چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ - ۱۵:۱۵
تاملی بر نقش سترگ سیدجعفر حمیدی در اعتلای فرهنگ ایران/ اخلاق استاد زبانزد خاص و عام است

بوشهر – استاندار بوشهر با اشاره به نقش سترگ سیدجعفر حمیدی، پژوهشگر و استاد ادبیات دانشگاه در اعتلای فرهنگ و ادبیات ایران، تاکید کرد: گوهر گرانبهای معرفت وجودی و اخلاق استاد حمیدی زبانزد خاص و عام است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، ارسلان زارع با تشکر از انتشارات «بامداد نو»، خانه اندیشمندان علوم انسانی و هفته‌نامه «نیم‌روز» به عنوان بانیان برگزاری آیین بزرگداشت دکتر سیدجعفر حمیدی در تهران گفت: استاد حمیدی دهه‌های پربار و گرانقدر عمر خود را صرف آموزش، تحقیق و پژوهش و نگارش کتاب‌هایی کرد که بر تارک فرهنگ استان بوشهر و البته ایران می‌درخشد.


وی ادامه داد: تربیت دانش‌آموزان در بوشهر در دوران جوانی و دانشجویان کوشا و پژوهشگر در دانشگاه تهران و شهید بهشتی تهران گامی در خدمت به اهالی علم و ادب و فرهنگ ایران است. بی‌شک نکوداشت دکتر حمیدی کاری شایسته است برای پاسداشت مقام شامخ علمی این استاد فاضل در سال‌های اخیر در این مکان مقدس است. به عقیده من، در هر مکانی که در آن از آموزش، علم، هنر و فرهنگ سخن گفته می‌شود، مقدس است.


استاندار بوشهر افزود: در کنار تلاش‌های ارزنده استاد حمیدی در حوزه فرهنگ و ادبیات، گوهر گرانبهای معرفت وجودی و اخلاق او زبانزد خاص و عام است. بدون اغراق سجایای اخلاقی او می‌درخشد تا جایی که شایسته احترام و تعظیم است.


وی در ادامه با بیان اینکه استان بوشهر در گذشته به واسطه داشتن پیشینیه تاریخی درخشان اشتهار داشت، گفت: اما امروزه به‌عنوان قطب صنعتی و انرژی کشور شناخته می‌شود و به عنوان «پایتخت انرژی کشور» در گفتمان امروز و دیالوگ‌های نسل جوان مطرح می‌شود که البته مفید است اما باید اشاره شود که بوشهر مفاخر علمی و فرهنگی بسیاری دارد که تلاش‌های ماندگاری باید برای شناساندن این مفاخر بومی آن صورت بگیرد و ظرفیت‌های فرهنگی و ادبی آن به عموم جامعه ایران شناسانده شود.


زارع با تاکید بر اینکه مفاخر علمی، ادبی و فرهنگی استان بوشهر سرمایه‌های بی‌بدیلی هستند که معرف تمدن و فرهنگ دیرپای کشورمان و سرزمین بوشهر هستند، یادآور شد: استاد سیدجعفر حمیدی از جمله فرهیختگانی است که برای شناساندن او هنوز هم باید حمیت بیشتری به خرج بدهیم. بسیار خرسندم از این اقدام ارزنده در پاسداشت جایگاه شامخ این استاد برجسته ادبیات کشور.


استاندار بوشهر تاکید کرد: گفتمان وفاق ملی دولت چهاردهم استفاده از همه ظرفیت‌ها را برای اعتلای شاخص‌های پیشرفت و توسعه در دستور کار دارد. از آنجایی که خود افتخار معلمی دارم، اعتقاد راسخ دارم که مهم‌ترین شاخص‌های توسعه هر جامعه‌ای، شاخص‌های علمی، فرهنگی و ادبیات آن جامعه است، نه صرفاً سخت‌افزار. از همین تریبون اعلام می‌کنم که استانداری بوشهر از هر مساعدت و ایده‌های نو و خلاقانه در راستای معرفی اندیشمندان بومی و غیربومی که در استان بوشهر خدمت‌رسانی کرده‌اند، به نسل امروز استقبال می‌کنم.


