سرپرست معاونت میراث فرهنگی هرمزگان یه ایبنا مطرح کرد؛
جامعترین کتابخانه تخصصی میراث فرهنگی هرمزگان پذیرای همه اقشار است
هرمزگان- سرپرست معاونت میراث فرهنگی هرمزگان از خدمات رسانی جامعترین کتابخانه تخصصی میراث فرهنگی هرمزگان، به همه اقشار جامعه خبر داد.
سپهر زارعی افزود: جامعترین کتابخانه تخصصی حوزه میراث فرهنگی استان هرمزگان، شامل آثار ارزشمند، مرجع، بومی و غیر بومی با موضوعات: باستان شناسی، تاریخ، معماری، مرمت، گردشگری و صنایع دستی است.
وی ادامه داد: این کتابخانه بدون هیچگونه محدودیتی آماده ارائه خدمات به پژوهشگران، دانشجویان، دانش آموزان، نویسندگان و مولفان، جامعه فرهنگی و رسانهای، کارآفرینان و مروجان کتاب، گردشگران و بازدید کنندگان و علاقهمندان به حوزههای میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.
این چهره دوستدار و مروج کتاب اضافه کرد: کتابخانه به همراه فضای عمومی و نمایشگاهی در طبقه همکف موزه مردم شناسی بندرعباس قرار دارد.
هر بخش از موزه، یک کتاب تاریخی و مردمشناسی مصور و گویا است
او در خصوص این مکان فرهنگی گفت: هر بخش از موزه، یک کتاب تاریخی و مردمشناسی مصور و گویا است. مثلا در نخستین بخش که بازار سنتی است، بازدید کنندگان با فضا سازی فوق العاده زیبا، وضعیت سنتی بازار و داد و ستد در هرمزگان را آشنا می شوند. به محض ورود بازدید کننده، حسگرهای صدا فعال شده و با پخش صداهای مرتبط با این وقایع، لذت دیدن آنها دو چندان می شود. این بخش دارای ۱۱ مجسمه از جنس موم است که مردم را در حال انجام کارهای مختلف نشان میدهد.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی هرمزگان بیان کرد: بخش آزادسازی هرمز مربوط به حکومت صفوی و قدرتگیری آن در زمان شاه عباس بزرگ (دوم) در سال ۱۶۲۲ میلادی است. در این بخش به فرماندهی امام قلیخان با اجاره تعدادی کشتی از انگلیسیها به جزیره هرمز یورش برده و پس از ۱۱۵ سال این بخش از خاک کشور که موقعیت استراتژیکی بسیار مهمی برخوردار بود را از دست پرتغالیها آزاد کردند. با ورود به این بخش نیز حسگرهای صدا فعال شده و صدای برخورد شمشیر، تفنگ سرپر، توپ و غرش جنگجویان به گوش میرسد. که این صحنه نبرد در قلعه هرمز را به نمایش گذاشته و ۵ مجسمه در حال جنگ را میتوان دید که این مجسمهها شامل امام قلی خان، یک سرباز و ۳ سرباز پرتغالی بوده که فرمانده آنها به دست امام قلیخان بر زمین افتاده و در حال جان دادن است.
این مسئول فرهنگی همچنین با اشاره به بخش صید و صیادی گفت: انواع مختلف شیوههای صیادی در هرمزگان مانند صید با تور، قلاب، گرگور و مشتاو... و همچنین مشاغل دیگری که بهطور مستقیم با ماهیگیران در ارتباط هستند چون قایقسازی، لنجسازی، توربافی، گرگوربافی را میتوان دید، آموخت و لذت برد. در این بخش هم سنسورهای صدا فعال شده و صدای موج دریا و مرغان دریایی به گوش میرسد.
زارعی توضیح داد: در بخش باستانشناسی، با اتکا به مطالعات و پژوهشهای باستان شناختی، حوزه فرهنگی از دوره پالئولتیک (کهن سنگی، حدود ۵۰۰ هزار سال پیش) و در بخش پیش از تاریخ، اشیایی از جنس سفال، سنگ، فلزاتی چون مس، برنز و آهن وجود دارد. ظروف سفالی، ظروف سنگی از جنس سنگ صابون و مرمر، مجسمه، ابزار و تیغههای سنگی و سفالی که تیغههای سفالی برای نخستین بار در دی ماه ۸۶ در لایه نگاری تم مارون رودان کشف شده که تاکنون در ایران و جهان نمونه مشابه آن گزارش نشدهاست. این اشیا مربوط به هزاره سوم پیش از میلاد تا هزاره اول پیش از میلاد (۵ هزار سال تا ۳ هزار سال قبل) است.
وی در این شرح از بخش دوره تاریخی اینچنین گفت: این بخش حد فاصل دوره هخامنشی تا پایان دوره ساسانی (سده ۷ قبل از میلاد تا سده ۷ میلادی) مدارکی وجود دارد که منطقه هرمزگان را به عنوان یکی از پایگاههای مهم بازرگانی - اقتصادی و سیاسی - نظامی ایران معرفی میکند.
این مقام مسئول افزود: در بخش دوره اسلامی با اتکا به مدارک باستان شناختی و اسناد تاریخی و سفرنامههای جهانگردان مسلمان و اروپایی یکی از مهمترین مراکز تجاری ایران در حد فاصل دوره سلجوقی تا صفوی هرمز کهنه بودهاست که با حمله سپاهان مغول رونق و شکوفایی خود را از دست داد.
سپهر زارعی در پایان از بخش سکه گفت و افزود: در این بخش نیز سکههایی از جنس نقره، نیکل، برنز، مس مربوط به دورههای سلوکی(جانشین اسکندر در ایران) اشکانیان، ساسانیان، اموی، ایلخانی، تیموری، آق قویونلو، صفوی، قاجاری و پهلوی به معرض نمایش گذاشته شده است. سکهها از قدیمیترین آنها تا اواسط قاجاریه ضربی بوده و از اواسط قاجاریه به بعد ماشینی است و محدوده زمانی ۲ هزار و ۳۰۰ سال قبل تا ۵۰ سال قبل را شامل میشود. که با حدود یک ساعت بازدید می توان تاریخ کهن چند هزار ساله را مطالعه کرد، دید، درک کرد و اندرز گرفت.
موزه مردم شناسی با زیربنای ۲ هزار و ۵۰۰ متر مربع، یکی از بزرگ ترین موزههای مردم شناسی ایران محسوب میشود. بنای این موزه با بهرهگیری از معماری سنتی هرمزگان در سه طبقه، در محوطه تاریخی برکههای باران در بلوار پاسدران، مابین سهراه هتل هما و سه راه ۲۲ بهمن و در ضلع غربی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بنا شده و اسفندماه ۱۳۸۶ افتتاح شد.
نظر شما