مدير موسسه بوستان كتاب از نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران به عنوان فرصتي كه ناشران و خوانندگان انتظار ميكشند تا عملكر يك ساله نشر كشور را در آن مشاهده كنند، ياد كرد و گفت: حيف است كه چنين نمايشگاهي تنها يك بار در سال برگزار شود.\
وي ازدحام جمعيت بازديدكنندگان نمايشگاهها كتاب را دليلي بر رد اين مدعي دانست كه مردم ايران علاقهاي به كتاب ندارند و گفت: حضور پر هيجان بازديدكنندگان اين نمايشگاه، شدت علاقه مردم به كتابخواندن را نشان ميدهد.
حجتالاسلام شمس افزود: اين عرصه فرصتي است كه ناشران و مراجعهكنندگان انتظار ميكشند عملكرد يك ساله نشر كشور را در آن مشاهده كنند، به ويژه مخاطبان شهرستاني كه دسترسي به تمامي كتابها ندارند و سعي ميكنند با تحمل تمام سختيها در اين نمايشگاه حضور يابند.
مدير موسسه بوستان كتاب براي استفاده بهتر تمامي بازديدكنندگان از اين فرصت بيان داشت: براي كاهش حجم تقاضاي زياد بازديدكنندگان و ارايه بهتر اطلاعات و معرفي بيشتر كتابها، نبايد به برگزاري چنين نمايشگاههايي تنها يك بار در سال اكتفا كرد و بهتر است حداقل دوبار در سال چنين نمايشگاههي با اين وسعت برگزار شود.
حجتالاسلام والمسلمين شمس با انتقاد از اين كه اطلاعرساني و سيستم توزيع كتاب در ايران آنگونه كه بايد باشد، اجرا نميشود، گفت: افزايش تعداد نمايشگاه بينالمللي كتاب، يكي از راهكارهاي مواجه با مشكلات مذكور است.
پيشنهاد ايجاد نمايشگاههاي استاني كتاب آن هم به صورت دايمي از ديگر راهكارهايي است كه مدير موسسه بوستان كتاب براي مواجهه شايسته با آخرين دستاوردهاي نشر ارايه كرد. به اعتقاد وي، اين بهترين اطلاعرساني و سرمايهگذاري براي عرضه كتابهاست.
وي گفت: ايجاد مراكزي در استانها كه تنها به معرفي تازههاي نشر و كتابهاي مجوز گرفته بپردازند، از ديگر ضرورياتي است كه هيچگاه مورد توجه قرار نگرفته است و در صورتي كه مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي چنين قوانيني را براي ناشران وضع كنند، آنها بدون ترديد از اين پيشنهاد استقبال ميكنند و با كمال ميل 30 نسخه از تازههاي نشر خود را براي معرفي در 30 استان كشور در اختيار مسوولان قرار ميدهند.
وي افزود: اين حركت باعث ميشود مردم سراسر ايران با تازههاي نشر آشنا شوند و از طريق سفارش اثر، كتابفروشيهاي تمامي نقاط ايران نيز رونق يابند. با شكلگيري اين فرايند، نمايشگاه كتاب به جايگاه اصلي خود دست خواهد يافت و به انجام رسالت واقعي خود نزديك خواهد شد، زيرا به نظر ميرسد نمايشگاهي با اين وسعت نميتواند آثار را به درستي به دست مخاطبان واقعي خود برساند.
حجتالاسلام شمس با بيان اين موضوع كه پايينترين آمار فروش و عرضه كتاب مربوط به خرداد ماه هر سال و پس از برگزاري نمايشگاه كتاب است، گفت: دليل اين رخداد اين است كه اكثر مردم ميكوشند در زمان برگزاري نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران نيازهاي خود را برطرف سازند و اين عاملي است كه موجب از پاي درآمدن كتابفروشيهاي ضعيفي ميشود كه قدرت مقابله با چنين موجي را ندارند.
وي با تأكيد بر اين كه «بايد نمايشگاههاي دايمي كتاب داشته باشيم نه فروشگاه استاني تا جويندگان علم، آثار مورد نياز خود را تعيين كنند و سفارش دهند» تصريح كرد: از وظايف متوليان دولتي و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است كه از طريق برگزاري اين نمايشگاه به ترويج فرهنگ كشور و اطلاعرساني در حوزه كتابها و محصولات فرهنگي بپردازند.
پژوهشگر ديني، رسالت اصلي برگزاري نمايشگاه كتاب را تبادل آرا و انديشه ميان مخاطبان، مولفان، ناشران و برگزاري نشستهاي گوناگون در اين حوزه دانست و گفت: نمايشگاه بايد محلي براي گسترش ارتباطها و تبادل افكار باشد.
وي از هفته كتاب نيز به عنوان دومين رويداد فرهنگي بزرگ در كنار نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران ياد كرد و ابراز داشت: اگر اين مناسبتها جابهجا شوند يا در سال آتي برگزاري نمايشگاه كتاب به هفته كتاب موكول شود، ركود بازار فروش و توليد كتاب در فصل تابستان را جبران ميكند و ناشران ميتوانند خود را براي برگزاري نمايشگاه كتاب و آغاز دوره تحصيلي بهتر آماده سازند. اين موضوع علاوه بر كاهش مشكلهاي ناشران، دغدغههاي متوليان را نيز تا حد زيادي برطرف ميسازد.
بيست و دومين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران از شانزدهم تا بيست و ششم ارديبهشت ماه با حضور ناشران داخلي و خارجي در مصلاي امام خميني(ره) تهران برگزار خواهد شد.
نظر شما