«پلههای آفتاب» عنوان کتابی به قلم عبدالعظیم ساعدی است که گذری از منظر تجلیات عرفانی در شعر پروین و فروغ دارد. ساعدی در این کتاب که نخستین بار در نمایشگاه 22 عرضه میشود، با انتخاب ابیات و بخشهایی ازاشعار این دو شاعر به توضیح جنبههای عرفانی شعر آنها پرداخته است.\
وی ادامه داد: در این کتاب پیش از ورود به بخشهای مربوط به هر کدام از این دو شاعر مطلبی به عنوان پیشدرآمد از اظهار نظرهای موجود درباره آنها که پیش از این در مطبوعات و نشریات به چاپ رسیده بود آورده شده است.
ساعدی درباره فصل اول کتاب که با عنوان «اختر چرخ ادب» درباره پروین اعتصامی است، توضیح داد: پروین به عنوان حکیمه شعر فارسی معروف، و شعرش لبریز از اندرز و اخلاق و عرفان است؛ اما بالاتر از ویژگیهای اخلاقی او، جهشهای عرفانی در تصورات و تفکرات اوست که از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی اشاره کرد: با انتخاب ابیاتی از اشعار پروین سعی داشتم شخصیت ادبی، جایگاه شعر پروین، تراز و تکنیکهای شعری او، ظلمستیزی و اختناقستیزیاش را نشان دهم.
نویسنده این کتاب در ادامه به توضیح بخش دوم کتاب با عنوان «عرفانی در چهل کلمه» پرداخت و گفت: در حقیقت این فروغ بود که همیشه به نوعی مرا به نوشتن درباره خداباوریاش تشویق میکرد. پیش از این نیز من در پی نشان دادن جنبههای خداباورانه در شعر فروغ بودم و این امر را در مصاحبهای که با حضور چند شاعر از جمله ضیاءالدین ترابی، ابراهیمزاده و داکانی ۱۲ سال پیش برگزار کردم، نشان دادم.
وی اظهار داشت: اشعار فروغ به عنوان شناسنامه شعر عرفانی در شعر نو مطرح هستند. شعر «پرنده» آخرین شعر فروغ، مبنای عنوان فصل دوم این کتاب شد؛ چراکه اگر جملههای تکراری آن را حذف کنیم این شعر از ۴۰ کلمه تشکیل شده و عدد ۴۰ در عرفان و طریقت یک کلمه کلیدی است.
وی یادآور شد: برخی از اظهارنظرها درباره شعر فروغ از سوی افرادی بوده که شخصیت و شعر فروغ را به خوبی درک نکردهاند. به نظر من برخلاف این اظهار نظرها، فروغ اهل عصیان و گناه نبود و بسیاری از مطالبی که در شعر او مطرح شده تنها زاییده ذهن و تخیلات قوی و شاعرانه او بوده است.
کتاب «پلههای عرفان» در دو فصل «اختر چرخ ادب» و «عرفانی در چهل کلمه» در ۱۱۲ صفحه با شمارگان ۱۵۰۰ نسخه توسط نشر نمایه منتشر و روانه بازار کتاب شده است.
نظر شما