گلچيني از خطبههاي روشنگر دختران پيامبر اكرم(ص) در كتاب «چشمهسار كوثر» با تهيه و تنظيم مهدي عبداللهي از سوي انتشارات پيام امام هادي(ع) تجديد چاپ شد.\
اين اثر مشتمل بر خطبهها و سخنرانيهاي فرزندان پيامبر(ص) است كه توسط حضرت فاطمه زهرا(س)، زينب كبري(س)، امكلثوم(س) و فاطمه بنتالحسين(س) در زمانهاي خود و براي دفاع از حق و حقيقت ايراد شدهاند.
نخستين خطبه اين نوشتار، خطبه فدكيه است که صديقه طاهره(س) در جمع مهاجران و انصار براي اثبات حق خود و دفاع از قرآن، پيامبر(ص) و احكام اسلام ایراد كردهاند و به اين وسیله حجت را برهمگان به اتمام رسانده و معاني بسيار بلند و عالي را در آن مطرح کردهاند.
دومين خطبه به سخنان آن حضرت در جمع زنان مهاجر و انصار و در بستر بيماريشان اختصاص دارد كه از حق خود و مظلوميتشان و مظلوميت همسرشان، حضرت علي(ع) سخن گفته و راه عذر و بهانه را بر هركسي بستهاند.
خطبه زينب كبري(س) يادگار امام علي(ع) و حضرت زهرا(س) سومين خطبه اين اثر است كه در جمع كوفيان بيان كردند و مردم را از نتيجه، عاقبت كار و زشتي كردارشان آگاه كردند. چهارمين خطبه نيز به ايشان تعلق دارد كه بيواهمه از قدرت و سلطه يزيد در مجلس او سخن گفتند و ياوهگويي او را پاسخ دادند و رسوايش ساختند.
خطبه پنجم از دختر ديگر زهرا(س) يعني حضرت امكلثوم(س) است كه او نيز با مردم كوفه سخن گفت و از بيوفايي و ستمهاي دردناك آنها شكوه كرده است. آخرين خطبه از دختر امام حسين(ع) نقل شده است كه مردم كوفه را خطاب قرار داده، ظلمها، سركشيهايشان و مظلوميت اهلبيت(ع) را يادآور شده است؛ بهگونهاي كه دلها را آتش زد و سيلاب اشك جاري ساخت.
در بخشي از معرفي اين كتاب آمده است: «اين خطبهها نشانگر منزلت رفيع، عظمت مقام و دانش گسترده خاندان اهلبيت(ع) وحي است كه هيچ گوينده و دانشمندي به پاي ايشان نرسد و در آن كشاكش روزگار و سختي احوال اين همه مضامين عالي را در نهايت بلاغت و فصاحت در قالب سخن نتواند ريخت جز آنان كه مهبط وحي، معدن علم و گنجينه حكمتاند و جز در مكتب رسالت و ولايت درس نياموختهاند، و رسيدهاند به آنجايي كه اميرالمومنين(ع) ميفرمايد؛ «ينحدر عنيالسيل و لا يرقي اليالطير.
آري دانش خاندان پيامبر(ص) از سنخ علوم لدني است كه از حقايق نوري جان پاكشان ميتابد كه؛ (اتقواالله و يعلمكمالله)، ولي دانش ديگران از سنخ علوم اكتسابي و مفاهيم ذهني است كه با ذهن مادي، بيشتر پيوستگي دارد تا با روح قدسي.»
مولف در بخشي از مقدمه كتاب حاضر آورده است: «براي استفاده فارسي زبانان اين خطبهها را به فارسي برگردانده و صفحه به صفحه در مقابل متن عربي قرار دادهايم، ولي از آنجا كه اين خطبهها بهويژه خطبه نخستين فاطمه زهرا(س) داراي مضامين بسيار بلند و عالي است؛ ترجمه آن بسيار مشكل مينمود، از اينرو بايد اعتراف كنيم با همه سعي و تلاش و دقت نتوانستهايم آنچنان كه بايد آن معاني را به فارسي برگردانيم. اميد است اهلبيت عصمت(ع) كه اهل عفو و كرماند ما را ببخشند و شما عزيزان نيز عذر ما را بپذيريد و در عين حال از ارائه نقد و نظر خود دريغ نفرماييد.»
در اين كتاب، قبل از هر خطبه، مصادر خطبهها نيز درج شدهاند. كتابهاي شرح نهجالبلاغه ابن ابيالحديد، احتجاج، امالي طوسي، بحارالانوار، بلاغاتالنساء، الدرةالبيضاء في شرح خطبةالزهراء(س)، دلائلالامامه، شرحالاخبار في فضائلالائمةالاطهار، كشفالغمة في معرفةالائمة، مقتلالحسين، الملهوف علي قتليالطفوف و مثنوي مقاماتالابرار از منابع استناد شده در نگارش اين اثرند.
چاپ پنجم كتاب «چشمهسار كوثر» از سوي انتشارات پيام امام هادي(ع) در شمارگان 1500 نسخه، 180 صفحه و بهاي 17000 ريال راهي بازار نشر شده است.
نظر شما