به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در کهگیلویه، نیکنام حسینیپور روز شنبه در مراسم تشییع و خاکسپاری زندهیاد فریدون داوری، شاعر خوشآوازه کهگیلویه و بویراحمد از این شاعر به عنوان پیشاهنگی بینظیر در ادبیات شفاهی جنوب کشور یاد کرد و افزود: او با تلفیق احساس، اندیشه و کلمات، آثاری پدید آورد که جانها را نوازش میداد و حس مهرورزی را در دلها مینشاند. این استاد هنرمند، عمر خود را وقف تحقیق در آواها و نواهای کهن این سرزمین کرد و میراثی ارزشمند از خود برجای گذاشت.
حسینیپور ضمن تقدیر از شخصیت والای این شاعر برجسته، بیان کرد: داوری، پیشقراول حفظ و تثبیت پیکره گویش لری در این منطقه و مناطق همجوار بود. تصنیفها و ترانههای او آکنده از شور، مهر و غرور بود و حس نوعدوستی و دیگرخواهی را میان مردم گسترش میداد. او نمونهای کمنظیر از انسانیت و اخلاق بود که عاشقانه به مردم عشق میورزید و از هرگونه خودمحوری دوری میکرد.
وی، داوری را الگویی بینظیر برای نسل جوان معرفی کرد و گفت: این اسطوره قوم لر و ایل اصیل بویراحمد، فارغ از جایگاه هنری بلندش، نمادی از اخلاق، دانش و انسانیت بود. محبوبیت او به دلیل اصالت و ویژگیهای برجسته شخصیتیاش، زبانزد خاص و عام است.
رئیس مرکز روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از برنامههای آینده برای زنده نگهداشتن یاد و نام زندهیاد داوری خبر داد و گفت: با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، یادمانی در شأن استاد داوری طراحی و اجرا خواهد شد. همچنین پیشنهاد میشود اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، استانداری و بنیاد مرحوم داوری، جایزهای ویژه به نام این شاعر برجسته برای تقدیر از آثار ادبی مرتبط با زاگرس و قوم لر طراحی کنند تا یاد و نام او جاودانه بماند.
حسینیپور شکوه حضور مردم در این مراسم را گواه عشق و ارادت عمیق آنان به این شخصیت برجسته دانست و عنوان کرد: همه ما داغدار این استاد اخلاق و مهرورزی هستیم و میراث او باید الهامبخش نسلهای آینده باشد.
وی در ادامه پیام وزیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را قرائت کرد که در این پیام آمده است: خبر درگذشت هنرمند گرانمایه و ایلمردی از تبار آینه، حاج فریدون داوری، غمی سترگ بر دل دوستان و علاقهمندانش نشاند. این شاعر فرهیخته و معلم فرهنگی مهرورز با سالها تلاش در تحقیق و نگارش، به خاطرهها پیوست و قوم بزرگ لر و دنانشینان غیور را داغدار کرد.
برنامهریزی برای ایجاد یک مرکز فرهنگی در جوار مزار داوری
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز در این مراسم گفت: داوری با سرودههای خود مظلومیت اهل بیت عصمت و طهارت را روایت کرد و با حماسهسراییهایش در دوران دفاع مقدس نامی ماندگار از خود به یادگار گذاشت.
سیدجواد هاشمی مهر با تسلیت به خانواده داوری و مردم ایلات و طوایف مختلف استان، گفت: این شاعر برجسته با سرودن بیش از ۱۰ هزار بیت شعر در حوزههای مختلف مذهبی، آیینی و حماسی، گنجینهای ارزشمند از ادبیات و فرهنگ برای استان ما به جا گذاشته است. وظیفه ماست که این آثار را جمعآوری کرده و در قالب کتابهایی برای نسلهای آینده منتشر کنیم.
وی از استقبال گسترده مردم در مراسم خاکسپاری این شاعر گرانقدر تقدیر کرد و افزود: این حضور نشاندهنده احترام مردم به فرهنگ و هنر و ارادت آنان به اهل بیت عصمت و طهارت است. داوری در طول زندگی خود با سرودههایش عشق و ایثار را به زیبایی به تصویر کشید و به عنوان یک سرمایه فرهنگی و علمی برای استان شناخته میشود.
معاون استاندار همچنین از خانواده مرحوم داوری که در طول ۲۰ سال بیماری این شاعر بزرگوار از وی مراقبت کردند و نیز کادر درمانی در شیراز و مرکز استان قدردانی کرد و ادامه داد: داوری باوجود بیماری، میراثی ارزشمند از فرهنگ و ادب قوم لر به یادگار گذاشت که شایسته تقدیر است.
