به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، رویا دهقانی از نویسندگان این اثر در بخشی از مقدمه آورده است: «از نظر بسیاری از تحصیلکردههای ما و حتی مردم عامه هر چیز یا کالایی که برچسب اروپایی و امریکایی نداشته باشد فاقد ارزش است و کالاهای خارجی برایشان مرغوبترین نوع کالاست. این بیگانگی و بیتوجهی به فرهنگ خودی به سرعت گسترش میِیابد و حتی توسط رسانههای ارتباطی تبلیغ میشود و این تبلیغات تا جایی پیش رفته که بر روابط اجتماعی مردم هم تاثیر خود را گذاشته است. تا آنجا که ادب، احترام، صله ارحام و مسایلی از این دست امروزه در این شهرها قدیمی و منسوخ شده است زیرا ادب و احترام از اعتقاد ما ناشی میشود که متاسفانه پایه این اعتقادات هم روزبهروز سست و ضعیفتر میگردد.
پس بر ماست که با تمسک بر اسطورههای ملی و فرهنگی کشورمان فرهنگ غنی و باارزش ایران را حفظ کنیم و از کسانی همچون سعدی، معمار بزرگ فرهنگ و ادب ایرانی در قرن هفتم مدد جوییم.»
نویسندگان در این اثر به معرفی فرهنگ و معانی لغوی آن، ویژگیهای فرهنگ، رابطه فرهنگ و فولکلور و در ادامه پیشینه تاریخی شهر شیراز، فرهنگ مردم فارس قبل از اسلام، زندگی و اندیشههای سعدی، جایگاه سعدی، اندیشههای اجتماعی و سجایای اخلاقی سعدی، ضربالمثلهای عصر سعدی، زبان مردم شیراز در زمان سعدی، بازتاب مسایل اجتماعی در آثار سعدی، سعدی و اساطیر ایرانی و نیز مکتب ادبی شیراز و نقش سعدی پرداختهاند.
در شیراز پیش از سعدی شاعر بزرگی وجود نداشته است و به زبانی دیگر اصلاً شاعری وجود نداشته است و البته حرف نادرستی هم نیست. سخن بر سر آن است که در چنین شرایطی چگونه انسان برجستهای با آن نبوغ خیرهکننده ظهور میکند و توانسته است این گونه سخن گوید و پس از او ما توانستهایم تحت تاثیر کلامش سخن بگوییم و شعر بگوییم.
سعدی شاعری سیاح بود، او بیش از یک قرن زندگی کرد و سفرهای بسیار رفت و با انسانهای مختلف با عقاید و نژاد گوناگون ملاقات داشت سیر در آفاق و انفس بهویژه ژرفنگری او در احوال و افکار مردم و شناخت اقوام و ملل که در جریان مسافرتها و اقامتهای خود در شهرها و سرزمینهای مختلف با آنها معاشرت کرد و از او شاعری اجتماعی و همدل با انسانها ساخت و همین امر موجب گردید که وسعت دید فوقالعادهای پیدا کند و فارغ از هرگونه نگاه سوسیالیستی، انسانیت انسان را گرامی بدارد، افکارش محدود و وابسته به یک زمان، دوره و محدوده خاصی نبوده و سرتاسر جامعه بشریت را شامل میشود.
انتشارات رخسار صبح اخیراً کتاب «فرهنگ فارس در آثار سعدی» را در ۱۴۰ صفحه و با بهای ۴۸ هزار تومان عرضه کرده است.
نظر شما