به مجلس شورای ملی انتقال یافت و آنجا استاد معین را لایق جانشینی دهخدا اعلام کردند. استاد معین هم کار تدوین لغتنامه را تمام و کمال ادامه داد. نیما یوشیج بدون اینکه استاد معین را درک کرده باشد، وصیت کرد که بررسی و چاپ اشعارش به دست معین باشد و اینها نشان می‌دهد که این استاد بزرگ مظهر بسیاری از آثار و خدمات فرهنگی است.
 
این پژوهشگر و محقق تصریح کرد: از ۲۲۰ مجلد لغتنامه دهخدا،۲۲ مجلد را علامه دهخدا تصدی کرد .در واقع ۲۲ مجلد لغتنامه دهخدا قبل از فوت وی یعنی قبل از سال ۱۳۳۴ چاپ شد و بقیه مجلدها تا سال ۱۳۴۵ توسط استاد معین تدوین شد. 

رئیس مؤسسه دهخدا در پاسخ به این سوال که چرا نیما یوشیج دکتر معین را وصی خود اعلام کرد، گفت: امانت‌داری‌، فضل و عشق به ادبیات استاد معین باعث تقدم وی در همکاری با دهخدا و همچنین انتخابش به عنوان وصی توسط نیما بود .در واقع استاد معین شهید راه ادبیات است که خیلی زود و قبل از رسیدن به میانسالی دچار عارضه و بیماری شد زیرا تلاش بسیاری در سراسر عمر خود داشت. در حقیقت استاد معین بسیار تلاشگر بود.
 
 وی عنوان کرد: استاد معین مشعل‌دار راه علی‌اکبر دهخدا بود و افتخار می‌کنم که شاگرد شاگردان استاد معین یعنی اساتیدی همچون سیدجعفر شهیدی و رسول شایسته هستم.
 
زمردی در مورد عقیده معین درباره ادبیات معاصر بیان کرد: استاد معین شعر می‌گفت اما بیشتر از اینکه شاعر باشد پژوهشگر و فرهنگ‌‌نویس بود. وی اشعار زیادی ندارد و بیشتر پژوهشگر محسوب می‌شود. تصدی دفاتر شعر نیما یوشیج طبق وصیت‌نامه این شاعر به استاد معین واگذار شد و این نشان می‌دهد که مورد عنایت و اعتماد شاعر بزرگی که به پدر شعر نو معروف شد، بوده است.

رئیس مؤسسه دهخدا تصریح کرد: ما امسال همزمان با ماه تولد استاد معین در۲۸ اردیبهشت، مراسم با شکوهی برای وی برگزار کردیم. در مدت سال‌هایی که مدیر بخش خارجی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران بودم وقتی اسناد موجودرا بررسی می‌کردم نامه‌ای از استاد معین دیدم که به عنوان راهنما برای رساله دکتری شهیدی تأییدیه نوشته بود مبنی براینکه رساله وی آماده دفاع است.

این پژوهشگر و نویسنده بیان کرد: بزرگترین افتخار استا‌د معین این است که مشعل فروزان فرهنگ‌نویسی است. وی کارهای علامه دهخدا را تداوم بخشید. سفرهای علمی زیادی نیز داشت و به کشورهای مختلفی از جمله سوئیس، آلمان، بلژیک، جمهوری آذربایجان و پاکستان  سفر کرد. وی همچنین به دانشگاه‌های هاروارد و پرینستون دعوت شد و در کنگره‌های زیادی شرکت و مقالاتی ایراد کرد.



 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها