سرویس کودک و نوجوان خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - فهیمه ایمانی، مربی کتابخوانی و مروج کتاب کودک و نوجوان: در ایام ماه عزاداری سیدالشهدا (ع)، ضرورت انس کودکان و نوجوانان با مفاهیم عاشورایی پررنگتر میشود. شناخت مفاهیمی از قبیل شجاعت، ایثار، ایمان، توکل و … در قالب بازشناسی شخصیتهای عاشورایی به خوبی تحقق پیدا خواهد کرد. از شخصیتهای مهم کربلا که تداعی شخصیت گرانقدرشان بلافاصله با مفاهیمی چون ایثار و شهادت است، حضرت ابوالفضل (ع) هستند. علاوه بر این، محبوبیت ایشان در بین عموم مردم به اقبال عمومی کتاب نیز کمک شایانی خواهد کرد. کتاب «برادر من تویی» نوشته داوود امیریان یکی از بهترین آثار عاشورایی برای نوجوانان و جوانان است که پیرامون شخصیت حضرت عباس (ع) نوشته شده است.
یکی از تفاوتهای این اثر با سایر کتابهایی که پیرامون شخصیت گرانقدر حضرت ابوالفضل (ع) نوشته شده است، محدوده روایت تاریخیای است که پوشش میدهد. برخلاف غالب آثار و حتی روایتهایی که سینه به سینه منتقل میشود، داوود امیریان تنها به واقعه کربلا اشاره نکرده است و خط داستانی را قبل از تولد حضرت ابوالفضل (ع) آغاز میکند. البته این کار نیاز به ممارست و تحقیق فراوان دارد و آنچه از قلم امیریان برمیآید، جز این نیست. با توجه به استنادات تاریخی اثر، میتوان از حیث ارجاعات تاریخی از آن اطمینان داشت.
قلم نویسنده در این کتاب گویی روضه مصور است. روایت داستانی از ماجرای ازدواج حضرت علی (ع) با حضرت امالبنین (س) آغاز میشود. تبیین خوابی که حضرت امالبنین (س) و پدرشان قبل از خواستگاری دیده بودند به شناخت شخصیت حضرت ابوالفضل (ع) کمک کرده است. در این کتاب به وقایع زندگی حضرت علی (ع) نیز اشاره میشود؛ گویی علت بیان این وقایع، تبیین درست ریشههای وقایع کربلاست و شاید با نگاهی دیگر بتوان گفت نویسنده قصد دارد با معرفی حضرت علی (ع) و حضرت امالبنین (س) به این مهم اشاره کند که حضرت عباس (ع) ثمره تربیت این دو شخصیت والا و گرانقدر است. در ذکر رشادتهای حضرت عباس نیز به وقایع کربلا اکتفا نمیکند و به رشادت های بسیار ایشان قبل از وقایع کربلا نیز اشاره میکند. این کتاب با شهادت حضرت عباس (ع) تمام میشود. درواقع مخاطب با این کتاب به شناخت جامع و کاملی از این شخصیت بزرگوار دست پیدا میکند و آنقدر قلم نویسنده ادبی و جذاب است که در ذهنش ماندگار میشود.
همانطور که اشاره شد، قلم نویسنده و زبان اثر بسیار جذاب و روان است. شاید کمتر مخاطبی پیدا شود که نتواند با کتاب ارتباط برقرار کند. امیریان بیتکلف با مخاطب سخن میگوید و قصد ندارد حتی وقایع را جانسوز بیان کند؛ چهبسا که ذکر رشادتهای حضرت عباس و وقایع وارده، خود جانسوز است؛ اما بدون اینکه نویسنده حتی یک خط روضه بنویسد، حتماً مخاطب داستان را با چشمانِ تر دنبال میکند.
علاوه بر حجم کمِ کتاب، نویسنده با اسامی متعدد، مخاطب را سردرگم و دست مخاطب را لحظهای رها نمیکند. شاید داستان این کتاب از آندست روایت ها محسوب میشود که مخاطب قدم بعدی و اتفاق بعدی را پیشبینی میکند اما مشتاق است که از زبان داوود امیریان بشنود؛ او که در سطرهای ابتدایی داستان، خود را به مخاطب ثابت کرده است. امیریان کل روایت داستانی خود را ذیل سه ویژگی شکل میدهد: خانواده دوستی، ولایتپذیری و وظیفهشناسی. نویسنده در ترسیم سِیر زمانی زندگی حضرت عباس (ع) موفق بوده است. داوود امیریان در تلاش است تا یک شِمای کلی از کودکی تا بزرگسالی حضرت را در ذهن مخاطب ایجاد کند و علیرغم اینکه روایات کمی از نوجوانی ایشان در دسترس است، با تحقیق و تفحص تا حدود زیادی در این قدم موفق عمل کرده است. یکی از نکاتی که در مورد این اثر باید به آن توجه کرد، اقبال مخاطب و نظرات آنهاست. جالب توجه است که بسیاری از مخاطبانی که این کتاب را مطالعه کردهاند مدعیاند با این کتاب به شناخت کاملی از حضرت عباس (ع) رسیدهاند.
کتاب «برادر من تویی» را انتشارات کتابستان معرفت در ۲۰۸ صفحه منتشر و به بازار نشر کتاب عرضه کرده است.
نظر شما