دوشنبه ۶ مهر ۱۳۸۸ - ۱۵:۵۹
افسون سفر با كتاب‌هاي جاذبه‌هاي گردشگري

يكي از راه‌هاي معرفي جاذبه‌هاي گردشگري و بناهاي تاريخي، گردآوري تاريخ ساخت بناهاي كهن، تصاوير آن و نقشه راه‌هاي ايران و جهان در كتاب‌ها و آثار هنري است، از اين رو به مناسبت هفته جهاني جهانگردي، مروري بر كتاب‌هاي گردشگري داشته‌ايم تا گردشگران و جهانگرداني كه به ايران سفر مي‌كنند بتوانند از منابع آن كه به زبان‌هاي مختلف گردآوري شده بهره بگيرند._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، در حوزه آثار مكتوب گردشگري بايد گفت كه برخي از كتاب‌هاي گردشگري بسيار سطحي نوشته شده‌اند و نويسنده آن تنها به ارايه چند عكس از بنا، بيان تاريخ ساخت و ارايه نقشه برخي از راه‌ها بسنده و يافتن اطلاعات ديگر را به خود گردشگر واگذار كرده است. اين كتاب‌ها نه تنها نمي‌تواند كمكي به جهانگرد كند بلكه او را دچار گمراهي و سردرگمي مي‌كند.

در نقطه مقابل، مجموعه کتاب‌هاي‌ راهنماي سفر به استان‌هاي مختلف ايران با ارايه چکيده‌اي از تاريخ ايران و شرح تاريخچه شكل‌گيري بناها و جاذبه‌هاي گردشگري از سراسر ايران گردآوري شده و تصاويري از اثرهاي جاودانه ايرانيان در هر دوره تاريخي را به تصوير مي‌كشد، اطلاعاتي كه گردشگران از اين كتاب‌ها به دست مي‌آورند، به نوعي سودمند است و با کمترين زمان بيشترين مكان‌هاي جذاب و ديدني ايران را مشاهده خواهند كرد.

كتاب‌ها و منابع كتابخانه‌هاي تخصصي ايران‌شناسي مي‌تواند به گردشگران و جهانگردان كمك شاياني كند زيرا با مطالعه برخي از كتاب‌ها اطلاعات بسياري دستگير مسافراني مي‌شود كه آگاهي از مكان سفر خود ندارند و پيشينه تاريخي و فرهنگي آن را نمي‌دانند، برخي از گردشگران خارجي حتي نمي‌دانند كه كشور ايران، از ديرباز تا امروز خاستگاه و جولانگاه يكي از غني‌ترين و كهن‌ترين تمدن‌هاي جهان به‌شمار رفته و در دوران چندين هزار ساله خود همواره در حال گسترش و بالندگي بوده و پايدار، استوار و سرافراز باقي مانده است. آثار بي‌شمار و درخشان تمدن و فرهنگ ايراني به گونه‌هاي مختلف در يك منطقه جغرافيايي پهناور نمايان است و نشان مي‌دهد كه تأثير اين فرهنگ و تمدن همواره از يكتا‌پرستي جان و توان گرفته است. همچنين نفوذ و حضور فرهنگ و جهان‌بيني پرآوازه ايران اسلامي بر فرهنگ و معارف بسياري از اقوام و ملل در ادوار گذشته و هم اكنون اثري ژرف و گسترده گذاشته است.

پيداست كه اين گزارش دربردارنده همه كتاب‌هايي نيست كه خواننده براي فهم و شناخت جاذبه‌هاي گردشگري ايران مي‌خواهد بلكه تنها به كتاب‌هايي اشاره شده كه به دست‌يابي گردشگر و جهانگرد در انتخاب جاذبه‌هاي گردشگري ايران ياري خواهد كرد.

