جمعه ۲۷ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۱
از آغاز پرونده فرازونشیب‌های ادبیات پایداری تا قصه صبر و پایداری آزادگان

در این هفته سرویس فرهنگ و مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) پرونده فرازونشیب‌های ادبیات پایداری را آغاز کرد. این پرونده گفت‌وگوهایی با مدیران انتشارات حوزه ادبیات پایداری است. همچنین این هفته با توجه به روزشمار جنگ، هفته‌ پر خبری بوده است.

در هفته‌ای که گذشت، سرویس فرهنگ مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در حوزه‌های مختلفی پوشش خبری و رسانه‌ای داشت که گزارش آن به اختصار بیان می‌شود.


برگزاری کنگره سراسری شعر دفاع مقدس و مقاومت در همدان

محمد برخوردار از برگزاری بیست و پنجمین کنگره سراسری شعر دفاع مقدس و مقاومت در همدان خبر داد و اظهار کرد: کنگره شعر دفاع مقدس در راستای برگزاری کنگره ۸ هزار شهید استان همدان برگزار می‌شود.

برگزاری افتتاحیه دومین دوره توان‌افزایی اساتید درس آشنایی با دفاع مقدس

 مراسم افتتاحیه دومین دوره‌ توان‌افزایی اساتید درس آشنایی با علوم و معارف دفاع مقدس، با حضور علی‌اصغر جعفری؛ معاون هماهنگ کننده بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، سردار سرتیپ دوم پاسدار علی‌اصغر محسن‌شیخی؛ جانشین مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، احمد صالحی‌آرا؛ رئیس مرکز امور شاهد و ایثارگران دانشگاه آزاد اسلامی، توحید پوررستم؛ رئیس واحد تهران مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی، محمدرضا جمالی؛ معاون آموزش و پژوهش موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و اساتید درس آشنایی با علوم و معارف دفاع مقدس در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز برگزار شد.

دو تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب‌های شهید مصطفی صدرزاده منتشر می‌شود

«پانزدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت» همراه با انتشار تقریظ‌های حضرت
آیت‌الله خامنه‌ای بر کتاب‌های «اسم تو مصطفاست» و «سرباز روز نهم» در اولین رویداد ملی تکریم فعالان مساجد سراسر کشور باعنوان «مثل مصطفی» توسط مؤسسه پژوهشی‌فرهنگی انقلاب اسلامی و سازمان بسیج مستضعفین برگزار خواهد شد.

مراسم انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر این دو کتاب‌ که ۳۰ مردادماه همزمان با روز جهانی مسجد و اولین رویداد تکریم فعالان مساجد سراسر کشور در مسجد مقدس جمکران برگزار می‌شود، بصورت زنده از رسانه KHAMENEI.IR و شبکه‌های سیما پخش خواهد شد.

خبرنگاران در خط مقدم جنگ ترکیبی رسالت سنگینی را به عهده دارند

سردار محمدقاسم ناظر مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در نشست صمیمی با خبرنگاران در روز یکشنبه ۲۲ مردادماه، ضمن تبریک روز خبرنگار اظهار داشت: در عصری که هستیم که با دوران بحران جنگ و جدال هم در بعد رسانه و نظامی در جهان روبه‌رو هستیم و خبرنگاران نقش مهمی در این میان دارند.

سردار ناظر اضافه کرد: خبرنگاران در خط مقدم جنگ ترکیبی رسالت سنگینی را به عهده دارند، امروز رسانه‌های خارجی علاوه بر مقابله با نظام امروزه علیه خود مردم نیز توهین آمیز رفتار می‌کنند، امروز همه هجمه را نسبت به مردم به کار گرفتند. تا دیروز علیه نظام و حاکمیت هجمه می‌ساختند اما امروز حرفشان با مردم است، زیرا تاثیراتی که انتظارش را داشتند آنقدر روی مردم ایجاد نشد و قرارها و تجمعات مدنظر انجام نشد و دشمنی خود را با مردم بیشتر کردند.
 

کتاب «در جست‌وجوی شبح» رونمایی شد؛
در جستجوی شبح به فرمان و دستور سازمان سیا نوشته شد / کارنامه زندگی عماد مغنیه متحیر کننده است

مراسم رونمایی از کتاب «در جستجوی شبح» جدیدترین کتاب با موضوع پرونده شهید عماد مغنیه (حاج رضوان) که توسط انتشارات نارگل به چاپ رسیده، با حضور سید مجتبی ابطحی دبیرکل کنفرانس بین‌المللی حمایت از انتفاضه فلسطین، محمدعلی صمدی پژوهشگر تاریخ و علی عبدی کارشناس مسائل غرب آسیا در باغ کتاب تهران رونمایی شد.


به مناسبت روز مقاومت اسلامی؛
جنگ ۳۳ روزه و پیروزی خاورمیانه مقاومت

به تاریخ ما، تابستان ۱۳۸۵ بود که اسرائیل آتش جنگی دیگر را برافروخت، به لبنان یورش برد و حزب‌الله را به مبارزه طلبید. حمله آنان، حمله‌ای گسترده و پیش‌بینی‌شان این بود که کار حزب‌الله را در کمتر از یک هفته یکسره می‌کنند. حتی در چند روز نخست جنگ، برای بسیاری از ناظران دور و نزدیک چنین به نظر می‌رسید که پیش‌بینی صهیونیست‌ها درست است و حزب‌الله در این درگیری متحمل شکست سختی خواهد شد. اما روند جنگ، متفاوت با این پیش‌بینی اولیه و آنچه مهاجمان انتظار داشتند پیش رفت و به‌تدریج برتری از آن حزب‌الله شد.

بمب‌های دشمن روی جزیره خارک، کتاب‌ها و روایت‌ها

اواخر مرداد ۱۳۶۴، در شرایطی که کشور برای برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آماده می‌شد، هواپیماهای بعثی بخشی از تأسیسات نفتی جزیره خارک را بمباران کردند و هدف‌شان این بود که ضمن تأثیرگذاری منفی بر انتخابات، جریان صادرات نفت ایران را نیز قطع کنند. آنان دموکراسی و اقتصاد ما را هدف گرفته بودند.

در کتاب‌های مانند «توسعه روابط با قدرت‌های آسیایی» از تولیدات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، «جزیره‌ خارک اسطوره‌ مقاومت: خاطرات و روزشمار جنگ» کاری از عبدالله امانی و انتشارات شاخه زرین و «جزیره خارک در دفاع مقدس» نوشته محمدرضا کرم‌الیگودرزی از نشر پلاک عشق اطلاعاتی درباره این بمباران و تبعات آن وجود دارد. 

همزمان با ۲۶مردادماه؛
 ویژه‌برنامه‌های رادیو به مناسبت سالروز بازگشت آزادگان

شبکه‌های مختلف رادیویی با هدف گرامیداشت سالروز آغاز بازگشت آزادگان به میهن اسلامی برنامه‌های متنوعی را روی آنتن می‌برد.

اتفاقات جنگ تحمیلی در هفته پایانی مرداد ۱۳۶۴؛
نگاهی کوتاه به سه عملیات عاشورا

اگر به گذشته، به سال‌های جنگ تحمیلی برگردیم و حوادث و نبردهای تابستان ۱۳۶۴را باهم مرور کنیم، می‌بینیم که نیروهای ما اواخر مرداد ماه آن سال سه عملیات کوچک را در سه منطقه عملیاتی به اجرا گذاشتند و کوشیدند دست دشمن را از چند نقطه از نقاط حساس مرزی کوتاه کنند. هرچند این عملیات‌ها هم‌نام بودند و عاشورای 1 و عاشورای 2 و عاشورای 3 نامیده شدند، اما شرایط و دلیل اجرای هرکدام با دیگری تفاوت‌هایی داشت و اهداف مختلفی نیز برای‌شان تعیین شده بود.

عاشورای یک، نبرد در کوه‌های تکاب و شاهین‌دژ
عاشورای ۲، دشواری عبور از میدان‌های مین چنگوله
عاشورای ۳، پیروزی در شمال فکه را بررسی می‌کند.

در سومین شماره پرونده مذاکرات و مکاتبات صلح ایران و عراق؛
عقب‌نشینی عراق از اراضی اشغالی ایران و آزادی اسرا

بعد از قبول قطعنامه ۵۹۸ توسط ایران و عراق و برگزاری جلسات مربوط به مذاکرات صلح دو کشور تحت نظارت سازمان ملل متحد که تقریباً دو سال به طول انجامیده بود، از اوایل اردیبهشت سال ۱۳۶۹، صدام با ارسال نامه‌های متعددی تمایل خود را برای برگزاری مذاکرات دوجانبه دو کشور خارج‌ازمسیر نظارت سازمان ملل متحد ابراز داشت.

با پذیرش دوباره معاهده ۱۹۷۵ از سوی صدام، عراق پذیرفت تا به نشانه حسن نیت، عقب‌نشینی از اراضی اشغالی ایران را از روز جمعه ۲۶ مردادماه ۱۳۶۹ آغاز کند. همچنین عراق قبول کرد تا از همین روز مبادله فوری اسرای جنگ به هر تعدادی که در عراق و ایران در اسارت به سر می‌برند را آغاز نماید.

در نهایت ۵۵۴۳۸ نفر از اسرای عراقی در ۱۰۳ مرحله و ۳۹۴۱۷ نفر از اسرای ایرانی در ۷۰ مرحله مبادله شدند. تعداد ۵۷۴ نفر از اسرای ایرانی در دوره اسارت به شهادت رسیدند.


به مناسبت سالروز بازگشت آزادگان؛

قصه آزادگان، قصه صبر و پایداری

درباره آنچه بر اسرای ایرانی در اردوگاه‌های رژیم بعث عراق گذاشت، کتاب‌های ارزشمندی وجود دارد و شماری از آزادگان کشور ما پس از بازگشت به کشور، از خاطرات‌شان در آن روزهای سخت سخن گفته‌اند.

پانزدهمین جلد از مجموعه کتاب‌های روزگاران، صد خاطره از دوران اسارت رزمندگان ما در اردوگاه‌ها و زندان‌های رژیم بعث در عراق را مرور می‌کند. این کتاب که کاری از لیلا قلی‌پور اسکویی و انتشارات روایت فتح است، «اسارت» نام دارد و از سختی‌ها و رنج‌ها می‌گوید. در کتاب «فتاح» از تولیدات نشر سوره مهر، در مرور خاطرات فتاح محمدی می‌خوانیم. سید حمیدرضا میرمحمد صادقی، راوی و نویسنده کتاب «۱۶۲۱» که خودش سال‌ها در اردوگاه‌های رژیم بعث محبوس بود. محمدجواد اسکافی نیز که سال‌ها در اردوگاه اسرای موصل زندانی بود، در کتاب «سال‌های اسارت» کوشیده است تا تصویری واقعی از تجربیات آزادگان ما ثبت کند.


در محفل خاطره‌گویی دفاع مقدس مطرح شد؛
ژاندارمری اهمیت بالایی در فاصله بین انقلاب و جنگ تحمیلی داشت

محفل خاطره گویی دفاع مقدس و ژاندارمری با حضور امیر غلامرضا اخوین انصاری، امیر محمد خورشیدی، امیر غلامسحین حق جو و امیر ابراهیم صنایعی از روایان کتاب «ضلع یکم» و عباس حیدری مقدم آرانی نویسنده کتاب «ضلع یکم» و مصطفی نیکنام مسئول تاریخ شفاهی موزه چهارشنبه ۲۵مردادماه ۱۴۰۲،  در سالن قصر شیرین موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.

انسانی­‌ترین نوع ادبیات

بیش از دو دهه از آزادی آزادگان سرافراز به میهن می­‌گذرد و در این مدت حدودا ۷۳۰ عنوان کتاب درباره آن­ها منتشر شده است. این عدد مرا به یاد جمله‌­ای از جناب مرتضی سرهنگی می‌­اندازد: «خاطرات اسرای جنگی، انسانی‌­ترین نوع ادبیات است.» 

«فرزند ابوتراب»، «ملا صالح»، « اسرار جنگ به روایت اسرای عراقی»، «تابستان ۶۹»، «من زنده‌­ام»، «دارزن»، از جمله کتاب‌های درباره اسرای جنگی است.


در اولین شماره از پرونده فرازونشیب‌های ادبیات پایداری با مدیر انتشارات پیام آزادگان گفت‌وگو کردیم؛

بخش اسارت قطعاً تعطیل نخواهد شد/ ویکی آزادگان رونمایی خواهد شد


بخش اول گفت‌وگوی مفصل با حضور سردار مهدی محبی؛ آزاده جنگ تحمیلی و فرزانه قلعه‌قوند در سالن گفت‌وگوی ایبنا برگزار شد. 

قبل از آزادی آزاده‌ها، ستاد آزادسازی اسرا تشکیل شده بود و بعد از آمدن اسرا مقام معظم رهبری مرحوم ابوترابی را به‌عنوان نماینده خودشان در امور اسرا منصوب کردند. 

درست است که ایشان آزاده بود و به مجلس ورود کرد، اما ایشان همچنان پدر معنوی آزاده‌ها و مراقب آنها بودند. ایشان راه می‌افتاد و هرجا که آزاده‌ای مشکلی داشت در صدد حل آن بودند. ایشان همیشه خودش بزرگترین ماموریتشان را ماموریت فرهنگی می‌دانست و می‌گفت: «این فعالیت‌های فرهنگی بود که بچه‌ها را در اسارت حفظ می‌کرد.»

بعد از فوت مرحوم ابوترابی توقفی ایجاد شد چراکه ممکن بود افراد ناامید شوند یا مسیر خودشان را به دلیل از دست دادن پدر معنوی گم کنند. از طرفی تاثیری که او روی بچه‌های آزاده داشت، بسیار زیاد بود و بسیاری از رخدادها و رویدادها با حضور این فرد انجام می‌گرفت. سرانجام سال ۱۳۸۴ فرا رسید و دوستان گفتند که این بیرق افتاده را داریم و نباید بگذاریم زحمت آقای ابوترابی هدر برود و با حمایت حجت الاسلام ابوترابی، دوباره پیام آزادگان سرپا شد و انتشارات پیام آزادگان شکل گرفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها