نویسنده این کتاب از آن اقتصاددانانی است که قائلشدن صرفاً نقش تسهیلگری بازار را برای دولت در نظام سرمایهداری ناشی از نظریههای محدودنگر جریان اصلی اقتصاد میداند و با استدلالهای موجه افسانههایی را که درباره بخش عمومی و بخش خصوصی وجود دارد رد میکند.
مازوکاتو از آن دسته اقتصاددانانی است که قائل شدن صرفاً نقش تسهیلگری بازار را برای دولت در نظام سرمایهداری ناشی از نظریههای محدودنگر جریان اصلی اقتصاد میداند و همین دیدگاههای اشتباه بوده که موجب تضعیف قابلیتها و ظرفیتهای بخش عمومی در جوامع مختلف حتی توسعه یافته در دهههای اخیر شدهاند.
این تاکید بیش از حد بر نقش تقلیل یافته دولت موجب شده است که بسیاری از دولتها توانایی لازم را برای حل چالشهای مهمی که امروزه یا آنها روبه رو هستیم نداشته باشند از این جنبه نیز میتوان مازوکاتو را کارل مارکسی دانست که با تعمق در رویههای نظری و عملی سرمایهداری در دهههای اخیر به ضعفهای این سیستم به ویژه در نوع نگاه به بخش عمومی پی برده است و البته برخلاف مارکس اعتقاد دارد که نوع سرمایهداری را میتوان با اصلاح مفروضات بنیادی که البته دچار سوء برداشت هستند متحول کرد.
مازوکاتو در این کتاب ابتدا با استدلالهای موجه افسانههایی را که درباره بخش عمومی و بخش خصوصی وجود دارد رد میکند و معتقد است که رسوخ همین افسانهها در ذهن و جان جوامع بوده است که موجب شده دولتها توانایی و قابلیتهای لازم را برای اجرای وظایف خود از دست بدهند. مهمترین موضوعاتی که وی سعی دارد از آنها افسانه زدایی کند عبارتند از: فقط کسب و کارها ارزش آفرین هستند و دولت فقط نقش تسهیل گر دارد، نقش دولت فقط رفع و رجوع شکستهای بازار است، نحوه مدیریت دولت باید همچون کسب و کارها باشد و از ریسک پرهیز کند، دولت باید بخش اعظم وظایف خود را به بخشهای خصوصی واگذار کند و اینکه دولت نباید هدایت اقتصاد را در دست بگیرد. مرور همین موارد نشان میدهد که با چنین نگاهی بخش عمومی ظرفیت چندانی برای جهت دهی به اقتصاد تحریک نوآوری و حل چالشها نخواهد داشت.
نویسنده تاکید دارد که در شرایط کنونی و با وجود بحران و مشکلات فراوانی که فراروی بشریت قرار دارد از جمله تغییر اقلیم، فقر، نابرابری درون و بین جوامع، ناتوانی در پاسخ به موقع و سریع به بیماریهای دنیاگیر و... باید از منظری جدید به کارکرد بخش عمومی و روابط مشارکتی آن با بخش خصوصی نگاه کرد. روشن است که حل برخی از این چالشها مستلزم همکاریهای بینالمللی گسترده بین دولتها، کسب و کارها و شهروندان است.
مازوکاتو در این کتاب نشان میدهد کدام دولتها و یا چه نوع ویژگیهایی توانایی حل معضلات جهانی و مشکلات داخلی دیرپا و مقابله با بحرانها را دارند. او بیان میکند که مفهوم بخش عمومی در نظام سرمایه داری باید باز تعریف شود تا دولت سیستمهای مختلف همچون سلامت، آموزش، حمل و نقل و محیط زیست را به درستی و در راستای حل مشکلات هدایت کند.
نویسنده در این کتاب استدلال میکند که یکی از نتایج مهم تقلیل نقش دولت به اصلاح کنندگی بازار این است که بخش عمومی در هنگام مواجهه با مشکلات و بحرانها به جای اعتماد به ظرفیت آژانسها و نیروهای درونی خود، به شرکتهای مشاوره و برون سپاری وظایف متوسل میشود و هزینههای هنگفتی بر بخش عمومی تحمیل میشود که البته در موارد زیادی نتیجه مطلوب حاصل نشده و ثروتهای عمومی از بین رفتهاند.
در کتاب به نمونههایی متعدد از این شکستها اشاره شده است. این رویه در بخش عمومی از یک سو موجب میشود که استعدادها و قابلیتهای کارکنان دولتی هدر رود و رو به کاهش بگذارد و از سوی دیگر بخشی از نیروهای نخبه و توانمند دولت به دلیل نداشتن فرصت کافی برای بروز استعدادها و قابلیتهای خود از بخش عمومی خارج شوند و در نتیجه دولتها روز به روز از نیروهای زبده تهی شوند.
کتاب اقتصاد ماموریت محور حاوی راهنمای پروژهای بلندپروازانه برای تغییر سرمایهداری است. این کتاب ابتدا به «آنچه بر سر راه مونشات بعدی قرار دارد» پرداخته و سپس درمورد «آنچه برای دستیابی به جسورانهترین جاهطلبیهایمان لازم است»، چالشهای امروزی، تصویرسازی دوباره اقتصاد و آینده بشر سخن گفته است. نویسنده این کتاب از آن اقتصاددانانی است که قائلشدن صرفاً نقش تسهیلگری بازار را برای دولت در نظام سرمایهداری ناشی از نظریههای محدودنگر جریان اصلی اقتصاد میداند.
کتاب «اقتصاد ماموریت محور» با عنوان فرعی راهنمای پروژهای بلند پروازانه برای تغییر سرمایه داری نوشته ماریانا مازوکاتو و به ترجمه عباد تیموری در 243 صفحه و قیمت 86000 تومان از سوی موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی روانه بازار نشر شده است.
نظر شما