صفحه به صفحه همراه با گردشگران ايران زمين
كتاب «راهنماي سفر» ايران كه در 10 جلد به معرفي جاذبه‌هاي گردشگري، مناطق باستاني، بناهاي تاريخي و... مي‌پردازد و به كوشش سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري مطابق با استانداردهاي جهاني منتشر شده است.

در اين کتاب ايران به 10 منطقه تقسيم مي‌شود. به عنوان نمونه يك منطقه به حاشيه درياي كاسپين مازندران، گيلان و گلستان اختصاص دارد و منطقه ديگر به حاشيه خليج‌فارس اشاره مي‌كند.

هنگامي كه گردشگر وارد ايران مي‌شود، به مرجعي نياز دارد که بتواند وي را براي سفر در داخل ايران راهنمايي کند، كتاب تراول گايد يا راهنماي سفر نيز به همين منظور تهيه شده و در آن استان‌هاي همجوار مانند سه استان خراسان شمالي، جنوبي و رضوي يك جلد كتاب را به خود اختصاص مي‌دهند.

تعداد صفحات و شمارگان هر يك از اين کتاب‌ها با توجه به تعداد گردشگران و اهميت هر منطقه از نظر جذب گردشگر متفاوت است. مثلا کتاب منطقه اصفهان، شيراز و يزد با بيشترين تعداد صفحات در 550 صفحه منتشر شده تا گردشگران بتوانند به سهولت به مناطق مورد نظر خود دست يابند.

اين كتاب‌ها در قطع پالتويي منتشر شده و به گردشگر به عنوان راهنماي سفر نشان مي‌دهد به كجا برود، كجا اقامت كند و چه جاذبه‌هايي گردشگري را مورد نظر خود قرار دهد.

کتاب راهنماي سفر يک کتاب استاندارد است که از زمان ورود گردشگر به کشور، کمک او خواهد بود. در اين کتاب حتي اطلاعاتي جزيي مانند اين که گردشگر از کدام مسير برود، در مسيرش چه جاذبه‌هاي تاريخي و طبيعي وجود دارد و از چه امکاناتي مي‌توانند استفاده کند، آورده شده است.

اطلاعات ضروري سفارتخانه‌هاي کشورهاي مختلف، نقشه‌هاي راه‌ها و شهرها، شماره تلفن ونشاني دفاتر ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري و... از جمله مواردي‌اند كه در اين كتاب درج شده‌اند.

اين مجموعه از طريق هفت کيوسک اطلاع‌رساني در هفت فرودگاه ورودي کشور ارايه شده تا گردشگران به محض ورود به ايران دچار سردرگمي نشوند. همچنين اين کتاب‌ها در اختيار مديران و راهنمايان تورهاي مسافرتي قرار گرفته و علاقه‌مندان به گردشگري نيز مي‌توانند از مطالب كتاب بهره گيرند.

مجموعه سه‌زبانه گردشگري ايران
مجموعه 3 زبانه راهنماي گردشگري ايران در 21 جلد به زبان‌هاي فارسي، عربي و انگليسي از سوي ستاد تبليغات و نمايشگاه‌هاي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري روانه بازار شده است.

چهارچوب اصلي کتاب راهنماي گردشگري ايران در 15 محور تدوين شده که در نماي کلان، اطلاعات مورد نياز يک جهانگرد از ابتداي ورود به کشور تا انتهاي مسافرت را در اختيار او قرار خواهد داد.

کتاب‌هاي راهنماي گردشگري ايران از نظر جنبه‌هاي کيفي و استانداردهاي جهاني منحصر به فرد است و در مجموعه اين کتاب‌ها، ايران به 10 منطقه تقسيم شده که در هر منطقه امکانات مورد نياز اعم از حمل و نقل، کمپينگ و مكان‌‌هاي استقرار، فاصله بين مناطق براي راهنمايي گردشگران، آب و هوا، آداب و رسوم و... در نظر گرفته شده است.

معرفي کامل استان، شهر يا منطقه، طبيعت و آب و هوا، چگونگي سفر به استان‌ها، وضعيت حمل و نقل، نحوه اقامت، معرفي مراکز درماني، امکانات استاني و مناطق، جاذبه‌ها، سوغات، غذاها، توريسم ورزشي، محيط زيست، مراکز دانشگاهي، اقتصاد و درآمد هر استان از جمله سر فصل‌هاي مجموعه کتاب‌هاي راهنماي گردشگري ايران محسوب مي‌شود.


«سرزمين و مردم ايران» به زبان تصوير
دايره‌‌المعارف «سرزمين و مردم ايران» مشتمل بر 1200 عكس از جاذبه‌هاي گردشگري، بناهاي تاريخي، زيست‌محيطي و آداب و رسوم سي‌ استان كشور به قلم عبدالحسين سعيديان و به كوشش انتشارات آرام منتشر شده است. 

كتاب مرجع «سرزمين و مردم ايران» شامل مطالبي متنوع در حوزه‌هاي گوناگون فرهنگي، طبيعي، جغرافيايي و جغرافياي تاريخي درباره هر يك از استان‌هاي سي‌گانه ايران است.

اين دايره‌المعارف به واسطه تنوع مطالب، مرجعي خواندني درباره ايران، مردمان، آداب و رسوم و ديگر خصوصيات هر استان و در مجموع كل ايران به شمار مي‌آيد و اطلاعات فرهنگ، آداب و رسوم، اقتصاد، اجتماع، مختصات فرهنگي و قومي و گردشگري ايران را دربردارد.

در اين كتاب، مردم و سرزمين ايران با نشانه‌هايي، چون استعدادهاي گردشگري، ايرانگردي، مردم‌شناسي، آداب و رسوم، پوشاك، خوراكي‌ها، ميوه‌ها، موسيقي، صنايع دستي و كارخانه‌اي به مخاطب معرفي مي‌شوند.

کتاب جامع گردشگري ايران 
«كتاب جامع گردشگري ايران» با هدف جذب گردشگر تدوين شده و مي‌تواند گردشگران خارجي را براي سفر به ايران ترغيب و آنان را در طول سفر خود، راهنمايي كند.

اين کتاب در 800 صفحه به زبان انگليسي تدوين شده و به زبان فارسي نيز ترجمه خواهد شد، اين كتاب شش فصل دارد و در بخش نخست آن، جاذبه‌هاي تاريخي ايران، آثار باستاني، فرهنگ و ميراث فرهنگي ايران، صنايع‌دستي، زبان، هنرهاي ايراني، بناها، مشاهير ايران، جاذبه‌هاي توريستي ايران و... معرفي مي‌شود.

بخشي از كتاب به معرفي اديان زرتشتي، مسيحي، كليمي و آشوري اختصاص دارد. همچنين معرفي بناهاي مذهبي همچون آدريان و آتشكده‌هاي زرتشتي، كليساهاي مسيحي، كنيسه (معابد كليميان) و مكان‌هاي مقدس آشوري از بخش‌هاي اين كتاب جامع به‌شمار مي‌رود.

در بخشي ديگر جاذبه‌هاي گردشگري و باستاني 30 استان کشور به تفكيك معرفي‌ مي‌شود. در اين بخش، ميراث فرهنگي، جاذبه‌هاي توريستي، تورهاي ورودي، توريسم ورزشي، سفارت‌خانه‌ها و رايزني‌هاي فرهنگي، دفاتر اطلاع‌رساني، دفاتر کانون اتومبيل‌راني ايران در کشورهاي ديگر و راهنمايان تورها معرفي شده است.

«پاسارگاد» و «پارسه» در سرزمين تابناك 
كتاب «پاسارگاد، نقش رستم و نقش رجب» و «پارسه، تخت جمشيد» تصاويري از آثار و بناهاي كهن و باستاني پاسارگاد و پارسه را نشان مي‌دهد. اين تصاوير به كوشش «فرشاد ابريشمي» در قاب تصوير نشانده شده و متن فارسي آن نيز توسط «رعنا خزاعي» به انگليسي ترجمه شده است.

«پاسارگاد، نقش رستم و نقش رجب» جلد نخست از مجموعه ايران سرزمين تابناك است كه به معرفي مجموعه ميراث جهاني پاسارگاد مي‌پردازد و در آن آرامگاه كوروش هخامنشي، كاخ‌هاي باشكوه و ديگر مكان‌هاي اين مجموعه بررسي شده‌اند.

در اين كتاب در كنار پاسارگاد به معرفي نقش رستم، آرامگاه‌هاي شاهان هخامنشي، مجموعه آثار دوره ساساني، نقش رجب و شهر تاريخي و باستاني مدفون شده استخر پرداخته شده است.

كوشش اين مجموعه معرفي آثار باستاني اين مرز و بوم و آشنايي نسل جوان با تاريخ و هويت خويش است، مطالعه اين كتاب و به همراه داشتن آن به هنگام بازديد از مجموعه پاسارگاد مي‌تواند راهنمايي كامل براي گردشگران داخلي و خارجي باشد.

شهر باستاني پاسارگاد، نخستين پايتخت شاهنشاهي هخامنشي در 70 كيلومتري شمال تخت جمشيد واقع شده است. پاسارگاد از روزگار كوروش تا پايان دوران هخامنشي محل تاجگذاري هخامنشيان و همواره داراي اهميت ويژه‌اي بوده است.

«پارسه، تخت جمشيد» جلد دوم از مجموعه ايران سرزمين تابناك است كه به معرفي مجموعه ميراث جهاني پارسه مي‌پردازد و در آن آرامگاه اردشير سوم، آرامگاه اردشير دوم، فروهر نماد بالدار و... مورد بررسي قرار گرفته است.

در اين مجموعه كوشش مي‌شود با معرفي كامل بناها و كاخ‌هاي اين مجموعه بي‌همتا، راهنمايي جامع براي علاقه‌مندان و دوستداران تاريخ و هويت بوجود بيايد و با مشاهده اين آثار باستاني قدر آثار تاريخي و فرهنگي و همچنين مفاخر و دانشمندان خود را بدانيم تا مورد تاراج كشورهاي ديگر قرار نگيرد.

بدون شك مجموعه پارسه از بي‌نظير‌ترين و باشكوه‌ترين بناهاي دوره باستاني است كه از لحاظ ساختار با رعايت تمام جنبه‌هاي والاي انساني، استحكام و صلابتي خاص محسوب مي‌شود و درخور ابرقدرت جهان باستان يعني پارس بوده است.

تخت جمشيد نام امروزي پارسه (نزديكي مرودشت) است. پارسه در زبان پارسي باستان به‌شمار مي‌رود و يونانيان آن را پرسپوليس خوانده‌اند. اين بنا را تخت جمشيد يا قصر شاهي جمشيد پادشاه اسطوره‌اي ايران مي‌نامند كه در شاهنامه فردوسي نيز آمده است.

اطلس‌هاي جاده‌اي ايران، راه‌گشاي گردشگران
اين کتاب شامل نقشه راه‌هاي ايران به همراه کروکي مراکز استان‌ها با معرفي امکانات ميان راهي شامل پمپ بنزين ها-جايگاه هاي CNG-اورژانس- پليس راه-تعميرگاه- مسجد-تلفن اضطراري و.. است. در بخشي جداگانه فهرست هتل‌ها به تفکيک استان و در انتها معرفي جاذبه‌هاي طبيعي و تاريخي استان‌ها را در اختيار گردشگران و جهانگردان قرار مي‌دهد. اين کتاب به كوشش انتشارات ايران‌شناسي به چاپ رسيده و چندين بار تجديد چاپ شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط