پنجشنبه ۳۰ آذر ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۶
جلد بیست‌وپنجم دائره‌المعارف بزرگ اسلامی رونمایی شد

آیین رونمایی از جلد بیست‌وپنجم و لوگوی چهل‌سالگی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین رونمایی از جلد بیست‌وپنجم دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، دیروز (چهارشنبه ٢٩ آذر ماه) برگزار شد.

در ابتدای این مراسم، کاظم موسوی بجنوردی، رئیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی در سخنانی، گفت: مدیون تلاش تک‌تک شما هستم. یکی از قدما گفت ما فقط دانشنامه‌نویس هستیم گفتم شما بهترین کار را بلدید. این‌جا محمل حضور بزرگان فقیدی چون شرف‌الدین خراسانی، عنایت‌الله رضا، ایرج افشار، عباس زریاب خویی، آذرتاش آذرنوش، محمدحسن گنجی، محمدابراهیم باستانی پاریزی، احمد اقتداری، احمد تفضلی، قمر آریان، فاطمه کریمی، بدرالزمان قریب بود که هریک سهم تحسین‌برانگیزی داشتند و دارند.

وی ادامه داد: جای تبریک دارد که در پیچ‌وخم‌های پر از مخاطره در حال حرکت هستیم. ایران در شرایط خاصی است. تک‌تک ما وظیفه داریم. بزرگ‌ترین داشتۀ ما فرهنگ ملی ماست. ما ملتی بودیم که پس از اسلام، جهان‌بینی ایرانی را به جهان‌بینی اسلامی پیوند دادیم و با این امتداد، نقش برجسته‌ای در شکوفایی تمدن اسلامی ایفا کردیم.

سرویراستار دائرةالمعارف بزرگ اسلامی با بیان اینکه هرجلد ٢٠٠ مدخل و هر مدخل ١٠ بار گردش دارد، افزود: در هر جلد حدود ۲ هزار بار ملاحظه و بررسی رخ می‌دهد. امیدوارم این راه را ادامه دهیم و چراغ این‌جا را روشن نگه داریم زیرا مصمم به حفظ فرهنگ ایران هستیم.

در مسیر صیانت از هویت ایرانی و اسلامی

در ادامه نیز احمد مسجدجامعی، قائم‌مقام مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی نیز گفت: همۀ آنانی که نام برده شد، از فرزانگان ادب و هنر و معرفت ایران هستند و ادامۀ منش و روش آنان، کار ما را دشوار می‌کند. ابتدا باید از علامۀ دهخدا نام برد که چراغ لغت‌نامه‌نویسی را روشن کرد و بعد غلام‌حسین مصاحب کار بزرگی را به سامان رساند و دائرةالمعارف هنوز مرجع ما آن است.

وی افزود: تا آن‌که پس از انقلاب، نهادی غیر وابسته به نهادهای رسمی شکل گرفت که همین مرکز است که یکی از نقاط درخشان چهار دهۀ اخیر است. ایده‌هایی بود ولی منحرف شد و کارهایی بود که ناتمام ماند ولی این مرکز در همان مسیر ماند و در مسیر صیانت از هویت ایرانی و اسلامی راه سپرد. در شرایطی که نهادهای دانشگاهی با قله‌ها همدلی نداشتند، دستی از غیب آمد و آنان را زیر چتر خود گرفت.

مسجدجامعی با بیان اینکه میراث سنگینی داریم که کار ما را دشوار می‌کند، ادامه داد: در چهلمین سال تأسیس، نیمی از حروف را به پایان رساندیم و این کار ارزش‌مندی بود که ماندگار شد. ما ادامه زرین‌کوب و زریاب و افشار و دیگران هستیم و باید پاسخ‌گوی آنان باشیم. باید غم ایران را داشته باشیم و این وجه مشترک همۀ این شخصیت‌هاست. باوجود تنوع فکری و ویژگی‌های اقتصادی، اجتماعی و قومی، همه دل به این‌جا بسته‌اند و کتابخانه‌شان را اهدا کرده‌اند.

وی در پایان گفت: مداخل جدید سخت‌تر است چون نباید از طراز آن بزرگان پایین بیاییم و نباید از لحاظ علمی و معرفتی، از آنچه تاکنون ارائه شده پایین‌تر باشد. برخی مداخل به‌خاطر همین توجه اضافه می‌شود. اما امید دارم این راه به سرمنزل مقصود می‌رسد.

باید رنج کشید تا مقاله پخته شود

در ادامه نیز اصغر دادبه، مدیر بخش ادبیات و عضو شورای عالی علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی درد سخنانی گفت: از قرن هجدهم که اصحاب دائرةالمعارف در اروپا شکل گرفتند تا امروز، ما بیش از سه قرن است که عقب هستیم و با رستم‌ها دشمنی می‌شود. در مقابل این فرهنگ و زبان، شمشیر را از رو بسته‌اند و در افغانستان حکم به تعطیلی مغازه‌هایی داده‌اند که صاحب‌شان پشتو نمی‌دانند. این یعنی دشمن به پشت در رسیده است.

وی ادامه داد: اگر قرار باشد کیفیت حفظ شود، باید حواس‌مان باشد. از نخستین بخش‌هایی که به جوانان میدان داد، من بودم. من موافق راه‌های جذب جوانان هستم ولی نه به قیمت فروافتادن کیفیت مقالات. به قول دکتر فتح‌الله مجتبایی مقاله باید پخته شود. سرهم‌بندی نمی‌شود. باید رنج کشید تا پخته شود. اگر با معیار مادی بسنجیم، دیوانه هستیم و جز پخته‌شدن راهی نیست. این است که به فرهنگ ایران خدمت می‌کنید و نام‌تان می‌ماند.

جامعیت در حال کاهش است

همچنین علی بهرامیان، معاون علمی و عضو شورای عالی علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی در سخنانی عنوان کرد: وقتی تازه به این مرکز آمده بودم، در رونمایی جلد سوم حضور داشتم و از قدیمی‌ترین جوانان این‌جا هستم ولی خاطرم نیست اختیار هیچ جلدی به‌اندازۀ جلد بیست‌وپنجم اسباب مسرت بوده باشد که همه با مجاهدت در مقابل بحران‌های بنیان‌افکن ایستادند.

او افزود: چیزی که اهمیت دارد، تربیت نیروهای علمی است که آن را در سطح مقبول نگه دارند. تحصیلات کنونی کافی نیست و نازل است اما باید آسیب‌شناسی شود. فرهنگ ایرانی و اسلامی به‌گونه‌ای است که نمی‌شود کسی فقط در شاخۀ خاصی متخصص شود.

به گفته بهرامیان، جامعیت در حال کاهش است درصورتی‌که برای محقق بودن باید همه‌چیز را دانست و این در دائرةالمعارف بزرگ اسلامی به‌ویژه مهم‌تر است. برای بعضی مداخل در مجلدات جلوتر، متخصص نداریم. برای ادامه پیدا کردن باید کوشش کرد و جامعیت را به‌دست آورد. اما امیدوارم جلدهای بعدی، یکی پس از دیگری منتشر شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها