وزیر فرهنگ در نشست هماهنگی و برنامهریزی طرح سهرورد جاده حکمت:
اجرای طرح جاده حکمت برای ایجاد هویت ایرانی-اسلامی ضروری است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایجاد مناطق ویژه فرهنگی را یکی از ضروریات ایجاد هویت ایرانی-اسلامی بیان کرد و گفت: برای ایجاد هویت ایرانی-اسلامی به احداث طرحهایی فرهنگی مثل جاده حکمت نیاز داریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست با قدردانی از دستاندرکاران برای پیشرفت تدریجی و نقطهبهنقطه طرح سهرورد جاده حکمت، گفت: قرار است دبیرخانه این طرح در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی تاسیس شود تا در ادامه کار به صورت تخصصیتر نهادهای دولتی و بخش خصوصی نیز اضافه شوند و چنین اثر ماندگاری برای ایران اسلامی ثبت شود.
اسماعیلی گفت: این طرح ابتدا پروژهای مطالعاتی بود که طرح اصلی آن توسط پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و شخص آقای زائری به عنوان یکی از اساتید علوم اجتماعی دانشگاه تهران تهیه شد و در حال حاضر به یک ساختار اولیه رسید.
وی افزود: با وجود این که انجمن آثار و مفاخر فرهنگی یک نهاد فراسازمانی است، نمایندگانی از مقامات ارشد کشور مثل رئیسجمهور به عنوان رئیس هیئت امنا و چهار وزیر و شخصیتهای برجسته کشوری برای این کار انتخاب شده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی به پیشینه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور در یک سده اخیر در ساخت ابنیه تاریخی و فرهنگی کشور مثل حافظیه و سعدیه در شیراز اشاره کرد و گفت: برای ایجاد هویت ایرانی-اسلامی به احداث چنین ابنیه و طرحهای فرهنگی مثل جاده حکمت نیاز داریم.
وزیر فرهنگ گفت: ایجاد مناطق فرهنگی مثل منطقه خوی، خراسان و جاده حکمت برای ایجاد هویت ایرانی-اسلامی در نظام جمهوری اسلامی یکی از ضروریات اصلی برای جذب گردشگران فرهنگی از ایران و سراسر جهان است. جاده حکمت می تواند آغازکننده حرکتی برای ایجاد این قبیل مناطق فرهنگی در کشور باشد که موجب رونق اقتصادی نیز خواهد شد.
اسماعیلی به ساخت مصلای تهران به عنوان یک نماد ایرانی-اسلامی ساخته شده در دوران جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: در دوره جمهوری اسلامی به ایجاد نمادهای اسلامی نیاز داریم و چنین طرحی مستلزم نگاشت نهادی، یعنی تعریف وظایف و ورود جدی نهادها و سازمانهای دولتی و مقامات ارشد کشور است.
رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور تاکید کرد: طرح ساخت جاده حکمت نباید منتظر جلسات متعدد آینده بماند. پیشنهاد میشود که طرح با ساخت باغی در شهر سهرورد برای تکریم جایگاه شیخ اشراق آغاز و سپس زیرساختهای دیگر تکمیل شود.
الزامات ایجاد منطقه فرهنگی سهرورد
رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات نیز در این نشست گزارشی از مقدمات و مطالعات میدانی طرح جاده حکمت و ایجاد منطقه ویژه فرهنگی در استانهای زنجان و همدان ارائه کرد.
قاسم زائری گفت: ایده این طرح بر مبنای ولادت دو شخصیت برجسته یعنی ابوعلی سینا در همدان و شهابالدین سهروردی مشهور به شیخ اشراق در شهر سهرورد پایه ریزی شده است.
وی با اشاره به طرحها و تجربههای مختلف کشورهای دیگر در ساخت مناطق فرهنگی بر اساس پیشینه فرهنگی و تاریخیشان تصریح کرد: جاده فرهنگی ترکیه بین استانبول تا شهر آنکارا یکی از نمونههای اجرا شدهای است که در همسایگی ما قرار دارد. برای احیای هویت ایرانی-اسلامی و خلق مسیر فرهنگی مبتنی بر ظرفیتهای طبیعی، مذهبی، فرهنگی و تاریخی متناسب با ذائقه گردشگری به احداث این گونه مناطق فرهنگی در کشور نیاز داریم.
