سرویس فرهنگ مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - امیرعباس شاهسواری، فعال فرهنگی: پس از گذشت ۴۶ سال از انقلاب اسلامی که مسئله فلسطین جز اصلیترین مسائل آن بوده و روز به روز بر اهمیت اش افزوده می شود، اما این مسئله اصلی جمهوری اسلامی درلایه آموزش و پرورش وارد نشده است. لایهای که در تمام دنیا هزینههای گزافی بابت آموزش به فرزندان کشور خود پرداخت می شود که در راستای راهبرد سیاسی کشور خود، رشد و نمو یابند. اما در ایران، سیستم آموزشی انگار بیتفاوت به کلان مسائل جمهوری اسلامی است.
درسهایی که در ۱۲ سال به دانشآموزان داده میشود ناظر به اهداف جمهوری اسلامی جلو نمیرود. مثلاً درس جغرافیا، انگار همان درس جغرافیای زمان طاغوت است که تنها آمار و ارقام سرشماریهای جمعیت آن به روز میشود. اطلاعاتی که دانشآموزان با یک جستجوی کوتاه در اینترنت میتوانند به دست بیاورند، اما جای جغرافیای سیاسی متناظر با اهداف انقلاب اسلامی خالی است. مثلاً چرا نباید نقشه غرب آسیا را در این درس بیشتر مورد توجه قرار داد، یا اینکه دانش آموز، نقشه فلسطین و کشورهای اطرافاش را با جزییات به خاطر بسپارد و درباره فلسطین اطلاعات بیشتری کسب کند
اما کتابی که میخواهم معرفی کنم یک سفرنامه منحصربهفرد است که تا حدودی این خلا لایه آموزشی را پر میکند و اگر نظر دکتر محمدجوادفر، رئیس مرکز مطالعات سفرنامه را قبول کنیم مبنی بر اینکه سفرنامه یک چهار راه است.چهار راهی بین علوم اجتماعی و تاریخ و ادبیات و جغرافیا، پس نه تنها در جغرافیا بلکه در سه درس دیگر نیز این کم کاری را پوشش میدهد.
عاطف حزین خبرنگار مصری نشریه «اخبار الیوم» است که یک روز دوشنبه که معمولاً تا لنگ ظهر میخوابیده، توسط سردبیر بیدار میشود و متوجه میشد که باید به یک سفر اجباری برود، سفری اجباری به سرزمینی که از آن متنفر است یعنی اسرائیل! او ده روز به سرزمینهای اشغالی میرود به تل آویو و قدس و حتی غزه و در تمام طول سفر، جزئیات را موبهمو بازگو میکند. از برخوردهایش در فرودگاه تا راننده تاکسی تا رفتار سفیر مصر در اسرائیل و....با توجه به روزنامهنگار بودن عاطف حزین و قلم زنی هر روزه او، قلم کتاب بسیار قوی و پر از توصیفات زنده و جاندار است و به لحاظ ادبی، قابل قبول است. به لحاظ تاریخی هم کتاب مورد توجهی است.
سفر عاطف حزین در سال ۱۹۹۶ بوده است یعنی ۲۸ سال پیش، درست بعد از پیمان های اسلو و ترور اسحاق رابین، پنجمین نخست وزیر اسرائیل که توسط ایگال عمیر به قتل رسیده بود. پس در برهه ای تاریخی و سرنوشتساز بوده است و مضاف بر اینکه کتاب پر است از ارجاعات نویسنده به کودکی خود که مقارن است با جنگ شش روزه اعراب با اسرائیل و آواره شدنش از شهر و دیار خود بوده است.علاوه بر زمان خاص، خود راوی نیز خاص است.عاطف حزین از طرفداران پیمان اسلو و صلح با اسرائیل و از مخالفان جدی حماس است همین است که روایت او را برای ما که در کنار حماس ایستادهایم خواندنیتر میکند.
این کتاب به لحاظ علوم اجتماعی نیز کارکردهای مهمی دارد، نشان دادن روابط اجتماعی عرب های صهیون و صهیونیستها و رفتار آنها با یک خبرنگار مصری و شوق اشتیاق مصریهای گیرافتاده در بین صهیونیستها برای بازگشت و …به لحاظ جغرافیایی نیز به ما تصویری مناسب از فلسطین ارائه میدهد. تصویری چنان با جزئیات که ماه ها در خاطرات بماند.
این کتاب خوب توسط وحید خضاب که کارشناس مسائل فلسطین است و مترجم کتابهایی نظیر: «تو زودتر بکش»، «پدر معنوی حزب الله»، «ده غلط مشهور درباره اسرائیل» و....او در این کتاب نیز به سان دیگر کارهایش، حفظ امانت کرده و با اینکه در برخی موارد نظر نویسنده کاملاً با او مخالف بوده، در متن دستی نبرده و در پاورقی توضیحات خود را آورده است.این کتاب خوب توسط نشر شهید کاظمی روانه بازار شده است.
نظر شما