به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین رونمایی از طرح پویش ملی کتابخوانی و تازههای نشر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با حضور رضامراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش، یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حامد علامتی، مدیرعامل کانون پرورش فکری و اصغر باقرزاده، معاون پرورشی وزیر آموزش و پرورش با مجریگری الهام دارابی شنبه (۴ آذر ۱۴۰۲) برگزار شد.
در این آیین، ۱۱ عنوان کتاب فارسی با نامهای «سایان و هزار و یک گلین بالا» به نویسندگی حسین قربانزادهخیاوی، «روایتی که جا مانده» نوشته سیدمحسن حسینی، «پرژنیوم» به نویسندگی ریحانه جعفری، «از گلوله تا گنجشک» (مجموعه شعر نذر کودکان غزه) گردآورنده سیدحبیب نظاری، «یک تجربه زیبای عروسکی» و «دوتوک عروسک کوچک بلوچی» هر دو از مجموعه کتابعروسکهای بومیمحلی، «مردی که فسیل شد» (مجموعه داستانهایی از تاریخ علم معاصر) نوشته جمالالدین اکرمی، «از زمین تا آسمان» نوشته فرزانه ایرانپاک، «پادشاه کوچک غولهای بزرگ» به نویسندگی ناهید رحیمی، «گل زودرنج» سروده مریم اسلامی و «بچههای بهار» سروده پروانه شیرازی (لعیا) هر دو از مجموعه همیشه بهار، رونمایی شد.
همچنین سه عنوان کتاب به زبان انگلیسی با نامهای کتابهای لاتین «سایه هیولا» the shadow of monster به نویسندگی عباس جهانگیریان، «آن دورِ دور» so far away نوشته عبدالرضا صمدی و «چرا پتوی گامبالو پاره نشده بود؟» ?why the pupal case of the plumpy didn’t split نوشته مژگان بابامرندی به دست وزیر آموزش و پرورش پردهبرداری شد.
مطالعه باعث خلق معنای جدید در ذهن خواننده میشود
وزیر آموزش و پرورش معتقد است که خواندن، رابطه معنایی بسیار نزدیکی با اندیشیدن دارد. اگر خواندن را دقیق معنی کنیم پی میبریم که در خواندن، خواننده خالق معنای جدید است؛ معنایی که از برهمکنش او، متن و دانش پیشین شکل میگیرد.
رضامراد صحرایی افزود: هر خوانندهای از هر متنی برداشت خاص خود را دارد؛ زیرا مایه نویسنده را با دانش خود ترکیب کرده و معنای جدیدی خلق میکند. بسیاری از متخصصان خواندن میگویند معنا نه در متن است و نه در خواننده بلکه حاصل برهمکنش این دو است.
صحرایی تکمیل کرد: خواندن یکی از مهمترین دروندادهای پرورش اندیشه و اندیشیدن است، برخی از متخصصان خواندن را اندیشیدن در بین خطوط معنی میکنند؛ یعنی خواندن اگرچه میتواند در نوع ساده روخوانی باشد اما خواندنی که به پروریدن اندیشه منتهی میشود برداشت خواننده در درون کلمهها نیست بلکه فراتر از آن است. جامعهای که خواننده باشد جامعه اندیشمندی است و زمینه پیشرفت در آن بسیار بیشتر از جوامع دیگر است.
او عنوان کرد: گفته شده که افراد را بر اساس چیزی که میخوانند میشود شناخت، حرف دقیقی است. یکی از زمینههای شناخت انسانها پی بردن به علائق آنها در خواندن است. ملتی که خواندن در آن رایج باشد پویا است و این از افتخارهای جمهوری اسلامی ایران است که سالانه صدها هزار عنوان کتاب در آن چاپ میشود.
وزیر آموزش و پرورش با تأکید بر تسریع در حوزه نشر بیان کرد: ما در حوزه نشر باید پویایی بیش از این داشته باشیم. سرعت تحولات در جهان خارج بسیار بالا است. حوزه نشر در ذات خود کند است و دلیل آن زمانبر بودن روند نقل اندیشه در کتاب است. درخواست من از مدیرعامل کانون، آیندهپژوهی در حوزه کتاب است تا بتوانند موضوعهای مورد نیاز آینده را استخراج و متناسب با آن کتاب تولید کنند.
صحرایی در پایان عنوان کرد: هویت ملی و محلی ما پر از قهرمان و الگو است. این قهرمانها باید از طریق کتاب و پویانمایی منتقل شود. کسی که مینویسد پیش از آن میاندیشد و میداند چگونه اندیشهها را ساختارمند کند. تقویت توانایی نویسندگی باید مورد توجه آموزش و پرورش رسمی و غیررسمی ما قرار بگیرد. هر کودک ایرانی باید قصهای برای خودش داشته باشد، با آن قصه زندگی و رشد کند. در طرح کانونمدرسه یکی از خواستههای من این است مربیان به مدرسه بروند و برای دانشآموزان قصه بگویند.
در کانون هر روز، روز کتاب است
حامد علامتی در این آیین گفت: در کانون محور تمام فعالیتها کتاب است. پرورش فکر بدون کتاب چگونه میتواند امکانپذیر باشد؟ در کانون، کتاب همه چیز است، حدود ۶۰ فعالیت دیگر حول آن انجام میشود. برای مربیان کانون هر روز، روز کتاب است و هر هفته، هفته کتاب است و اگر این هفته را گرامی میداریم، برای تمرکز و تأکید بیشتر بر کتاب است.
مدیرعامل کانون پرورش فکری با اشاره به کودکان غزه خاطرنشان کرد: اشکالی ندارد اگر رونمایی از کتاب را جشن بنامیم: یک جشن تولد، تولد اندیشههایی نو در قالب روایتهایی بدیع، تولد تصاویری شگرف و پیچیده در حریر خیالانگیز شعر. یک جشن تولد واقعی برای کودکی که قرار است همین روزها به زیارت چشمهای عزیزانی برود که منتظر تولدش بودند و خون تازهای بشود در رگهای جامعه. ایمان و امید بیافریند، انگیزه ببخشد و عاطفه را منتشر کند.
علامتی بیان کرد: اما استفاده از کلمه جشن این روزها برای من بسیار دشوار است. کمی آن طرفتر از آسمان آبی کشور عزیزمان، آسمانی است که دود ظلم و ستم آن را سیاه کرده است. اتفاقهایی در حال افتادن است که زبان انسان از گفتنش عاجز است. فجایعی در حال شکلگیری است که هیچ قلمی نمیتواند آن را به رشته تحریر در بیاورد.
مدیرعامل کانون اضافه کرد: آنچه امروز در فلسطین و غزه اتفاق میافتد حاصل بیتوجهی انسان به کتاب است. نتیجه فاصله گرفتن و دور افتادن عدهای از کتاب است. میتوانند آسمان شهری را سیاه کنند، بال و پر پرندگان را بشکنند، شقایق را سر ببرند و پدران و مادران و کودکان را بکشند. پدرانی که هنوز هم میتوانستند دستهای کوچک فرزندشان را در دست بگیرند و به کتابفروشی بروند و مادرانی که میتوانستند برای کودکشان کتاب بخوانند و کودکانی که هنوز میتوانستند اندیشههایی برای فرداها بیابند.
علامتی در پایان گفت: نمیتوانم واژه جشن را به کار ببرم در حالی امروزه که گوشهای از این جهان متمدن کتابها زیر آوارها دفن میشوند؛ اما امید هرگز نمیمیرد و بیشک وعده خدا تحقق خواهد یافت. کتابها روزی از زیر خاک جوانه خواهند زد و جهان در روزی بسیار نزدیک بزرگترین آیین کتاب را جشن خواهد گرفت.
کتاب کالایی دوستداشتنی در فرهنگ ما است
انتشارات کانون اعتبار خود را مدیون قلم شاعران و نویسندگان است
مدیرکل نظارت بر انتشارات کانون پرورش فکری در ابتدای این آیین گفت: هفته گذشته هفته کتاب بود. هفتهای که در آن نسیم روحنواز کتاب میوزد و شمیم معرفت را زنده میکند و مانند هوایی که نفس میکشیم تکراری نمیشود و تازگی دارد.
فاطمه طارمی افزود: من و همکارانم در اداره نظارت بر انتشارات کانون که همواره یکی از تأثیرگذارترین بخشها در تمامی دورانها بوده است سعی میکنیم بهترین مفاهیم را انتخاب کنیم. انتشارات کانون همواره پویا و فعال بوده و ایجاد هویت، غنا بخشیدن به ادبیات کودک و نوجوان چه از نظر کمی و کیفی یکی از اهداف ما است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: انتشارات بخش اعظمی از اعتبار خود را مدیون قلم شاعران و نویسندگان است. ما در کانون در راستای تعهدی که به ایران و نویسندگان داریم تإلیف را بر ترجمه مقدمه میدانیم. سال گذشته ۱۰۰ عنوان کتاب تولید کردیم و قصد داریم امسال رکورد ۱۲۰ عنوان کتاب را بزنیم. امیدواریم مخاطبان نیز به خوبی مانند همیشه از ما استقبال کنند.
مریم اسلامی شاعر بیش از ۱۰۰ عنوان کتاب و کارشناس آفرینشهای ادبی کانون دیگر سخنران این مراسم بود.
پیش از آغاز مراسم رونمایی کتاب، از پنج کودک عضو کانون که بیشترین کتاب را به امانت گرفته بودند به عنوان کتابخوانترین عضوهای کانون قدردانی کردند. نفر اول «مانلی محمودان» با ۶۶۵ جلد کتاب خوانده شده و پس از آن به ترتیب «باران عبداللهزاده»، «ماهور تقیپور»، «تارا سلیمانی» و «محمدمهدی بنیاسدی» بودند.
محمدرضا کریمیصارمی، معاون تولید کانون، مهدی ذوالفقاری، رئیس کانون زبان ایران، سمیهسادات ابراهیمی، مشاور امور بانوان و خانواده کانون، فروهر معدنی، مدیرکل آفرینشهای فرهنگی، مجتبی حاذق، سرپرست آفرینشهای ادبی و هنری، مجتبی دانشور، مدیر نظارت بر چاپ و توزیع محصولات کانون، مهرداد قیصر، سرپرست دفتر فناوری اطلاعات و تحول اداری، سعیده عزیزیان، سرپرست اداره کل آموزش و پژوهش و قاسم سلیمانی، مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل کانون دیگر حاضران این برنامه بودند.
نظر شما