به گفته زائری در گزارش تهیه شده توسط پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات به این مقوله تاکید ویژه شده که در احداث چنین منطقهای باید به هفت بُعد یا منزل توجه ویژه شود که به ترتیب شامل «طب و تغذیه یا سبک زندگی سالم»، «ورزشهای سنتی»، «هنرها و صنایع دستی»، «حماسه پهلوانی و معرفی شخصیتهای اسطورهای»، «مفاخر و دانشهای بومی ایران»، «راه ابریشم و احداث یک موزه ملی» و در نهایت نیز «مهماننوازان و توسعه بومگردی» است.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات تاکید کرد: برای احداث یک منطقه فرهنگی با این ویژگیها، توجه ویژه به شهر سهرورد، نمادسازی، اقدام عمرانی تحت نظارت مسئولان ارشد کشور و ایجاد کارگروه ملی و پیوست فرهنگی ضروری است.
ضرورت ورود همزمان دولت و بخش خصوصی در اجرای طرح
نماینده مردم همدان و رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس یازدهم نیز در این نشست به اهمیت آغاز عملیات اجرایی این حرکت برای ایجاد یک منطقه ویژه فرهنگی تاکید کرد و گفت: دولت در این منطقه آمیخته از علم و فلسفه از سالهای گذشته طرحهای عمرانی بسیاری از جمله راهآهن زنجان-همدان و اتوبان همدان به شهر علیصدر را کلید زده است.
حمیدرضا حاجیبابایی با تشکر از پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برای انجام مطالعات میدانی و تحقیق در این زمینه تاکید کرد: طرحی با این عظمت به ورود همزمان دولت و بخش خصوصی نیاز دارد. چون این منطقه یکی از قلههای فرهنگی کشور و جهان محسوب می شود و برای اجرای چنین پروژهایی به سرمایهگذاری گسترده بخش خصوصی نیاز است.
وی گفت: پیش از آغاز چنین طرح عظیمی باید کاربری بخشهای مختلف طرح مشخص شود. برای مثال کاربری این بخش از کشور، طرح حکمت شود و هیچ طرح دیگری در آنجا اجرا نشود. دولت نیز باید تسهیلات ویژه مانند معافیتهای مالیاتی برای سرمایهگذاران بخش خصوصی در نظر بگیرد.
حاجیبابایی با بیان اینکه شخصیتهای برجستهای مانند ابوعلی سینا و شیخ اشراق باید به نسل جوان معرفی شوند، تصریح کرد: این معرفی با حرف قابل انجام نیست. بلکه باید با اجرای چنین طرحهایی نشان داده شود.
اهمیت اهداف معنوی پروژه
نماینده ولی فقیه در استان همدان و نماینده مجلس خبرگان رهبری هم در این نشست گفت: برای اجرای این قبیل طرحهای فرهنگی پیش از هر کاری نیاز است ببینیم این شخصیتهای بزرگ مثل بوعلی سینا و شیخ اشراق خواستهها و آرمانهایشان چه بود. به فرموده مقام معظم رهبری «آرمانی فکر کردن غیر از آرمانی عمل کردن است»؛ این یعنی اصل مقصد نباید فراموش شود.
آیتالله غیاثالدین طهمحمدی افزود: انسانهای متعالی آمدند تا جامعه بشری را از پرستش دروغین مجاز به سرچشمه حقیقت عبور دهند. اگر همه علوم بشری را رتبهبندی کنیم آن رشته علمی که در پله اول قرار دارد، رشته خودشناسی است. هر کسی خودش را نشناسد نمیتواند خداوند را بشناسد. امام علی(ع) در حدیثی میفرمایند «تعجب میکنم از انسانهایی که هر چیز را گم کنند به دنبال آن میدوند، ولی وقتی خودشان را گم کنند هرگز به دنبال آن نمیروند.»
وی تصریح کرد: هدف چنین طرحهایی باید این باشد که انسان را از مجاز عبور داده و به سمت حقیقت سوق دهند. فرض کنیم این جاده با همه برنامههای جذاب و گردشگری خود احداث شود، ولی اگر نتواند آن هدف معنوی را به سرانجام برساند، هیچ کاری صورت نداده است.
لزوم ایجاد زیرساختهای تشکیلاتی اجرای طرح
استاندار زنجان هم در این جلسه از آمادگی این استان برای اجرای چنین طرحی خبر داد و گفت: ابتدا باید زیرساختهای تشکیلاتی این طرح مشخص و بعد حرکت آغاز شود. ضمن اینکه پیش از هر کاری باید متولی اصلی این طرح و روند اجرای آن مشخص شود.
محسن افشارچی با بیان اینکه این طرح میتواند دیگر شخصیتهای برجسته فرهنگی استان زنجان مثل حکیم هیدجی را نیز شامل شود، افزود: برای شناساندن مفاخر فرهنگی بر بستر گردشگری به برنامهریزی و مدل اجرای دقیق و حضور دولت و بخش خصوصی نیاز است.
نظر شما