وی با اشاره به مکان خاکسپاری زندهیاد داوری در کنار فرهنگسرای ارشاد اسلامی دهدشت، خاطرنشان کرد: این اقدام ارزشمند که با همکاری شورای شهر و شهرداری دهدشت انجام شد، فرصتی برای تبدیل این محل به یک قطب فرهنگی فراهم میکند و با پیگیریهایی که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شده، برنامهریزی برای ایجاد یک مرکز فرهنگی در این منطقه در دستور کار قرار دارد.
هاشمی مهر با تقدیر از همه دستاندرکاران برگزاری این مراسم، بر ضرورت حفظ و نشر آثار این شاعر برجسته تأکید کرد و گفت: داوری تنها یک شاعر نبود، بلکه نمادی از فرهنگ، ایثار و عشق به اهل بیت بود که میراثش الهامبخش نسلهای آینده خواهد بود.
زندهیاد فریدون داوری، حافظ هویت ادبی و حماسهسرای ایل لر
استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز در آیین تشییع و خاکسپاری شاعر برجسته، زندهیاد حاج فریدون داوری، از جایگاه تاریخی زاگرس بهعنوان خاستگاه هنر و فرهنگ یاد کرد و خدمات ارزشمند این شاعر فقید در حوزه ادبیات بومی و حماسی را ستود.
یداله رحمانی با اشاره به غنای فرهنگی اقوام زاگرسنشین، گفت: زاگرس تاریخساز و هنرپرور است. زندگی اقوام این خطه از دیرباز با طبیعت و کوچ عشایر گره خورده و شعر و موسیقی بخشی جداییناپذیر از فرهنگ آنها بوده است. مرحوم داوری، مانند نیاکان خود، اشعاری ماندگار خلق کرد که در قالب شادیخوانیها و شروهخوانیها به یادگار مانده است.
وی افزود: اشعار این شاعر فرهیخته، انعکاسی از محبتهای روحی و جلوههایی از طبیعت و زندگی عشایری بوده است. او در مضامین خود از اسطورههای شاهنامه، منظومههای بزمی سترگ کوه دنا و تصاویری چون کوچ، تفنگ، و اسب بهره میبرد. تخلص شعری او (لبخند)، نشانگر صمیمیت و زیبایی کلامش بود که تأثیر عمیقی بر مخاطبان داشت.
استاندار به سوابق علمی این شاعر برجسته اشاره کرد و گفت: استاد داوری در زمینههای علمی نیز چهرهای درخشان بود. او رتبه اول کنکور تربیت معلم و رتبه دوم کنکور سراسری را کسب کرد، تحصیلات خود را در دانشگاه شیراز به پایان رساند و در دوره ارشد دانشگاه آزاد جزو ۲۰ نفر برتر بود.
رحمانی، از نقش برجسته این شاعر در ادبیات دفاع مقدس سخن گفت و اظهار داشت: داوری از نخستین شاعران استان بود که در حوزه ادبیات دفاع مقدس قلم زد. سرودههای او در وصف عشایر، تفنگ برنو، و شعر حماسی فرزند کوهستان از آثار ماندگار محلی اوست. او همچنین چهار جلد کتاب با موضوع وصیتنامههای شهدای فرهنگی و دانشآموزان و آثار ارزشمندی مانند ایل احساس و جاودانههای عشق را از خود برجای گذاشته است.
استاندار ادامه داد: آثار مکتوب او در حوزه ادبیات استان از دوران طاهریان تا امروز، از گنجینههای ادبیات این خطه محسوب میشود. کتابهای سرداران ایل خورشید و پنج جلد دیگر که در دست چاپ است، نمونههایی از تلاشهای خستگیناپذیر او در این عرصه است.
رحمانی در پایان از حضور و همدردی مردم استان در مراسم این شاعر قدردانی کرد و گفت: درگذشت این شاعر برجسته را به همه فرهنگدوستان استان تسلیت عرض میکنم. اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان نیز باید با برگزاری نشستها و محافل شعرخوانی، یاد و خاطره این هنرمند وارسته را زنده نگه دارد.
فریدون داوری متولد سال ۱۳۴۱ در روستای مندان پُشته زیلایی از توابع شهرستان چرام است. شعرهای این شاعر کهگیلویه و بویراحمد از سوی خوانندگان لر تبار از جمله کورش رضوانی، کورش اسدپور و سایر هنرمندان مورد استفاده قرار گرفته است.
نظر شما