استاد حمیدی ۸ دهه از عمر خود را برای اعتلای فرهنگ ایران گذاشت


محمدجواد حق‌شناس نیز در بخش دیگری از این آیین گفت: در این مراسم گرد هم آمده‌ایم تا زحمات، تلاش‌ها و کوشش‌های یک انسان بزرگ و شخصیت نخبه و فرهیخته را پاس بداریم. کسی که نزدیک به هشت دهه از عمر خود را با قلم، کتاب، شعر، نوشتن و سپردن دل در گروی مردم ایران‌زمین و داشتن ریشه در خاک بوشهر و جنوب و دریای خلیج فارس برای اعتلای فرهنگ و ادب این سرزمین گذاشته است. او کسی نیست جز دکتر سیدجعفر حمیدی.


این فعال سیاسی و مدیرمسئول هفته‌نامه «نیم‌روز» با تاکید بر اینکه دکتر سیدجعفر حمیدی نامی است که با آن آشنا هستیم، افزود: وی بیش از ۴۰ مقاله و بیش از ۴۰ کتاب در طول حیات خود به‌عنوان یک ایران‌شناس و پژوهشگر در حوزه ادبیات و فرهنگ به رشته تحریر درآورده است. او همچنین به‌عنوان یک شاعر با اشراف به ادبیات جنوب به‌ویژه بوشهر کوشید تا غنای ادبی این منطقه را بازنمایی کرده و پاس بدارد.

تاملی بر نقش سترگ سیدجعفر حمیدی در اعتلای فرهنگ ایران/ اخلاق استاد زبانزد خاص و عام است

وی ادامه داد: زمانی که به‌عنوان مسئول کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران در خدمت مردم بودم، فرصتی دست داد تا گذرگاه‌ها، میادین، کوچه‌ها و خیابان‌های تهران را به نام اندیشمندان، شاعران، هنرمندان، پژوهشگران و شخصیت‌های ماندگار سرزمین ایران گره بزنیم. یکی از توفیقات ما در آن زمان این بود که خانه استاد حمیدی را در باقرخان به نام خود استاد نامگذاری کنیم. خوشحالم که این اتفاق در دوره‌ای افتاد که استاد حال خوبی داشتند و با ما همراهی کردند. علاوه بر آن، بزرگداشتی هم برای دکتر حمیدی با رونمایی یکی از آثارشان برگزار کردیم که مورد استقبال اهالی ادب واقع شد.


معاون اسبق حقوقی، پارلمانی و امور استان‌ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: در یک سال اخیر که حال استاد حمیدی خوب نیست، با محمد ولی‌زاده، ناشر، نویسنده و شاعر بوشهری که همیشه همراه بوده است، مصمم بودیم که در فرصت مناسب با محوریت بزرگان استان بوشهر هر فصل همایش‌هایی را برگزار کنیم. موضوعی که خواستیم نقطه اشتراک همه ما باشد در دورانی که به «وفاق» مزین شده است.

حق‌شناس تاکید کرد: بزرگداشت سرمایه‌های فرهنگی و اجتماعی استان بوشهر یکی از محورهای اصلی برگزاری این همایش‌ها شد. در این راستا، اولین نامی که برای بزرگداشت به ذهن ما رسید، دکتر سیدجعفر حمیدی بود که در دو ماه اخیر حال مساعدی نداشتند و مدتی در بیمارستان مهر هم بستری بودند که با تشخیص کادر درمانی ترخیص شدند و در حال حاضر در خانه تحت مراقبت هستند. امیدواریم که استاد هرچه زودتر سلامتی خود را به دست بیاورند و حضور او را در میان خود شاهد باشیم.

به گفته این فعال فرهنگی، با توجه به بررسی‌های انجام شده، ماه آذر برای بزرگداشت دکتر حمیدی با حضور مسئولان و چهره‌های فرهنگی کشوری و استانی تعیین شد، چون او در این ماه متولد شده است. با کوشش محمد ولی‌زاده، مقالات دریامحور استاد حمیدی که پیش از این در مجله بندر و دریا منتشر شده بودند، جمع‌آوری و با عنوان «از نزدیک با بندر و دریا» در قالب یک کتاب منتشر شود که در این برنامه از آن رونمایی می‌شود.

