سرویس تاریخ و سیاست خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): بازگشت امام خمینی (ره) به ایران واقعهای در جریان انقلاب ۱۳۵۷ است که طی آن در ۱۲ بهمن سال ۱۳۵۷ امام خمینی (ره) پس از ۱۴ سال تبعید به ایران بازگشت و در تهران مورد استقبال قریب به سه میلیون ایرانی قرار گرفت. این روز در تقویم رسمی با عنوان روز آغاز دهه فجر، مشخص شده است. به این مناسبت در این گزارش نگاهی داریم به کتابهایی که در سال جاری به شخصیت و زندگی امام خمینی (ره) پرداختهاند.
مبانی نظری فلسطین در اندیشه امام خمینی (ره)
ناشر: دیار آفتاب
کتاب «مبانی نظری فلسطین در اندیشه امام خمینی (ره)» تالیف اسراء رنجبر از سوی انتشارات دیار آفتاب به چاپ رسیده است. در مقدمه این کتاب میخوانیم: امام خمینی (ره) اولین مرجع تقلید و پیشوای بزرگ مذهبی است که مجوز حمایت از مبارزان فلسطینی را صادر کرد و با دوراندیشی تمام بر حفظ آثار جنایت اسرائیل به عنوان عامل سمبلیک در جهت تحریک و تشویق مسلمین علیه موجودیت مسبب اصلی جنایات یعنی رژیم اشغالگر تاکید نمودند. ایشان وجهه اسلامی و بعد اعتقادی مبارزه با اسرائیل را کارسازترین روش برای بسیج ملت مظلوم فلسطین و جلب حمایت امت اسلام از آنان معرفی کردند و اتخاذ روشهای دیگر همچون قومیت عربی را انحراف در مسیر مبارزه برای آزادی قدس میدانستند.
درآمدی بر نظریه حاکمیت نوین در مکتب امام (ره)
ناشر: پژوهشکده باقرالعلوم (ع)
کتاب «درآمدی بر نظریه حاکمیت نوین در مکتب امام (ره)» تالیف محمدرضا فلاح شیروانی است که از سوی انتشارات پژوهشکده باقرالعلوم (ع) به چاپ رسیده است. در این کتاب نویسنده تلاش میکند در دو سرفصل مجزا، عناصر حاکمیت نوین در مکتب امام (ره) و چشمانداز ایران اسلامی در افق ۱۴۰۴ را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
به وضوح مشخص است که مکتب امام نظریه جدیدی در باب حاکمیت ارائه کرده که نقش روح را برای جسدی که در قانون اساسی پیشنهاد شده بازی میکند. این جسد البته در عین برخورداری از امتیازات فراوان و قابل الهامگیری برای کشورهای اسلامی، از اقتضائات بسیاری متأثر بوده و به علل و دلایلی، کاملاً بازنماینده آن روح نبوده است؛ یعنی نیازمند بازخوانی است.
این بازخوانی زمانی منطقی و درست است که نخبگان انقلابی تسلط خوبی بر آن نظریه و روح حکمرانی نوین پیدا کرده باشند. دعوت اجتماعی امام خمینی (ره) نیز بدون این نظریه حتماً عقیم و بیثمر میماند و چهره عملیاتی به خود نمیگرفت. اثر حاضر درآمدی بر تبیین این موضوع مهم و اساسی است که نویسنده در مقدمه کتاب به آن اشاره کرده است.
مؤلف اثر ایده محوری امام راحل و آنچه نقش روح را در الگوی حکمرانی ایشان بازی میکند، «قیام لله» میداند. او در این کتاب تصریح میکند که آنچه در حاکمیت مایه اصلی ارزش و اهتمام بشری است، همان قدرت و اقتداری است که حاکمیت به صاحب حکومت میدهد؛ امکانات بسیار زیاد و اقتدارهای چشمگیری برای حاکم فراهم میکند تا منویات خود را در جامعه به پیش ببرد.
فلاح شیروانی در این کتاب معتقد است که در نگاه حضرت امام خمینی (ره) میتوان عناصری را برای تأمین این قدرت و اقتدار یافت که در عین گوشآشنابودن در سپهر فکر انقلابی، در نگاه انقلابیون معاصر تا حد زیادی مغفول افتاده و همگی به راهی رفتهاند که کشورهای بهظاهر دموکراتیک غربی، آن راه را در پیش گرفتهاند.
وی در این اثر، به روح نظریه حاکمیتی امام نپرداخته است و تنها به عناصر مهم را که همین روح در آنها جریان دارد و نقش عناصر رکنی و ستونهای جسد «نظریه حاکمیت نوین» را بازی میکنند، اشاره میکند؛ این عناصر مردم، فرهنگ انقلابی، نظام ولایی، نهادهای انقلابی، امربهمعروف و نهیازمنکر، نهضت خدمترسانی و نخبگان انقلابی و خواص اهل حق هستند.
کتاب امام خمینی احیاگر ارزشهای اسلامی
ناشر: عروج
کتاب «امام خمینی احیاگر ارزشهای اسلامی» تالیف الهام خاضعینیا از سوی نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) منتشر شد.
فرهنگ، تمدن و حیات انسان بیش از هر چیز مدیون حضور فداکاری و فرزانگانی است که با اندیشه و عمل خویش، همچون مشعلی فروزان فراروی جامعه قرار گرفتهاند. بی شک یکی از این فرزانگان که درخشندگی منحصر به فردی داشت، امام خمینی (س)، رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران است. پس لازم است برای شناخت بیشتر این مرد فرزانه و استفاده از گفتار و اخلاق و رفتار ایشان، هر چه بیشتر مطالعه شود.
در این راستا به کتابها و مجلات تخصصی در زمینه شناخت امام خمینی (س) رجوع شده که همه آنها به گونهای زندگی ایشان را مورد مطالعه و بررسی قرار دادهاند. با این تحقیق روشن شد که شخصیت امام خمینی (س) دارای برجستگی خاصی است که به واسطه آن، موجبات رشد و تعالی ایشان را در ابعاد مختلف فراهم کرده است.
این کتاب در چهار فصل به معرفی بخشی از شخصیت امام خمینی (س) پرداخته است: فصل اول: کلیات و مفاهیم، فصل دوم: بررسی شخصیت امام خمینی (س)، فصل سوم: سیره امام خمینی (س) در احیای ارزش، فصل چهارم: بهره گیری از راهکارهای امام (س) در حفظ شعائر اسلامی.
امید و امیدآفرینی در نگاه امام خمینی (ره)
ناشر: حبیب
کتاب «امید و امیدآفرینی در نگاه امام خمینی (ره)» تالیف محمد رجائینژاد از سوی انتشارات حبیب منتشر شد. امید از صفات ممیزه انسان است و در آرامش و پیشرفت جامعه ارزش و نقش بسیار مهمی دارد. امید، خوشبینی و دلگرمی به آینده جامعه را دچار یاس، افسردگی و دلمردگی میکند. سرخوردگی و دلسردی نیز آستانه ورود به بحران است که اگر درمان نشود، سرانجام افول و سقوط را در پی خواهد داشت. بنابراین در جوامع توسعهیافته و یا در حال توسعه توجه به این مسئله یکی از اولویتهای هر حکومتی است تا جلوی آغاز و ورود به بحران را بگیرد.
امام خمینی، رهبر کبیر انقلاب و بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی ایران نیز کاملاً به ارزش و نقش مهم امید و امیدآفرینی در جامعه آگاه بود. به گونهای که سیره نظری و عملی او، امید و امیدآفرینی برای آینده و آیندگان بود. همیشه مردم و مسئولان نظام را امید داده و از یاس و ناامیدی دور کرده و هشدار میداد. برای همین سخنان و پیامهای امام خمینی سرشار از خوشبینی و امید و لبریز از امیدآفرینی است. تا جایی که میتوان گفت در نگاه امام خمینی امید داشتن، نشاط و شادی، امیدآفرینی در جامعه و در بین تکتک افراد اجتماع، یک کار و جریانی جوهری و اصیل به شمار میرود. در اهمیت این مسئله همین بس که امام خمینی با نگاه همه جانبه خود، همانطور که ناامیدی از رحمت الهی را از جنود جهل و شیطان میدانست و رجاء و امیدواری را از جنود عقل؛ میتوان گفت از نگاه ایشان دلسردی مردم نیز به نوعی تهاجم لشکریان شیطان و دشمنان است.
مجلس سوم و ارتحال امام خمینی (ره)
ناشر: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)
کتاب «مجلس سوم و ارتحال امام خمینی (ره)» تالیف غلامرضا خارکوهی از سوی موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) به چاپ رسید. نویسنده در مقدمه کتاب مینویسد: امام خمینی (س) به عنوان فقیهی نوآور و سیاستمداری دوراندیش، دغدغه جمهوریت و مردمسالاری را بر مبنای آموزههای دینی و توامان در سر داشت و بر همین اساس در نگاه بلند او، اساس حکومت با مفاهیمی همچون دموکراسی نه تنها هیچ تنافری با دین نداشت بلکه مکمل هم نیز بودند.
با پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (س)، زمینه مشارکت واقعی مردم در اداره امور کشور فراهم آمد که یکی از نمودهای عینی آن برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و آغاز به کار «خانه ملت» بود. مجلسی که در نگاه معمار کبیر انقلاب، بالاترین جایگاه را در بین تمامی نهادهای کشور داشت و در راس امور بود.
علیرغم بهرهمندی امام خمینی (س) از ابعاد علمی و عملی متنوع، همراهی با مردم و بودن ایشان در کنار آنها، چهره دیگری از آن رهبر سترگ به نمایش گذاشته بود تا جایی که آحاد ملت در سختترین شرایط حاکم بر کشور گوش به فرمانش بودند و در اجرای منویات و فرامینش سر از پا نمیشناختند.
اندیشه سیاسی امام خمینی (ره)
ناشر: پژوهندگان راه دانش
کتاب «اندیشه سیاسی امام خمینی (ره)» تالیف سیدهزهرا حسینی از سوی انتشارات پژوهندگان راه دانش به چاپ رسیده است. در مقدمه این کتاب میخوانیم: بی تردید آراء و اندیشههای رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) که از زلال اسلام ناب محمدی سرچشمه گرفته است، تاثیر فراوانی در زندگی و رشد جامعه کنونی ایران داشته است و با آنکه امام راحل مطالب و مباحث فراوانی در حوزههای فکری گوناگون دارد و شخصیت چندبعدی و اندیشه نوظهور، از او مردی فقیه، متلکلم، عارف، فیلسوف و اندیشمند ساخته اما بعد سیاسی اندیشههای آن مرد الهی از سایر حوزهها پررنگتر و برجستهتر است.
از این رو با خواست خداوند و عزم راسخ بر آن شده که تحقیقی در زمینه تبیین اندیشههای سیاسی امام (ره) انجام دهیم، تا پاسخگوی بخشی از نیازهای معرفتی نسل جوان و تشنگان شناخت مبانی اندیشه و دیدگاههای سیاسی امام راحل باشد.
زن در اندیشه عارفانه امام خمینی (ره)
ناشر: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)
کتاب «زن در اندیشه عارفانه امام خمینی (ره)» تالیف محمدامین صادقی ارزگانی از سوی موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) به چاپ رسیده است.
در سخن ناشر این کتاب میخوانیم: آفریدگار حکیم پس از آفرینش انسان، خویشتن را ستوده است، مخلوقی که یکی از جلوههای کمال او رخ نمودن در دو چهره مکمل یکدیگر؛ یعنی زن و مرد است. خداوند همهگونه ظرفیت و امکان نیل به کمالات مطلوب برای زن و مرد را بدون تبعیض در وجود این دو نهاده است. تصویر و ترسیم شخصیت زن در مکتب قرآن و عترت، برترین راهنمای حقیقتطلبان است. قرآن با صراحت از شخصیت عالی انسانی زن یاد کرده و زنان برتری را به مثابه آسوه و الگو معرفی کرده و از حقوق و وظایف فردی، خانوادگی و اجتماعی آنان سخن گفته است.
پیامبر اکرم و عترت پاک او در راستای تبیین حقایق قرآنی، با رفتار و گفتار خود معرف شخصیت انسانی زنان و حامی و مدافع حقوق آنان بودهاند. با تاسف باید گفت فهم و فرهنگ مسلمانان در این موضوع عظیم و بسیار تاثیرگذار بر سرنوشت انسانها، در تراز قرآن و سنت حرکت نکرده و در جوامع اسلامی نیز به مانند دیگر جوامع قدیم و جدید انواع ظلمها و اجحافها درباره زنان گفته و عمل میشود.
امام خمینی در جایگاه اسلامشناس بزرگ، هم در آثار نوشتاری و گفتاری خود و هم در جریان حضور اجتماعی سیاسی منتهی به انقلاب اسلامی و تاسیس نظام جمهوری اسلامی، منادی معارف ناب و اصیل قرآن و سنت در موضوع شخصیت و حقوق زن بوده است.
نوآوریهای سیاسی امام خمینی (ره)
ناشر: پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی
کتاب «نوآوریهای سیاسی امام خمینی (ره)» تالیف علی داستانی بیرکی از سوی پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی راهی بازار چاپ و نشر شد.
در پیشگفتار این کتاب میخوانیم: وقتی صفحات تاریخ را ورق میزنیم قیامهایی را میبینیم که پدید آورندگان آن اندیشمندان مسلمان با هدف اصلاح و تغییر و نوگرایی بودهاند و هر چه بیشتر آنها را مطالعه میکنیم، در مییابیم که نهضت مردمی ایران به رهبری امام از نوع دیگری است که بر همه آنها پرتو میافکند و در راس این هرم قرار دارد. برجستگی قیام امام بیشتر از این جهت است که ایشان قانون اصلاحی و نوآورانه را وارد قیام خود کردند و تلاش کردند قانون و برنامه اسلام را به عنوان طرح و برنامهای پویا و زنده جاری و ساری سازند تا از رهاورد آن، اسلامشناسی در عرصه معادلات سیاسی جهانی و منطقهای حضوری فعال، پویا و تاثیرگذار داشته باشد.
امام در کلام امام
ناشر: دزپارت
کتاب «امام در کلام امام» تالیف احمد کرمی از سوی انتشارات دزپارت به چاپ رسید. این کتاب در پنج فصل اصلی شامل ویژگیهای فردی امام خمینی (ره)، امام خمینی (ره) و معنویت، امام خمینی (ره) و جمهوری اسلامی، امام خمینی (ره) و تفضل الهی و امام خمینی (ره) در گذر زمان است که هر فصل موضوعات زیادی را به عنوان زیربخش در خود دارد.
امام مومن، متعبد، انقلابی
ناشر: موسسه چاپ و نشر عروج
کتاب «امام مومن، متعبد، انقلابی» تالیف میلاد مرادی از سوی موسسه چاپ و نشر عروج به چاپ رسیده است. در مقدمه این کتاب میخوانیم: همواره بررسی ابعاد شخصیتی بزرگ مردان تاریخ از بهترین و موثرترین منابع الگوپذیری برای افراد هر جامعه در ادوار گوناگون است. حضرت امام خمینی (ره) به عنوان بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، به مثابه منبع نوری عظیم و درخشان بر تارک تاریخ کهن ایران اسلامی میدرخشد. تاریخی که درسهای فراوانی را در حافظه خود به رسم امانت به نسلهای آینده منتقل کرده و خواهد کرد. از این رو در تاکید بر ضرورت زنده نگاه داشتن یاد و نام بنیانگذار جمهوری اسلامی همین بس که رهبر معظم انقلاب، امام خمینی (ره) را یک حقیقت همیشه زنده دانسته و فرمودهاند: «نام او پرچم این انقلاب، راه او راه این انقلاب و اهداف او اهداف این انقلاب است.»
نظر شما