به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نمایشنامه فلسفی «بهسوی دوزخ… ای بیگناهان» یادآور داستان تبعید آدم و حواست و جهانی را روایت میکند که در آن باید همه احساس گناه ناکرده بکنند و دستشان به گناهی آلوده باشد. انسانهای این جهان نیز با وجود محکومیت و شکنجههای هولناک، همچنان در سکوت ابدی خویش از شرایط موجود سپاسگزارند، و به مرگ تن میدهند.
این اثر اشاره دارد که انسان از هنگام تولد، از گناهی به گناه دیگر عبور میکند. انسان پیش از اینکه زبان بیاموزد، یاد میگیرد گناهکار است و نباید مرتکب گناه شود. در جهان امروز هرکسی میتواند همه آن دیگران را دادگاهی کند. در چنین شرایطی رابطه انسانی سالم امری محال است.
«مصطفی - ولی چرا تو همچین گناهی رو انتخاب کردی؟
جمیله - باید گناهی میبود که بازپرس ها باورش می کردن
مصطفی - خب، ولی میتونستی داستان دیگه ای سَرهم کنی.
جمیله - اونا هم احمقان؛ احمق مثل تو.
مصطفی - چرا اینجوری با من حرف میزنی جمیله.
جمیله - هر گناهی رو پیدا میکردم میگفتند؛ تو زنِ خانهداری هستی، این گناه به تو نمیخوره.
مصطفی - کی اینو میگفت؟ یارو خبرنگاره؟
جمیله - به نظر اونا تنها گناهی که مناسبِ زن باشه؛ اینه که زن بهجز این، هر گناهی که میبافتم میگفتند: «زن نمیتواند چنین کاری انجام دهد، این گناهِ مردانه است.»
مصطفی - خدای من … گناهِ زنانه و مردانه چه صیغهایه؟
جمیله - نه. مردها همۀ گناهها رو به انحصار خودشون درآوردن و تنها چیزی که برای ما مونده؛ فقط اون گناهیه که به انداممون ربط داره.»
بختیار علی از رماننویسان، شاعران و مقالهنویسان فعال معاصر کرد عراق است که رمان «آخرین انار دنیا» از وی در ایران مخاطبان زیادی داشته است. او اکنون جهانیترین چهره ادبی به شمار میرود که آثارش به زبان های متعددی از جمله آلمانی، فرانسوی، انگلیسی، عربی، ترکی و فارسی ترجمه شده و جوایز مختلفی را کسب کردهاند.
نشر ثالث اخیراً چاپ سوم «به دوزخ ای بیگناهان» را در ۱۴۷ صفحه و قیمت ۱۵۰ هزار تومان عرضه کرده است.
:
نظرات