حق‌شناس که در دوران حضورشان در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوران اصلاحات مبتکر و برگزارکننده همایش‌ها و بزرگداشت‌های مشاهیر ایران در استان‌های مختلف بود، ضمن قدردانی از حضور ارسلان زارع، استاندار بوشهر در این مراسم گفت: با توجه به رویکرد دولت چهاردهم، یکی از محورهای توسعه کشور، توسعه حوزه دریا قلمداد شده است که استان بوشهر با داشتن بیشترین مرز با خلیج فارس طبیعتاً یکی از محورهای توسعه ایران خواهد بود. بنابراین مطلوب است که در این زمینه از قلم کسانی که در حوزه دریا نوشته‌اند و شناخت دارند، بهره گرفته شود.


همچنین در این مراسم، محمد راستاد، کامیار عابدی، سیداحمد کازرونی، مهدی ماحوزی و محمد ولی‌زاده به ایراد سخنانی در باب شخصیت و نقش و جایگاه دکتر حمیدی در اعتلای فرهنگ و ادبیات ایران و جنوب پرداختند. افزون بر این، در بخشی از این آیین از تازه‌ترین اثر سیدجعفر حمیدی با عنوان «از نزدیک با بندر و دریا» رونمایی شد.


به گزارش ایبنا؛ آیین نکوداشت سیدجعفر حمیدی، شاعر، استاد دانشگاه و پژوهشگر جنوبی شامگاه سه‌شنبه در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی تهران به همت انتشارات «بامداد نو» و همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی و هفته‌نامه نیم‌روز برگزار شد.

تاملی بر نقش سترگ سیدجعفر حمیدی در اعتلای فرهنگ ایران/ اخلاق استاد زبانزد خاص و عام است


دکتر سید جعفر حمیدی، استاد تمام وقت ادبیات، شاعر و نویسنده جنوبی فرزند سید آقا در سال ۱۳۱۵ در بندر بوشهر متولد شد. وی تحصیلات ابتدایی تا متوسطه را در بوشهر سپری کرد. پس از آن به عنوان شاگرد اول دیپلم ادبی، بدون کنکور دوره لیسانس ادبیات فارسی را در دانشگاه شیراز گذرانید. حمیدی بعد از پایان خدمت سربازی به تدریس در دبیرستان سعادت بوشهر مشغول شد.


وی در سال ۱۳۴۶ به تهران آمد و موفق به اخذ فوق لیسانس علوم تربیتی و روانشناسی شد. پس از آن در سال ۱۳۵۵ دوره فوق لیسانس ادبیات فارسی را در دانشگاه تهران گذرانید. استاد حمیدی پس از اخذ کارشناسی ارشد در رشته ادبیات، برای گذراندن دوره دکترا در همین رشته وارد دانشگاه فردوسی مشهد شد و در سال ۱۳۶۳ به این مهم دست یافت.


این استاد دانشگاه و نویسنده جنوبی تا سال ۱۳۶۵ در وزارت آموزش و پرورش مشغول به خدمت بود و در این سال به وزارت علوم و دانشگاه شهید بهشتی انتقال یافت و در نهایت با درجه استاد تمام از دانشکده ادبیات فارسی این دانشگاه بازنشسته شد. وی در زمینه شعر نیز فعالیت داشته و دارد و به گفته خودش تا قبل از سال‌های ۱۳۴۰ شعر کلاسیک می‌سروده، ولی پس از آن به شعر نیمایی نیز گرایش پیدا می‌کند. وی به شاملو، چوبک و هدایت علاقه زیادی دارد و شاملو را به خاطر اشعارش می‌ستاید. حمیدی همچنین در زمینه کارهای پژوهشی نیز فعالیت‌های زیادی داشته است و تاکنون در بسیاری از سمینارهای داخلی و نیز کنفرانس‌هایی در آلمان، انگلیس، چین و فرانسه شرکت کرده است.


«وصلت در سده تظلم»، «ابراهیم ابراهیم»، «از خون کبوتران»، «ابر باران بار»، «از سایه تا نشان»، «آینه شروه‌کسرایی»، «وزیرکشان»، «تاریخ نگاران»، «سعدی در کیش»، «تاریخ اورشلیم»، «بوشهر در مطبوعات عصر قاجار، «بندر ریگ»، «فرهنگ‌نامه بوشهر»، «سی بوشهر»، «صد رباعی، صد غزل، صد دوبیتی» و… از جمله تالیفاتی است که حمیدی در این سال‌ها منتشر کرده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها