به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در یزد، بیست و ششمین نشست تاریخ یزد ظهر امروز چهارشنبه با موضوع روایت شهدای مقنی یزد و با حضور معصومه میرابوطالبی، نویسنده کتاب «معبد زیرزمینی» در یزد برگزار شد.
مصطفی زمانی فر نویسنده کتاب «خانه عمو حسین» در این نشست با اشاره به نقش قنات در تاریخ مردم یزد گفت: چالش اصلی در استان یزد آب بوده که به دنبال آن به بحث قنات پرداخته شده تا از این محدودیت گذر کنند و از دیرباز یزدیها را به این نام میشناسند.
وی افزود: کتاب «خانه عمو حسین» به نوعی استفاده از مقنیها در جریان جنگ را به تصویر میکشد که یزدیها نقش اساسی در آن داشتهاند و افرادی همچون شهید علیمحمد رعیت ابراهیم آبادی که در جریان پاتک زید به شهادت رسیدند از جمله این مقنیها بود و در این کتاب به عنوان شخصیت اصلی مطرح شده است.
این نویسنده یزدی بیان کرد: نگاشتن کتاب «خانه عمو حسین» بیش از چهار سال طول کشید که بر اساس اسناد، مدارک، پژوهشها و مصاحبهها گردآوری و نوشته شده است.
وی گفت: در این کتاب حفر تونل به عنوان هنر یزدیها که در دوران جنگ بروز پیدا کرد به تصویر کشیده شده است و شخصیت این کتاب شخصیتی به نام آقای بیابانی و با نام مستعار «عمو حسین» است.
زمانی فر با اشاره به نقش تونل و مقنیها در دفاع مقدس گفت: ذره ذره این کار و کندن تونل بسیار حساس بود که دارای شرایط خاص بود. نقطه اشتراک همه تونلها سری بودن آنها است که با وجود نزدیک بودن به دشمن بایستی تلاش میشد که سری باشد.
این نویسنده یزدی بیان کرد: کتابهایی مانند معبد زیرزمینی و خانه عمو حسین به عنوان گامی در جهت معرفی هنر یزدیها در قالب مقنیگری در دوران هشت سال دفاع مقدس بوده که سعی شده در قالب روایت، مستند و همچنین رمان، این نقش به نسل جوان و نوجوان معرفی شود.
وی گفت: متأسفانه دفاع مقدس مظلوم است و نیاز به کارهای بیشتر از پیش داریم.
هدفم از «معبد زیرزمینی»، معرفی هنر و شغل مقنی های یزدی به نسل جوان بود
معصومه میرابوطالبی نویسنده کتاب «معبد زیرزمینی» در این نشست گفت: ارتباط با مخاطبین و برخوردهای مختلف و همچنین شغل مقنیگری به عنوان دو شاخصه اصلی مورد توجه من در نگارش این کتاب بود.
وی افزود: توجه به شغل مقنیگری در دوران جنگ و رسیدن به دست مخاطب عام از اهداف اصلی من در نگارش این کتاب بود و سعی کردم با انتخاب این سوژه و تبدیل به رمان در جهت شناخت بیشتر مقنیگری و نقش آن در جنگ حرکت کنم.
این نویسنده رکن آبادی بیان کرد: تعریف مقنیگری به جامعه و معرفی ویژگیهای این شغل در بین عامه مردم در این کتب به خوبی به تصویر کشیده شده است وامیدواریم بتوانیم فیلمسازی در این زمینه داشته باشیم.
وی گفت: مخاطب امروز ما نسل جوان هستند و آینده در دستان این نسل است و اگر امروز ما برای این قشر برنامه نداشته باشیم و ارزش این خاک را معرفی نکنیم در آینده به مشکل برخورد خواهیم کرد.
میرابوطالبی بیان کرد: در اقصی نقاط ایران این کتاب بازخوردهای خوبی داشت و در نهایت نیز به زادگاه خود یعنی یزد رسیده است.
ابتکارات هشت سال دفاع مقدس را کمتر بهره برداری رسانه ای و هنری کرده ایم
احسان عابدی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد نیز در این نشست گفت: ما در تنگناها همیشه خلاقیتهای انسانی را بروز میدهیم و همین قناتها نیز محصول تنگناها و کمبود است که سالیان دراز مردم یزد با آن موجه بودهاند و در نهایت به سازه عظیم قنات رسیدهایم.
وی افزود: در طول دفاع مقدس نیز شاهد استفاده از این سازه بودیم که برای عبور از موانع شاهد استفاده از این خلاقیتها و قنات بودهایم که عملیات فتح المبین از جمله این استفادهها است.
عابدی بیان کرد: اگرچه کمتر بهرهبرداری رسانهای و هنری از این خلاقیتها داشتهایم اما امیدواریم شاهد معرفی هشت سال دفاع مقدس و این ارزشها باشیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد بیان کرد: قطعاً ابتکار و اتفاق حفر تونل اتفاق بزرگی است که بایستی به آن میپرداختیم که جای حسرت دارد اما باید از این پس با توجه به کتابهایی مانند معبدزیرزمینی و خانه عمو حسین به این هنر توجه کرده و در جهت معرفی به جامعه گام برداریم.
وی گفت: کتاب معبد زیر زمینی رمانی است که به خوبی توانسته شخصیت خیالی را با حقیقی همراه کند و ابتکار هنری مقنیها را در دوران هشت سال دفاع مقدس به تصویر بکشند که این میتواند مایه افتخار برای ما باشد.
این نشست پیش از برگزاری مراسم رونمایی از تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب «معبد زیرزمینی» و به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد، سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان یزد، شهرداری یزد و سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری یزد برگزار شد.
نظر شما