جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۲
جغرافیای تاریخی در حوزه میراث فرهنگی بسیار مهم است

سید احمد محیط طباطبایی، رییس کمیته ملی موزه‌های ایران گفت: در حوزه میراث فرهنگی، جغرافیای تاریخی برای ما بسیار مهم است. با علم جغرافی آینده را هم می‌توان رصد و پیش‌بینی کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا نشست «جغرافیا و هویت شهر» به همت موسسه فرهنگی میراث و معماری با همکاری ایکوم ایران در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

محمدتقی رهنمایی، استاد دانشگاه تهران، ابراز داشت: ما در زندگی روزمره با جغرافیا، شهر و کشورمان درگیر هستیم. ما هنوز تصور می کنیم که جغرافیا چیزی نیست جز کشورشناسی اما جغرافیای مدرن، آشنایی با ظرفیت های فضا است و رابطه علت و معلولی دارد و به چرایی ها و چگونگی ها جواب می‌دهد. میان جغرافیا و شهر، یک رابطه ظرف و مظروفی وجود دارد. آنچه که بشریت به آن افتخار می‌کند، خاستگاهش از شهر است. تمدن‌ها در شهرها به وجود آمده است. ارتباط مستقیمی میان جغرافیا، مدنیت و شهر وجود دارد. هیچ شهری بدون فضای جغرافیایی معنا ندارد.

وی افزود: از نظر جغرافیا، شهر تجسم فضایی عینیت یافته شاخص‌های حیاتی است. سکونت یکی از شاخص‌های حیاتی است. شهر محل داد و ستد و تجارت، حکمرانی و سیاست، عرصه‌های فرهنگی و هنری، کار و فعالیت و استراحت و فراغت است. البته نمادهای مهم تعیین‌کننده هویت شهر فقط این موارد نیستند. از دیگر نمادها، بناهای ویژه هستند. یک سری عوامل جغرافیایی نیز مانند کوه‌ها، رودخانه‌ها، سواحل، بیابان‌ها، اقلیم و آب و هوا، تیپ زمین و جنگل‌ها در تعیین هویت شهر دخالت دارند.

در ادامه سید احمد محیط طباطبایی، رییس کمیته ملی موزه‌های ایران، اظهار داشت: در حوزه میراث فرهنگی، جغرافیای تاریخی برای ما بسیار مهم است. با علم جغرافی آینده را هم می توان رصد و پیش بینی کرد.

وی افزود: کار و فعالیتی که در روستا هست، در شهر تخصصی می شود. در شهر، ساختارها و نظامات سازمانی می شوند مثلاً نظام داد و ستد، بازار می‌شود. باورهای دینی در شهر شکل سازمانی می‌گیرد و در قالب معبد، کلیسا و… نمایان می‌شود. در شهر، خیابان نه تنها یک آمد و شد را تعریف می‌کند بلکه خود یک مقصد است.

او ادامه داد: کویر یک نوع محدودیت است اما همین کویر، ایران را به دوپاره تقسیم کرده و بقای فرهنگی ایران را تضمین کرده است. ارزش جامعه ما به حافظه تاریخی است و اگر این حافظه تاریخی را فراموش کنیم، دچار خسران می‌شویم. ما گاهی شرایط اقلیمی ایران را فراموش می کنیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها