شنبه ۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۸
 ژانرها فرصتی برای خلاقیت و نوآوری هستند

علی روحانی نویسنده کتاب «ژانرهای ترکیبی» گفت: این کتاب به سفارش انجمن سینمای جوان به مناسبت همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران نوشته شد که نمونه‌اش در خارج از کشور هم نیست. در این کتاب نشان دادیم که ژانرها فرصتی برای خلاقیت و نوآوری هستند و خود ژانرها برای استفاده مستقیم کافی نیستند و می‌توان از ژانرهای ترکیبی استفاده کرد.

علی روحانی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: کتاب «ژانرهای ترکیبی» به سفارش انجمن سینمای جوان به مناسبت همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران نوشته شد و بنیاد سینمایی فارابی هم از آن حمایت کرد. چند سالی است که انجمن به بحث ژانر علاقه‌مندی نشان می‌دهد و این برای پژوهشگرانی که در حوزه ژانر قصد مطالعه دارند فرصت خوبیست و من هم به عنوان استاد دانشگاه از این فرصت استفاده کردم. در حوزه ژانر ترکیبی، کاری را به سرانجام رساندیم که نمونه‌اش در خارج از کشور هم نیست. درواقع به شکل جزئی‌تر مطلبی با عنوان ژانر ترکیبی در فیلم کوتاه به صورت یک کتاب وجود ندارد.

نویسنده با اشاره به قسمت‌هایی از کتاب، گفت: این کتاب شامل دو بخش کلی است، یک بخش تحلیلی، که نظریه‌ها و چالش‌ها را در برمی‌گیرد، بخش دیگر به یافته‌هایی اشاره می‌کند که چگونه از ژانرهای ترکیبی برای تجربه جدیدتر یا کیفیت بهتر استفاده می‌شود. در این خصوص من چند صد فیلم در سینمای ایران را تحلیل کردم. در عین حال سعی کردم روی فیلم‌های مهم ۲۰ سال اخیر سینمای جهان، که در جشنواره‌ها مطرح بودند نیز کار کنم. بخش سوم مربوط به راهکارها است. در این بخش به کسانی‌که می‌خواهند در این زمینه کار بهتری انجام دهند و دغدغه نحوه ترکیب ژانرها را در کارهای خود دارند، توصیه‌های لازم گفته شده است.

وی افزود: مخاطب کتاب، بیشتر جوانان و هنرجویان فیلم کوتاه هستند و تلاش بر این بود که برای هنرجویان کارایی داشته باشد. من استاد دانشگاه هستم و ارتباطات زیادی با جوانان در دانشگاه‌های مختلف دارم، هفته‌ای چندین فیلم کوتاه می‌بینم. می‌دانم که علایق و نیازهای بچه‌ها چیست و بر همان اساس نیز این کتاب نوشته شده است. من برای انجمن چند مقاله هم کار کردم اما این یک فرصت مغتنمی بود که بتوانم مفصل‌تر روی یک کتاب کار کنم.

روحانی گفت: در فیلم کوتاه ایران پیش‌فرض‌هایی وجود دارد و به دلایل مختلف روی ژانرها تمرکز زیادی صورت نگرفته است. عملاً جوانان و آن تفکر حاکم بر تولید، بیشتر به این شکل بوده که ژانر یک چیزی وابسته به سینمای صنعتی است و ارزش هنری ندارد. در این کتاب برعکس نگاه سنتی که وجود داشت، به این موضوع پرداختیم که ژانرها فرصتی برای خلاقیت و نوآوری هستند. بعد از آن نشان دادیم که خود ژانرها هم بطور مستقیم کافی نیستند و می‌توان از ژانرهای ترکیبی استفاده کرد. در این خصوص نظریه‌های مختلف موافق و مخالف را بررسی کردیم.

او ادامه داد: مراحل پژوهش و تولید این کتاب، حدود یکسال به طول انجامید. چند ماه باید نمونه کارها را چک می‌کردم، دیدن فیلم‌های داخلی و خارجی و آنالیز آن‌ها بسیار به طول انجامید، شاید بالغ بر ۲۰۰ مثال در این کتاب آورده شده باشد. این کتاب با مطالعه مقدماتی و پیشرفته‌تر می‌تواند از ابتدا تا انتها دانشجو را همراهی کند. عنوان کامل این کتاب «ژانرهای ترکیبی در فیلم کوتاه، از نظریه تا عمل» می‌شود که در قطع رقعی و با ۱۳۰ صفحه به چاپ می‌رسد.

 ژانرها فرصتی برای خلاقیت و نوآوری هستند

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها