به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «خوف مابعدالطبیعی» اثر لِشِک کولاکوفسکی با ترجمۀ علیرضا عطارزاده وارد بازار نشر شد.
«خوف مابعدالطبیعی» را میتوان جستاری درباره «امر مطلق» دانست. «امر مطلق» مفهومی است که برای غلبه بر خوف مابعدالطبیعی مطرح میشود. نویسنده با بحث از آرای بعضی فیلسوفان نوافلاطونی و مسیحی متقدم و بعضی فیلسوفان مدرن درباره دو مصداق امر مطلق (یعنی خدا و کوگیتو) میکوشد نشان دهد چرا آنان نتوانستهاند مفهومی منسجم از امر مطلق ارائه کنند.
کولاکوفسکی در خلال بحث خویش، خصوصاً در مباحث پایانی کتاب، راه خویش برای غلبه بر خوف مابعدالطبیعی را نیز مطرح میکند. به گمان او، مفهوم «خدای تاریخی» (در مواجهه با دو دلالت نخستین خوف) و نیز هرمنوتیک فلسفی (در مواجهه با خوف در مابعدالطبیعه) میتواند راه حلی برای غلبه بر خوف مابعدالطبیعی باشد.
نویسنده کتاب، لِشِک کولاکوفسکی (۱۹۲۷-۲۰۰۹)، در مسیر بحث خویش به آرای فیلسوفان متعددی از ادوار مختلف تاریخ فلسفه استناد میکند. حتماً میتوان در تفاسیر نویسنده از آن فیلسوفان و نیز آرای خود او خدشه کرد اما دستکم دو ویژگی این کتاب نظرگیر است. نخست اینکه خواننده حین خوانش این کتاب، چه با آرای کولاکوفسکی موافق باشد چه مخالف، به وضوح میبیند که انتزاعیترین تأملات مابعدالطبیعی و در رأس آنها تأمل درباره «امر مطلق» از دل عینیترین و ملموسترین دغدغه بشر، یعنی دغدغه زندگی و معنای آن پدید میآید. دوم خواننده در این کتاب که نویسنده آن حقاً در تحقیق درباره تاریخ اندیشهها ید طولا دارد، میبیند که چگونه فیلسوفان گوناگونی که در ظاهر هیچ مناسبتی با هم ندارند (فلوطین و دیونوسیوس مجعول و دمشقی کجا، ادموند هوسرل و موریس مرلو-پونتی و هانس-گئورگ گادامر کجا) در واقع به مسائلی یکسان میاندیشند و گاهی به راههای یکسان میروند.
کتاب «خوف مابعدالطبیعی» اثر لِشِک کولاکوفسکی در ۱۷۶ صفحه و به قیمت ۱۶۰ هزار تومان از سوی نشر ققنوس منتشر شده است.
نظر شما