ارازمحمد سارلی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در گرگان، ضمن دعوت از عموم مردم به بهرهمندی از سی و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران که بهصورت حضوری و مجازی در حال برپایی است، گفت: مختومقلی فراغی تنها متعلق به قوم ترکمن نیست بلکه متعلق به تمام بشریت است و ما در نمایشگاه امسال ضمن معرفی این شخصیت برجسته، نماینده ترکمنهای ایران در این رویداد بزرگ فرهنگی هستیم.
وی افزود: انتشارات مختومقلی فراغی مجوز فعالیتش را در سال ۱۳۷۶ دریافت کرد و تا به امروز بیش از ۲ هزار عنوان کتاب را در موضوعهای گوناگونی منتشر کرده و در نمایشگاه کتاب سی و پنجم نماینده ترکمنهای ایران و پذیرای علاقهمندان به تاریخ، ادب و فرهنگ و هنر ترکمن در سالن شبستان، راهرو ۲۱ و غرفه ۴۸۷ هستیم.
سارلی که تا به امروز با راهاندازی فصلنامه بینالمللی فراغی و قلم زدن آثار مرتبط و نیز سخنرانی و دبیری همایشها و رویدادهایی درباره مختومقلی فراغی، نام موسسه انتشاراتی خودش را نیز مزین به نام «مختومقلی فراغی» کرده است، ادامه داد: امسال از طرف یونسکو و کشورهای ترک زبان (ترک سوی) سال مختومقلی نامگذاری شده و مراسمهای متعددی درباره این شاعر گرانقدر ترکمن در سراسر جهان از جمله در کشورما برگزار میشود.
وی سپس به برخی فعالیتهای موسسه مطبوعاتی و انتشارات مختومقلیفراغی، درباره این شاعر پرآوازه اشاره کرد و گفت: برپایی دوره آموزش مختومقلی خوانی در ۲ ترم تحصیلی متوالی در کنار تولید محتواهای متنی متعدد از جمله اقدامات ما برای معرفی مختومقلی فراغی بود.
ازارمحمد سارلی در بخش دیگری از سخنانش به نمایشگاه سی و پنجم کتاب اشاره کرد و گفت: پنج سال بهصورت حضوری در نمایشگاه کتاب حضورداشتهایم و امسال دومین تجربه حضور انتشارات مختومقلی فراغی در بخش مجازی (ششمین حضوری) است و ۹۷ عنوان کتابمان بر روی پیشخان مجازی قابل دسترس است و در کنار دیگر آثار ۳۵ عنوان جدید را نیز در بخش حضوری عرضه کردهایم.
اراز محمد سارلی ضمن دعوت از علاقهمندان به حضور در غرفه مختومقلی فراغی، گفت: از دهه اول اردیبهشت ماه تا به امروز در گوشه و کنار استان گلستان، مراسم و محافل متعددی به نام و یاد مختومقلی فراغی برپا شده و مقرر است برنامه پرشور و متمرکزی در محل آرامگاهش در روستای آق توقای، همزمان با سالروز تولد این شاعر و عارف برپا شود.
به گزارش ایبنا، اراز محمد سارلی، دانشآموخته دکترای تاریخ، استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ و ادبیات ترکمن است که از او آثار متعددی همچون ترکمنها و انقلاب مشروطه، استرآباد و ترکمنصحرا در اسناد دوره قاجار، تاریخ ترکمنستان، اوغوزها و اقوام ترک و نامههایی برای دخترم سونا منتشر شده است.
همچنین مختومقلی فراغی شاعر و عارف ایرانی ترکمن در سال ۱۷۳۳ میلادی برابر با سال ۱۱۱۲ شمسی در روستای حاجی قوشان از توابع بخش مرکزی گنبدکاووس متولد شد و پس از ۵۷ سال زندگی در کنار چشمه عباساری در دامنه رشته کوه سونگی داغی بین ایران و ترکمنستان درگذشت. پیکر این شاعر برای دفن به روستای آق توقای در ۴۰ کیلومتری غرب مراوهتپه در منتهی الیه شرق استان گلستان منتقل و در جوار آرامگاه پدرش دولت محمد آزادی به خاک سپرده شد.
وی بزرگترین شاعر ترکمن ها محسوب می شود و هیچیک از شاعران ترکمن نتوانستهاند به مرتبه علمی و ادبی او برسند و او به تعبیری فردوسی ترکمنها و به عنوان احیاگر زبان و ادبیات ترکمن شناخته میشود.
اشعار این شاعر بزرگ ترکمن دارای مضامین اجتماعی، سیاسی، دینی و عرفانی است و دیوان معروف او گنجینه گرانبهایی بوده و به چندین زبان زنده دنیا تا به امروز ترجمه و چاپ شده است.
نظر شما