دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۳
«هزارتوی خاطرات فرضی»؛ دنیای اشباح کاراکترهای پنهان

یوسف عزالدین در این اثر می‌خواهد بگوید که تجربه زندگی افراد در یک شهر بیشتر شبیه به تجربه تعریف شهر است تا تجربه خود، بنابراین در اینجا یک تفاوت اساسی بین تعریف تجربه و خود تجربه وجود دارد. و مسئله این است که آیا ما در درون تعریف زندگی، زندگی می‌کنیم یا که در درون زندگی؟

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا کتاب «هزارتوی خاطرات فرضی» اثری از یوسف عزالدین نویسنده و رمان نویس شناخته شده کُرد است. کتاب «تنها روز سرد» قبل‌تر از همین نویسنده منتشر شده است. این کتاب توسط نشر افراز و با ترجمه باسط مرادی هم اکنون در کتابفروشی‌ها عرضه می‌شود.

عزالدین در سال ١٩٦٦ میلادی در کردستان عراق زاده شد. و از زندانیان سیاسی سال ۱۹۹۱ - ۱۹۹۰ در «مدیریت امنیتی سلیمانیه»، معروف به «امنیت سرخ» بوده است، که بعدها به همراه تعدادی از هم‌نوردانش از سوی دستگاه امنیتی رژیم بعث با حکم تیرباران مواجه می‌شوند و دستور داده می‌شود که این حکم در تاریخ ۱۹۹۱/۰۳/۲۱ در ورزشگاه بزرگ شهر سلیمانیه به مقابل چشم مردم به اجرا گذارده شود.

در بعد ظهر روز ۱۹۹۱/۰۳/۰۸ و تنها چند روز مانده به اجرای این حکم وی بر اثر قیام انقلابی و تسخیر این زندان مخوف توسط مردم بپاخواسته کُرد، و همچنین پیروزی زندانیان در سالن شماره یک آن، پس از شکستن تمامی درهای سالن و یکی شدنشان با مردم، به همراه تمامی دیگر زندانیان نجات می‌یابد و از زندان آزاد می‌شود.

هوشنگ شیخ محمد در خوانش اشراقی کتاب «هزارتوی خاطرات فرضی» اثر یوسف عزالدین آورده است: «در این رمان نویسنده به کلی خواننده را در موقعیتی، عرفانی سوررئال و زبانی خاص قرار می‌دهد که به کشف، جادو، آئین هنر و فلسفه راه می‌یابد و، زبان عرصه روایت را به سطحی می‌رساند که من آن را عرصه سوم روایت می‌نامم ساحتی که می‌تواند از قید دو عرصه علم و افسانه گذشته و از ورای آنها به روایت‌های انسانی و تجربیات بشری در میان شهر و جهان بپردازد.»

همه شخصیت‌های این رمان و رویدادها و دیالوگ‌های آن در ماهیتی جادویی، سحرآمیز و رازآلود در هم تنیده می‌شوند. هیچ چیز در این رمان در مکانی ثابت و در زمانی مشخص پایدار نیست و تجربه زمان و مکان در آن بسیار عرفانی رخ می‌دهد و زمان و مکان نه همچون زمان و مکانی فیزیکی که متافیزیکی پدیدار می‌شود.

هم چنین همه وقایع به همان‌گونه که در خاطره‌ای پدیدار می‌شوند ظاهر می‌شوند و این خاطره عرصه‌ای برای فرض جهان است و نه خود جهان به عبارت دیگر یوسف عزالدین در این اثر می‌خواهد بگوید که تجربه زندگی افراد در یک شهر بیشتر شبیه به تجربه تعریف شهر است تا تجربه خود، شهر و تجربه بیشتر شبیه به تعریف افراد است تا تجربه خود افراد.

بنابراین در اینجا یک تفاوت اساسی بین تعریف تجربه و خود تجربه وجود دارد و مسئله این است که آیا ما در درون تعریف زندگی، زندگی می‌کنیم یا که در درون زندگی؟ در این اثر ما با دنیای از اشباح و کاراکترهای پنهان به روایت یوسف عزالدین مواجه هستیم.

کتاب «هزارتوی خاطرات فرضی» به قلم یوسف عزالدین و ترجمه باسط مرادی توسط انتشارات افراز در ۱۳۰ صفحه و به قیمت ۲۵۰ هزار تومان روانه بازار نشر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها