پنجشنبه ۶ مهر ۱۴۰۲ - ۱۳:۱۷
روایت تلاش پدرانه برای یافتن فرزند گمشده در «مهمان کارون»

فارس- همزمان با هفته دفاع مقدس کتاب «مهمان کارون» از آثار محمد محمودی نورآبادی نویسنده استان فارسی باحضور خانواده شهید علیرضا هاشم نژاد در بوته نقد قرار گرفت.

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) -  نجمه اشرفی: این کتاب حول شخصیت شهید علیرضا هاشم نژاد از فرماندهان لشکر۱۹فجر که در عملیات کربلای۵ در۲۴سالگی شهید می‌شود، نگاشته شده است.
 
همچنین حاج عباس هاشم نژاد پدر شهید راوی اصلی عمده فصل های این کتاب است.

محمد محمودی نورآبادی در خصوص انگیزه تولید اين کتاب گفت: کتاب مهمان کارون داستان پدر و پسری را روایت می‌کند که رابطه‌ای عاطفی و خاص بینشان برقرار است. رویای پدر پس از کربلای ۴ او را بی قرار می‌کند و راهی جبهه می‌شود تا خبری از پسر بگیرد.

این نویسنده توانا که چهره هنری سال ۱۴۰۲ در حوزه ادبیات شناخته شد، با اشاره به اینکه در ابتدا از طریق آقای صحرایی با بیت مکرم این شهید آشنا شدم و این کتاب ماحصل این آشنایی است، خاطر نشان کرد: من خودم در یک دنیای نابرخوردار دست به قلم شدم، چون داغی از کربلای ۵داشتم. از دنیای نوشتن خیلی خبر نداشتم و وارد نبودم اما چون لازم می‌دانستم این‌داغ را ثبت و ضبط کنم از نورآباد به شیراز آمدم و دنبال آقای صحرایی می‌گشتم و همان روزها به کنگره سرداران وصل شدم. وقتی اولین کارم باعنوان گلابی‌های وحشی متولد شد، حس کردم  کارم تمام شد و داغم را نوشتم اما آقای صحرایی گفت برو سراغ اثر بعدی. گفتم من دیگر حرفی ندارم. همه رانوشتم، اما او توصیه کرد که رمان بنویسم! بی ریا بگویم، آن روزها من بلد نبودم. این پيشنهاد دنیای جدیدی در برابرم قرار داد. صبح تا ظهر سرکار بودم ظهر برای شرکت در انجمن ها و آموزش نویسندگی به شیراز می آمدم. آخر شب به نورآباد برمیگشتم.

وی با بیان اینکه آنقدر این روند را ادامه دادم تا رمانم تمام شد، گفت: ماحصل آن کتاب دوم من باعنوان  «سرریزون» کتاب سال دفاع مقدس شد.

نورآبادی با اشاره به تلاش‌هایش در حوزه نویسندگی گفت: من روستایی هستم، باغ داری و زنبورداری و انواع کشت و کار را تجربه کردم ولی بنظرم  هیچ کاری سخت تر از نوشتن نیست. در این سال‌های مشغولیت در حوزه ادبیات بخاطر انتخاب سوژه‌ها به روستایی نویس معروف شدم. خانواده شهید هاشم نژاد هم اهل روستای جلیان فسا همان روستای شهید مرتضی جاویدی بودند و و مادر شهید هم نوبندگانی بود. همین نکته برای من انگیزه جدی شد که درباره ایشان بنویسم.

پیشینه شکل‌گیری ادبیات در حوزه دفاع مقدس

همچنین اکبر صحرایی از نویسندگان با سابقه شیراز که به عنوان منتقد وکارشناس به برنامه دعوت شده بود
در این مراسم به پیشینه شکل گیری ادبیات در حوزه دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: اگر به تولد ژانر ادبیات دفاع مقدس توجه کنیم، می‌بینیم که این‌ ژانر با شروع جنگ تحمیلی متولد می‌شود.

وی ادامه داد: همان سال‌ها ستاد تبلیغات جنگ دفترچه‌هایی در اختیار رزمندگان قرار می‌داد که خاطراتشان را ثبت کنند. در ده سال بعد از جنگ بیشتر به مطالب شعاری و هیجان‌ها و شجاعت ها و رشادت ها پرداخته شد.



وی اظهار داشت: در دهه دوم هم تعمق در کارها  پیش می‌آید و در ادامه رزمندگان دست به قلم می‌شوند و داستان و رمان‌های این حوزه شکل می‌گیرند.

صحرایی که خود آثار زیادی در قالب های مختلف در حوزه دفاع مقدس دارد، ادامه داد: با پایان جنگ نسل اول نویسندگان دفاع مقدس پررنگ تر به تولید آثار می‌پردازند.

