سودابه کلانتری در این باره به خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر گفت: کتابخانه مشارکتی توحید جم با حمایت هر ساله مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم و مسئول روابط عمومی و امور فرهنگی مجتمع مسکونی پارس جم و مسئولان کتابخانه که با هدف توسعه فرهنگ کتابخوانی و تامین منابع و اجرای برنامههای فرهنگی باکیفیت و هدفمند صورت میگیرد، خوشبختانه کتابخانه به مکان فرهنگی رضایتبخشی برای مراجعهکنندگان تبدیل شده است.
وی ادامه داد: این کتابخانه در حال حاضر پنج هزار و ۳۶۲ عضو دارد که بیشترین عضو کتابخانه هم متعلق به گروه سنی کودک و نوجوان است. با توجه به اینکه بیشترین اعضای کتابخانه را کودکان و نوجوانان تشکیل میدهند، بنابراین عمده تولید محتوا و برنامهسازی برای این گروههای سنی در طول سال محقق میشود.
کلانتری تاکید کرد: البته ارائه خدمات نوین کتابخوانی از سوی این کتابخانه و عضویت و همراهی ماداران هم در علاقهمندی فرزندان به کتاب و کتابخانه بیتاثیر نبوده است؛ چراکه مادران اهل مطالعه در اندیشه و رفتار فرزندان خود تاثیرگذارند. به عقیده من، آنها بهترین الگو و مروج بهشمار میروند.
وی در ادامه برگزاری نشستهای کتابخوانی برای بزرگسالان و نوجوانان را شاخصترین برنامه فرهنگی اجرایی در این کتابخانه مشارکتی معرفی کرد و گفت: قطعاً با همکاری مسئولان کتابخانه و دیگر همکاران کتابدارم در زمینه محتواسازی و برنامهسازی گامهای استوارتری برخواهیم داشت تا همواره کتابخانه مکانی جذاب و آموختنی برای اعضا باشد. ما در طول سال برای کودکان کارگاههای قصهگویی برپا میکنیم که این کارگاهها بسیار مورد استقبال آنها قرار میگیرد. همچنین نشستهای ادبی که برای بزرگسالان و نوجوانان نیز برگزار میشود، نیز با حضور چشمگیر اعضا مواجه میشود.
کلانتری که بیش از ۱۶ سال است سابقه کتابداری دارد، در خصوص اینکه برای توسعه فرهنگ کتابخوانی در میان کودکان چه طرحهای خلاقانهای در طول سال اجرایی میکنید، بیان کرد: یکی از طرحهای اجرایی در این کتابخانه خواندن و اجرای داستانهای آموزنده در قالب نمایش است که کودکان با پوشیدن تنپوشهای عروسکی یا با استفاده از نقاب خود ایفاگر نقش شخصیتهای داستان و روایت آن میشوند. همچنین نشستهای کتابخوانی دیگر برنامهای است که به رشد عضویت کودکان و نوجوانان در کتابخانه دامن زده است.
وی در ادامه با تحسین مدیریت راهبردی و حمایتهای بجای حیدر راهب، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان بوشهر در پیشبرد برنامههای فرهنگی و توسعه و بهروزرسانی خدمات کتابخانههای عمومی استان در سه سال اخیر گفت: ادارهکل کتابخانههای عمومی استان در این دوره اهتمام ویژهای به انتقال و تعامل اطلاعات کتابداری، ارسال کتاب و ماهنامه به کتابخانهها و بهروزرسانی منظم منابع آن داشت که این اقدامات در رشد عضویت اعضا به ویژه کودکان و نوجوانان و توسعه دیگر شاخصهای کتابخانهای نقش زیادی داشته است.
این کتابدار در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه «مانوس شدن کودکان با فرهنگ کتابخوانی و کتابخانه تا چه میزان در تکوین شخصیت و رشد فکری آنها تاثیرگذار است؟»، بیان کرد: با توجه به اینکه آنها بیشتر کتابهایی با موضوع اجتماعی در قالب داستان به امانت میگیرند، قطعاً مطالعه این کتابها در رشد شخصیتی آنها موثر است و مهارت ارتباطی را در آنها تقویت میکند. آنها با مطالعه کتاب، مهارتهای دیگری نظیر مهارت خواندن، نوشتن و… بهتر یاد میگیرند و هرچه بیشتر مطالعه کنند، دایره واژگان ذهنیشان بیشتر توسعه پیدا میکند، تخیلشان قویتر میشود و از همنشینی با کتاب بیشتر لذت میبرند، بهویژه وقتی که آنها کتاب را با دوستان خود جمعخوانی میکنند.
کلانتری در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اینکه «آیا در خلال برنامههای کتابخانه، اقدام به معرفی نویسندگان بومی و ملی حوزه کودک و نوجوان به کودکان میکنند؟»، گفت: نویسندگان بومی بزرگسال و کودک و نوجوانی که در شهرکهای مسکونی پارس جم ساکن هستند، در برنامههای متنوعی ضمن معرفی آثارشان به مخاطبان کتابخانه، خودشان نیز معرفی میشوند.
این کتابدار و رابط فرهنگی کتابخانه مشارکتی فرهنگسرای توحید جم یادآور شد: در این کتابخانه، کتابخوانان کودک و نوجوان حرفهای داریم که در طول سال بسیار کتاب به امانت میگیرند و میخوانند که یکی از آنها پرنیان معصومینژاد است که میتواند الگوی مناسبی برای همسن و سالان خود در کتابخانه باشد.
وی در خصوص ویژگیهای یک کتابدار موفق در جذب اعضای کتابخانه برای انس بیشتر با کتاب گفت: کتابدار باید خلاق و آگاه باشد. باید فعال باشد و این توانمندی را داشته باشد که به مراجعهکنندگان با توجه به سن و علایقشان کتابهای خوب و مناسب معرفی کند و با معرفی کتابهای جذاب و آموزنده اشتیاق خواندن را در مراجعه کننده تقویت کند. کتابدار میتواند در سایه وظایف کاری خود در کتابخانه، نشستهای کتابخوانی هفتگی در مدارس برگزار و دانشآموزان را با جشنواره کتابخوانی و کتابهای مختلف آشنا کند و آنها را به کتابخوانی تشویق کند.
به گزارش ایبنا؛ کتابخانه مشارکتی توحید جم از سال ۱۳۸۷ در مساحتی برابر با ۷۰۰ متر مربع فعالیت خود را آغاز کرده است. این کتابخانه در حال حاضر دارای دو هزار ۹۱۰ جلد کتاب و پنج هزار و ۳۶۲ عضو است که در سال ۱۴۰۳ از سوی نهاد کتابخانههای عمومی کشور همزمان با هفته کتاب در آیین بزرگداشت روز کتاب، کتابدار و کتابخوانی با حضور مسعودد پزشکیان، رئیسجمهور و تعدادی از وزرا در بخش کتابخانههای مشارکتی بهدلیل عملکرد موفق در حوزه کتابخوانی بهعنوان کتابخانه برگزیده کشوری معرفی و از آن تجلیل شد.
نظر شما