نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان:
دوری شاعران از مردم منجر به ایجاد فاصله با آرمانهایشان فاصله میشود/ ظرفیت بالای شاعران آئینی برای مکتبسازی
هرمزگان- نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان گفت: هر چقدر شاعران از مردم فاصله بگیرند، از آرمانهایشان فاصله میگیرد.
نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان ضمن قدردانی ویژه از شاعران آئینی هرمزگان که در حال و هوای حزن و اندوه آل الله در روزهای پایانی ماه صفر، فضا را به نام ائمه اطهار (ع)و مخصوصا ثامن الائمه عطر آگین کردند گفت: در خصوص شعر دو نکته هست که شما که اهل ادب هستید به نیکی واقف هستید. اول اینکه شاعر با شعرش ماندگار میشود. حالا شعر ماندگار چه شعری است؟ شعر ماندگار، اشعاری هستند که متناسب با درد و رنج مردم باشد. شعر مکتبی که نه تنها حماسه و جنبه هنری دارد بلکه جامعه را با خودش به حرکت در میآورد.
حجتالاسلام محمد عبادیزاده افزود: در طول تاریخ شاعران آئینی و ماندگار کم نداشتیم. نمونه آن دِعْبِل بْن عَلی خُزاعی (۱۴۸-۲۴۶ق) شاعر شیعه قرن دوم و سوم هجری قمری و از اصحاب امام کاظم(ع) و امام رضا(ع)، محتشم کاشانی و حضرت حافظ و ... بودند که با اشعارشان ماندگار شدند.
رئیس شورای فرهنگ عمومی هرمزگان ادامه داد: فرهنگ ایران و ایرانی را نیز بايد بیشتر در دو جا جستجو کرد. ابتدا فرهنگ ایرانی را باید در معماری اصیل ایرانی جستجو کنید و دومین چیزی که جایگاه و بار فرهنگی ما را ارتقا میبخشد، شعر است. هر کس بخواهد از فرهنگ ایرانی حرف بزند نمیتواند از کنار نام شاعران بلندآوازه ای مانند حضرت حافظ، سعدی، فردوسی و مولانا بگذرد. فرهنگ ما بیشتر با عنصر شعر و معماری ماندگار شده است.
وی اضافه کرد: علامه سید محمدحسین طباطبایی، نویسنده تفسیر المیزان از جامعترین و مفصلترین تفاسیر شیعی قرآن به زبان عربی، آورده است از استادم مرحوم قاضی که طبع شعر عجیبی داشت و حافظ شناس بود پرسیدم در میان شعرا، شعر کدامیک نزد شما برجستهتر است؟ او در تعبیری فرمود: اشعار همه شعرا فدای شعر حافظ، همه اشعار حافظ به فدای اشعار بابا طاهر و همه اشعار بابا طاهر، به فدای دوبیتی: «خوشا آنانکه الله یارشان بی، بحمد و قل هو الله کارشان بی، خوشا آنانکه دایم در نمازند، بهشت جاودان بازارشان بی»، فلسفه تمام نظام هستی و آفرینش در این دوبیتی است.
نظام آفرینش و فلسفه وجودی همه نظام هستی بر پایه حمد است
وی در توضیح فلسفه نظام هستی به ذکر خاطرهای از سعید خطیبزاده دیپلمات ایرانی پرداخت که گفته بود: در سفرهای خارج از کشور به ما گفتند پیرمردی دنیا دیده و اهل تحقیق در مذاهب بشر در این کشور هست، گفتم حتما آدم جالبی است و باید بروم او را ببینم. به دیدارش رفتم و دیدم پیرمرد حدود ۹۰ سالهای است. گفتم شما که دنیا دیدهاید، افکار مختلف را شنیدهاید، در زمینه مذاهب مختلف پژوهش کردهاید، نتیجه نود سال عمرت را بگو. او گفت چیزی یافتم که پیش شما مسلمانان است. دریافتم تمام نظام آفرینش و فلسفه وجودی همه نظام هستی بر پایه حمد است. من جز حمد در نظام هستی چیزی را ندیدم.
سپس حجتالاسلام عبادیزاده این موضوع را به شعر و ادبيات تعمیم داد و گفت: شاعر نیز باید زندگی، فکر، مشی و شعرش توحیدی باشد. و سوال مطرح کرد که بابا طاهر دنبال چه بود؟ دوبیتی بی نظیرش چه میگوید که همه را متحیر کرده است؟ حقیقت نماز، عبودیت و خضوع است. و او گفته است: خوشا آنان که دائم در نمازند. مگر می شود دائم در نماز بود؟ بله، با اطاعت و بندگی که شاعر به درستی به آن اشاره کرده است.
روح اشعار آئینی ماندگار است، چون اهل بیت ماندگار و جاودان هستند
این چهره دوستدار ادبیات افزود: روح اشعار آئینی ماندگار است، چون اهلبیت ماندگار و جاودان هستند. در زمان قدیم هم، آنچه از افکار و اندیشه میخواستند بیان کنند در شعر میگفتند و قرآن کریم فلسفه اش در حوزه شعر است.
حجتالاسلام عبادیزاده به موضوع اعجاز متناسب با موضوع زمان اشاره کرد و گفت: در زمان حضرت مسیح، علم طب و طبابت حرف اول را میزد و در زمان حضرت موسی، سحر و جاودوگری و در زمان پیامبر شعر و ادب خیلی رایج بود. بنابراین معجزات آنها نیز در همان زمینه است.
امام جمعه بندرعباس از حَسّان بن ثابِت، از بزرگترین شاعران عرب قبل از ظهور اسلام و در آغاز دوره اسلامی سخن گفت که با شعرش، ولی را تفسیر کرد و واقعه غدیر را ماندگار کرد. هر چند در ادامه مسیر ، کجرویی هایی داشت.
وی با تاکید بر اینکه از این محفل ادبی و اشعار آئینی بهره زیادی بردم گفت: این رزق است، رزق شاعر همین است، بدانید که شعرتان میماند. شعر شما میتواند مکتب سازی کند. همانگونه که حضرت حافظ پایه گذار مکتب است، حضرت مولوی، عرفان را در قالب تمثیل تبیین کرده است که بهتر از آن نمیشود تبیین کرد شما هم میتوانید این اتفاق را رقم بزنید.
وی شاعران را از دانش ادبی خود بی بهره نگذاشت و توصیه کرد: اگر میخواهید شعرتان دلبری کند و جذابیت داشته باشد، از آرایههای ادبی تمثیل، استعاره، تشبیه، کنایات، اشاره، رموز و ... در زیباتر کردن اشعارتان استفاده کنید. اشعار ساده تر و بسیط تر کمتر جلب توجه میکنند. همچنین توجه داشته باشید هر چقدر شاعران از مردم فاصله بگیرند، از آرمان هایشان فاصله میگیرند. من در دیدار حضرت آقا با شاعران دقت کردهام که اشعاری نظر آقا را بیشتر به خود جلب میکنند که شاعر قالب شعری را زیر و رو کرده و از ظرافتهای زبانی بهره بیشتری برده است.
نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان گفت: حضرت آقا اهداف عمیقی را از نشست با شاعران دنبال میکند. ایشان میخواهد بگویند که شعر ارزشمند است. یک فرهنگی را ترویج میکند، بر ارزش شعر و شاعری تاکید دارد. این کار فرهنگی اش ارزش گذاری به شاعر و شعر است. مخصوصا شاعران را به سمت و سوی اشعار آئینی سوق میدهد و تشویق میکند.
وی با اشاره به روضه خوانیها، تعزیه و مجلس عاشورایی گفت: سنگ بنای روضه خوانی ها با شعر است. اینها برکات شعر است و در ماندگاری عاشورا و فرهنگ اهل بیت(ع) خیلی مهم و موثر است.
وی در پایان ابراز داشت: با محافل آئینیتان، هدایتگر نسلهای جدید باشید و امیدوارم جامعه ما در هرمزگان، از وجود و حضور شما قدردان و بهره مند باشند.
همچنین مصطفی رجبیان، معاون کانون های خدمت رضوی استان هرمزگان نیز ضمن ابراز خرسندی و سپاسگزاری از مشارکت و پشتیبانی نهادهای همسو در برگزاری محفل ادبی رضوی، از ویژه برنامههای درون و برون استانی کانونهای خدمت رضوی هرمزگان در دهه آخر صفر گزارش کاملی ارائه داد.
وی افزود: برنامههای ویژهای در شهرستانها، مرکز استان در جوار بارگاه امامزاده سید مظفر و ۶ موکب در مشهد مقدس با محوریت شهید مجتبی امیری دوماری شهید غیرت و امنیت در جزیره قشم برپا کردهايم. همچنین اجتماع بزرگ هرمزگانی در صحن امام حسن و ۲۵ شهریور نیز عزای سنتی در جوار حرم امام رضا(ع) داریم.
در این محفل ادبی رضوی ابتدا اعظم پشت مشهدی، مولف و شاعر آئینی، شعر بلند نوجوان «یک روز یک قطره از خدا» را خواند.
سپس عبدالحمید انصاری نسب، رئیس انجمن شعر درخت هرمزگان و از خادمیاران خدمت رضوی، دو شعر خوانش کرد. «کنار تو آدم حس میکند رهاترین پرنده دنیاست» و شعر بومی «بعضی وقتا مه درختم، بعضی وختو هم پرنده» را خوانش کرد.
اصغرملائی محمدآبادی، دبیر انجمن شعر درخت هرمزگان گفت: غزلی را به امام سجاد(ع) تقدیم میکنم. او غزل «طنین شوکت و شکر است در دعای شما» را خواند.
ایرج انصاری فرد مسئول کانون بسیج شاعران استان هرمزگان، اینگونه آغاز کرد: نام علی و آل علی بر زبان ماست/ گویی که زبان برای همین در دهان ماست. و غزل «تو آمدی و با تو شریعت شروع شد» را اول خواند و «شعر آمد رسید بوی پیمبر به چادرت، نازل شد سوره کوثر به چادرت» را با اشک و آه خوانش کرد و به بانوی آفتاب و آب، حضرت فاطمه زهرا(س) تقدیم کرد. نماینده ولی فقیه در استان نیز منقلب شد و ضمن تحسین گفت: حال و هوا را عوض کردید.
فاطمه رحمانی از شاعران آئینی، اول شعر «باور کنیم ملک خدا که سرمدست» را خواند و بعد غزل «به پابوس تو میآید قلم تا شعر بنویسد، به قدر وسع خود وصف تو را بنویسد» را خواند و تقدیم به آستان مقدس امام رضا(ع) کرد.
بی وقفه به سراغ معصومه زارع از دیگر شاعران رفتیم که با دو خط دعا: «خدا کند که حوائج روا شود امشب، و درد اصلی عالم، دوا شود امشب» آغاز کننده بود و شعر «دلم به جز حرم تو رضا نداد امشب» را به محضر ثامن الائمه تقدیم کرد. امام جمعه بندرعباس هم در پایان خطاب به او گفت: شعرتان عالی بود.
مطهره دهقانی از اعضای انجمن شعر درخت هرمزگان، شعر «می بینم از چشم کبوتر شهر باران را» را خواند و مورد تحسین قرار گرفت.
مثل سال گذشته اشعار امام رضایی در یک کتاب چاپ میشود
امیر حسین والا، مجری و مسئول انجمن شعر و ادب کانون خدمت رضوی وعده کرد که اشعار شاعران در این محفل ادبی را مثل سال گذشته در کتاب اشعار امام رضایی ها تحت عنوان ضامن آهو چاپ کنند و شعر زیبای «خدا کند که شود تا همیشه مانوسش» را خواند.
حسن ختام را نیز به زهرا اسپید از شاعران و مولفان خوش نام سپرد. او با شعر زیبای مهدی جهاندار: «عشق سوزان است بسم الله الرحمن الرحیم، هر که خواهان است بسم الله الرحمن الرحیم، دل اگر تاریک اگر خاموش بسم الله النور ، گر چراغان است، بسم الله الرحمن الرحیم» شروع کرد و غزل: «عطر لبخندت نسیمی شد که از صحرا گذشت، موجی از سمت تو آمد، از دل دریا گذشت» را با دلتنگی خوانش کرد و هنگام خواندن غزل تقدیمی به شهدای بیرق امام حسین «باد پیچیده به گیسوت چه وضعی شده است» بغض راه گلویش را بست.
این محفل ادبی با حضور حجتالاسلام محمد عبادیزاده، ریاست شورای فرهنگ عمومی هرمزگان؛ حجت الاسلام غلامحسین حقانی مدیرکل تبلیغات اسلامی هرمزگان، محدثه درویشی سرپرست دفتر امور بانوان و خانواده استانداری، سعید عبدلی زاده رییس حوزه هنری استان هرمزگان؛ مصطفی رجبیان معاون کانونهای خدمت رضوی استان هرمزگان، مسلم عاشوری معاون فرهنگی سازمان اجتماعی ورزشی شهرداری بندرعباس، خادمیاران خدمت رضوی و جمعی از شاعران آئینی هرمزگان با اجرای امیرحسین والا مسئول انجمن شعر و ادب کانون خدمت رضوی برگزار و از شاعران آئینی با اهدای لوح تقدیر، تجلیل شد.
محفل ادبی رضوی، چهارشنبه شب ۲۲ شهریورماه پس از اقامه نماز مغرب و عشا به مناسبت رحلت رسول اکرم(ص)، شهادت امام حسن(ع) و شهادت امام رضا(ع) در دفتر نماینده ولی فقیه استان هرمزگان واقع در چهار راه مطهری بندرعباس برگزار شد.
نظر شما