وی توضیح داد: در دهه دوم تحت تاثیر ادبیات روشنفکری با آسیب‌های جنگ و خاکستری نویسی و حتی سیاه نویسی درباره جنگ مواجه هستیم اما تعدادی از نویسندگان به همان سبک و سیاق خود ادامه می‌دهند. در دهه سوم که خاطرات و تاریخ شفاهی تحت تاثیر رمان و داستان قرار می‌گیرد مقام معظم رهبری این کتابها را می‌خوانند و تقریظ می‌زنند و موجی ایجاد می‌شود، نسل دوم نویسندگان که هم درجنگ حاضر بودند هم دستی در دنیای هنرو ادبیات دارند و دیرتر شروع به نوشتن کردند، پا به میدان می‌گذارند.
محمودی نورآبادی و حسینی ارسنجانی را می‌توان جزو این دسته از نویسندگان برشمرد که آثار ارزشمندی درکارنامه حرفه ای خود دارند.

کتاب «رُنج»  از نقاط اوج کارنامه محمودی است

صحرایی با اشاره به اینکه محمودی برای اولین بار با کتاب گلابی‌های وحشی بعنوان نویسنده استانی معرفی شد ابراز داشت: رمان رنج که از کارهای فاخر اوست، می‌توان از نقاط اوج آثارش محسوب کرد. این کتاب چندین جایزه کشوری مانند جایزه حبیب غنی پور را از آن خود کرد.

وی افزود: محمودی تا کنون بیش از 30 اثر در حوزه دفاع مقدس دارد و نثر او یکی از بهترین‌ها در این حوزه است چون دستی در دنیای شعر هم داشته که این مهارت، نثرش را تقویت کرده است.

اکبری یادآور شد: کتاب تپه جاویدی که چاپ شد با پدر شهید هاشم نژاد در جلیان فسا آشنا شدم و ابراز تمایل کردند که درباره شهیدشان کتاب نوشته شود. من درآن زمان درحال نوشتن چند کار بودم و
این شهید را به آقای محمودی معرفی کردم و (نبرد هسجان) در کنگره سردران به چاپ رسید. چون ناشران دولتی روی توزیع و چاپ مجدد آثار کار نمی‌کنند و کتاب‌ها پس از چندسال کمیاب م‌شوند. کتاب «مهمان کارون» با یک دیدگاه جدید توسط نشر جمکران درباره این شهید منتشر شد.

 صحرایی با اشاره به محتوای پرکشش کتاب اذعان داشت: تلاش پدرشهید برای پیدا کردن پسرش
برای من تداعی کننده اشتیاق رستم و سهراب برای به هم رسیدن بود. در این کار نویسنده از زاویه دید دوم شخص استفاده می‌کند. این زاویه دید شاعرانه است و استفاده کردن از آن احتیاط دارد؛ اما محمودی با جسارت از آن استفاده کرده است و به خوبی مخاطب را باخود همراه می‌کند. البته در ۲۰درصد کار زاویه دید اول شخص داریم.

وی توضیح داد: برخلاف اکثر کتاب‌های دفاع مقدس که با شهادت قهرمان تمام می‌شود، قبل از فصل آخر مخاطب از شهادت علیرضا مطلع می‌شود اما ادامه دادن کتاب هنوز برای مخاطب کشش دارد چون پدر هنوز دنبال پسر می‌گردد و از شهادت او بی‌خبر است. این ماجرا می‌تواند وجه تمایز این کتاب باشد.

روایت پدرها در آثار دفاع مقدس کمتر دیده شد

در ادامه نشست محمودی نورآبادی در خصوص محوریت روایت‌های پدر شهید در این کار توضیح داد: در عمده کارهای ادبیات مقاومت حس کردم پدرها مورد کم لطفی واقع شدند و خانواده بطور کلی کمرنگ تر می‌شود و بیشتر خود رزمنده محور کار قرارمی‌گیرد. در این کار بخاطر رابطه خاص پدر و پسر و تلاش ویژه پدر برای پیدا کردن پسر و رویای شبانه او حس کردم روایت اصلی باید بردوش پدر باشد.

در ادامه مراسم پدر شهید هاشم نژاد که با وجود بیماری و کهولت سن با اشتیاق به همراه خانواده خود را به برنامه رسانده بود به ذکرخاطراتی از دوران دفاع مقدس و جستجوی فرزند شهیدش پرداخت.

به گزارش ایبنا، کتاب مهمان کارون سال ۹۵ توسط نشرجمکران منتشر شده و در سال ۱۴۰۲ به چاپ دوم رسید. این‌کتاب با ۲۲۷ صفحه و قیمت ۱۰۵ هزارتومان منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها