به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، حامد محقق درباره برنامههای معاونت شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران در هفته کتاب، گفت: معاونت شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران در ادامه فعالیتهای خود به عنوان دبیرخانه سه جایزه مهم «شعر فجر»، «جلال آل احمد» و «کتاب کودک و نوجوان» در هفته کتاب در حال انجام فعالیتهای مختلفی است. از جمله این فعالیتها میتوان به برگزاری حدود ۳۰ کارگاه و نشست استانی شعر، داستان و حوزه ادبیات کودک و نوجوان در استانهای مختلف اشاره کرد که سعی کردهایم در مناطق مختلف برگزار شود.
او با اشاره به اینکه این کارگاهها نه فقط در تهران و اطراف آنکه در هرمزگان، زنجان، یزد، سمنان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، کرمانشاه و لرستان برگزار میشود، ادامه داد: برخی از استانها درخواستهای بیشتری برای برگزاری کارگاهها و جلسات رونمایی در حوزههای شعر و داستان داشتند که سعی شد به ظرفیت استانها توجه شود و از اساتید غیرتهرانی برای اعزام به شهرستانها استفاده شود تا اساتید شهرستانهای مختلف نیز طی فعالیتهای این معاونت دیده شوند.
محقق با اعلام اینکه در هر روز از هفته کتاب نشستی تخصصی نیز در سرای اهل قلم برگزار میشود، گفت: با توجه به اینکه موضوع اقتباس برای مجموعه اولویت مهمی محسوب میشود، سه نشست را با محوریت موضوع اقتباس برگزار میکنیم. از طرفی دیگر برنامهای که از نمایشگاه کتاب تهران شروع کرده بودیم و مربوط به داستان مستندگاری است، در نشستهای هفته کتاب نیز ادامه دارد. همچنین ادبیات کودک و نوجوان، خصوصاً کتابهای رده سنی نوجوانان برای ما موضوعیت خاص دارد و در این نشستها بیشتر به آنها پرداخته میشود.
معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران درخصوص ایجاد تغییرات در سایتهای زیرمجموعه این معاونت عنوان کرد: اتفاقاتی درمورد سایتها و پایگاههای اینترنتی زیرمجموعه معاونت شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران افتاده است که میتوان به بازطراحی دو پایگاه نقد شعر و نقد داستان اشاره کرد که در هفته جدید سایتهای جدید آنها رونمایی میشود و علاقهمندان میتوانند به آنها مراجعه کنند.
محقق ادامه داد: دو پایگاه نقد شعر و نقد داستان آموزش مستمر را ارائه میدهند و همه کسانی که در کشور علاقهمند به حوزه شعر و داستان هستند و حتی فارسیزبانان خارج از کشور که به این حوزهها علاقهمند هستند میتوانند در این دو پایگاه ثبتنام کرده و آثار خود را در آنجا ارائه دهند تا منتقدان تراز اول کشور به نقد آثار آنها بپردازند.
وی همچنین به تاسیس پایگاه ادبیات کودک و نوجوان اشاره کرد و گفت: اتفاق جدیدی که در پایگاههای زیرمجموعه معاونت شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران رخ داده، تاسیس و اضافه شدن پایگاه ادبیات کودک و نوجوان به دو پایگاه قبلی است. پایگاه نقد شعر و نقد داستان هرکدام حدود ۶ هزار عضو داشته و در ماه بیش از ۱۰۰ نقد بر آثار داستانی و شعرهایی که افراد ارسال کردهاند، نوشته میشود. اضافه شدن سایت ادبیات کودک و نوجوان نیز حتماً کمککننده ادبیات کودک و نوجوان کشور است.
معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران اضافه کرد: در مدتی که در این معاونت فعالیت کردهایم، سعی کردهایم تا جدیتر به ادبیات کودک و نوجوان بپردازیم که یکی از نمونههای آن ایجاد دفتر ادبیات کودک و نوجوان بود که جشنواره ملی و بینالمللی کتاب کودک و نوجوان نیز توسط این دفتر برگزار میشود.
محقق در ادامه از بهروزرسانی پایگاه ویکی ادبیات خبر داد و گفت: پایگاه ویکی ادبیات، پایگاهی نسبتاً قدیمی بود اما به علت اینکه بهروزرسانی نشده بود، ایرادات بسیاری داشت. بنابراین در اقدامی این پایگاه را بهروزرسانی کردیم تا ایرادات مداخلی که وجود داشت مشخص شود و بازنویسی ۳۶ مدخل قبلی و ویرایش آنها جزو اولویتهای ما قرار گرفته است. همچنین ادامه فعالیت ویکی ادبیات برای افزودن مداخل جدید با اولویت کتابها و برگزیدگان جوایز حوزه کتاب کشور انجام شده است. دو کار دیگری نیز برای فعالیت ویکی ادبیات انجام دادهایم که تلاش برای ایجاد شرایطی بوده است که بتوانیم نیروی انسانی را برای ویکینویسی آموزش دهیم.
به گفته محقق کلیات ویکی و همچنین سندهای بالادستی را که برای ویکی نیاز است، تنظیم کردیم که میتوان به شیوههای مدخلگزینی، رسمالخط، پژوهشها و مشخص شدن فرایند و چهارچوبهای ویرایش و بازبینی مداخل اشاره کرد.
محقق درباره دیگر برنامههای معاونت شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران در هفته کتاب بیان کرد: نکته دیگر، همکاری ما با برخی مراکز و سازمانهایی بوده که در هفته کتاب فعالیت میکردند که از جمله آنها میتوان به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اشاره کرد که طرح دوپنجره و دیدارهای نویسندگان کودک و نوجوان با اعضای کانونهای شهرستانهای استان تهران از جمله آنها بود.
وی گفت: همچنین برگزاری دو برنامه دیدار معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با شاعران برجسته و نویسندگان و شاعران کودک و نوجوان از دیگر فعالیتهای ما در هفته کتاب سیودوم خواهد بود.
سیودومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی» از ۲۳ آبان ۱۴۰۳ شروع شده و تا سیام آبان ادامه دارد.
نظر شما