سرویس ادبیات خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): به مناسبت برگزاری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۳ تهران، خبرنگاران ایبنا به سراغ چهرههای فرهنگی، ادبی و هنری رفته و از آنها خواستهاند تا به مخاطبان این رسانه، کتابهایی را به عنوان پیشنهاد خرید از نمایشگاه کتاب تهران معرفی کنند. مریوان حلبچهای در گفتوگو با خبرنگار ایبنا عنوان کرد: کتاب «نظریه و نقد ادبی» نوشته حسین پاینده در دو جلد درسنامهای میان رشتهای است. در کشور ما معمولاً معنای درست و دقیقی از «نقد» مستفاد نمیشود. دستاندرکاران فعالیتهای ادبی غالباً بین مرور و معرفی، تحلیل و نقد تمایز نمیگذارند و هر نوع نوشتاری را که نویسنده در آن نظری راجع به متنی ادبی اظهار کرده باشد، به غلط مصداق نقد میپندارند. فقط از راه شناساندن نظریههای علمی نقد ادبی و نحوه کاربرد عملی آنهاست که میتوان به این برداشتها و توقعات نادرست پایان داد. کتاب «نظریه و نقد ادبی» نیز با همین هدف، مجموعه ای از پرکاربردترین نظریه های نقادانه را به پژوهشگران این حوزه می شناساند. این نظریهها شامل فرمالیسم (نقد نو)، روانکاوی، ساختارگرایی، روایتشناسی، نقد اسطورهای-کهن الگویی، تاریخگرایی نوین، نقد لاکانی، مطالعات زنان، نشانهشناسی شعر (رویکرد ریفاتر)، پسامدرنیسم، مطالعات فرهنگی، نشانهشناسی (رویکرد سوسور، پرْس و بارت) و نظریه دریافت و نقد واکنش خواننده است.
این مترجم همچنین پیشنهاد خرید و مطالعه کتاب «دریدا در متن» نوشته عبدالکریم رشیدیان را عنوان کرد و افزود: در این کتاب مباحث مهم بیش از ۵۰ اثرِ دریدا بررسی شده و نکات مرتبط در بعضی نوشتههای دیگر او نیز مطرح شده است. خوانندگان میتوانند نهفقط شکلگیری اندیشه دریدا را در سیر تاریخی زنده آن از خلال مباحث او درک کنند بلکه چکیدههای گاه مبسوطی از اکثر آثار او را نیز در اختیار داشته باشند. افزون بر این میتوان راهورسم اندیشهورزی دریدا را که ساختارزدایی نامیده میشود در نمونههایی زنده و ملموس مشاهده کرد. در این متنها همچنین میتوان با جوانبی از سرگذشت شخصی دریدا و روایتهای او از زندگیاش آشنا شد که بیان نوعی بیمأوایی و حاشیهنشینی است و جایگاه غیرعادی او را در فرهنگ فرانسوی و اروپایی بازتاب میدهد.
دیگر کتاب پیشنهادی مریوان حلبچهای «تصاحب تاریکی» است. «تصاحب تاریکی» نوشته بختیار علی، نویسنده مطرح کرد، اثری است که در آن با ترکیبی از واقعیت و خیال، تصویری تکاندهنده و عمیق از جهانی در آستانه فروپاشی ارائه میدهد. این اثر یک سفر روانشناختی است که به مخاطب اجازه میدهد تجربیات شخصیتها را به صورت عینی احساس کند و از درون متن با آنهاهمراه شود.
وی همچنین گفت: رمانهای «شهر موسیقیدانهای سپید» و «خانه گربهها» نیز آثار ارزشمندی هستند. «شهر موسیقیدانهای سپید» نوشته بختیار علی رمانی درباره هنرمندان، درباره ادبیات و موسیقی و شعر و حقیقت در جهانی ضدانسانی و در عین حال رمانی درباره عشق و عدالت است. «خانه گربهها» نوشته هیوا قادر از نویسندگان مطرح کرد است که در بخشی از آن آمده: «سوار قطار میشویم. بیشتر مسافران صبح دوشنبه خسته و اندوهگیناند. شما هم همینطور. هیچکس هیچکس را نمیبیند. هیچکس با هیچکس حرف نمیزند. مسافران با روزنامه و کتاب سرگرماند. پس از پشت سر گذاشتن ایستگاهی، دیگر در میان ایستگاههای روباز، صدای باز شدن در و طوفان و وزیدن بادِ همراه با برف به درون قطار را نمیشنوید. هر دو سر هدفون را در گوش فرو میکنید. صدای اندوهگین عود در هدفون، شما را با خودش میبرد. چشماندازها، آدمها، برف بیرون، چراغ داخل تونلها و تاریکیها را نمیبینید. در خیالات غرق میشوید. بعد از بیست دقیقه، در ایستگاه پیاده میشوید. مسیر دوچرخهای که شما را به جلوی در خانه گربهها میرساند، طوری با برف پوشیده شده است، که سیاهی آن دیده نمیشود…»
نظر شما