یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۹
صالحی: باب گفت‌وگو میان مولف و بررس ایجاد شده است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نخستین نشست خبری گفت: حوزه رسانه عنصر بیدار و بینا برای رصد اقدامات دولت است. باید خوشحال باشیم که رسانه کنار ما باشد هم در تکمیل تکامل و نقد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نخستین نشست خبری سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با حضور خبرنگاران یکشنبه (۲۳ دی‌ماه) در باغ زیبای تهران برگزار شد.

وزیر فرهنگ ضمن گرامی‌داشت دو میلاد بزرگ ماه مبارک رجب گفت: خدارو شکر، نخستین جلسه خبری را برگزار می‌کنیم. حوزه رسانه عنصر بیدار و بینا برای رصد اقدامات دولت است. باید خوشحال باشیم که رسانه کنار ما باشد هم در تکمیل تکامل و نقد. اگر رسانه درست عمل کند و ارتباط دولت با رسانه موثر باشد، حتماً به کمک کشور می‌آید، برای توسعه، عدالت و رفاه اجتماعی. بخشی از نقص به دلیل بی‌توجهی به همین موضوع است.

وی در تشریح عملکرد چند ماهه وزارت فرهنگ دولت چهاردهم به کلان برنامه‌ها اشاره کرد و افزود: مردمی‌سازی، اصلاح بنیادی صدور مجوزها و شفاف‌سازی با تشکیل مجدد شفاف‌سازی دنبال می‌شود.

وی با بیان اینکه امیدوارم در صدور مجوزها، شرایط تا پایان سال بهتر باشد و بتوانیم بهتر اقدام کنیم، گفت: در راستای مردمی‌سازی و عدالت فرهنگی، شفاف‌سازی را مدنظر قرار دادیم و تاکنون ۲۰۰ سند بارگذاری شده است که همه آنچه در حوزه فرهنگ هستند را در نظر گرفتیم و تلاش کردیم پشت دیوارهای شیشه‌ای قرار گیریم که ایمن‌تر از دیوارهاست.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: طرح مدیریت محصولات جمعی دیگر نکته‌ای است که ما آن را پیگیری می‌کنیم چرا که افراد به دلیل عدم آشنایی احقاق حقوقشان با مشکل روبه‌رو هستند و موسسات در این راستا مشغول به کار هستند و این طرح در حال اجرا و پیگیری است.

به گفته صالحی، برخی از حرکات‌ها نمادین است و اتفاقی که دکتر پزشکیان در شب سال نو میلادی رقم زدنداز این دست است تا در حوزه مجموعه افرادی که در جغرافیای ایران هستند بتوانیم این حس را ایجاد کنیم و اقداماتی در این مسیر صورت گرفته است.

وی با بیان اینکه مورد دیگر بحث دبیرخانه سامانه انتشار و دسترسی به اطلاعات است که در دولت یازدهم کلید خورد، گفت: در دولت دوازدهم و سیزدهم این مسیر ادامه یافت و معتقدیم سامانه دسترسی، یک قانون مهم در راستای عدالت فرهنگی است و هر فردی چنین حقی دارد تا به اطلاعات غیرمحرمانه را دسترسی داشته باشد و این در نگاه ما به شکل جدی دنبال می‌شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه به بحث اقتصاد فرهنگ و صادرات، ورود کردیم که به اقتصاد فرهنگ در حوزه اشتغال خانگی و خرد به کمک می‌آید، گفت: بحث شبکه‌های خلاق هنر نیز به شکل جدی‌تری در این چندماه مورد توجه قرار گرفته است. شهرها می‌توانند مزیت‌های نسبی فرهنگی داشته باشند و با همین مزیت‌های نسبی در حوزه اقتصادی و فرهنگی عمل کنند. مقدمات در دولت دوازدهم شروع شد اما به دلیل کرونا توقف ایجاد شد که زیرساخت‌های آن آماده است و مراحل دنبال می‌شوند.

وی افزود: بحث گذرهای فرهنگ و هنر نیز با همین نگاه اقتصاد فرهنگ و هنر شکل گرفت تا پایگاه‌های فرهنگ و هنر را داشته باشیم. در این هفته به مشهد سفر خواهم کرد، نیشابور کار خوبی با بخش خصوصی انجام داده که با همین نگاه تفاهم‌نامه‌ای خواهیم داشت.

صالحی با بیان اینکه حوزه فرهنگ نسبتی با هویت دارد که این هویت دو بخشی است، گفت: هویت ایرانی و هویت اسلامی که امکان ندارد یک رو شود چرا که هر دو با هم معنا می‌یابند، ما در فضای فرهنگی و رسانه‌ای خودمان باید بتوانیم از این سکه دو رو صیانت کنیم و آن را تکامل دهیم. نقشه فرهنگی استان‌ها در ۲۰ استان آماده شده است و ما این نقشه فرهنگی را که مبتنی بر همین امر است به جد دنبال می‌کنیم و نظام‌نامه خاص خود را برای این مسئله در نظر گرفتیم تا به کمک هویت ایرانی اسلامی بیاید و با این نقشه پیش ببریم.

صالحی: نقشه فرهنگی ۲۰ استان آماده شده است

بخش دوم این نشست به پرسش و پاسخ خبرنگاران اختصاص داشت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا درباره شورای هم‌افزایی وزارت فرهنگ در حوزه فعالان نشر بیان کرد: در این حوزه جلساتی داشتیم؛ در دولت‌های مختلف حوزه اقتصادی و شورای اقتصادی کار اصلی را انجام می‌دادند و اگر بتوانیم اجتماعی را در کنار هم قرار دهیم تجربه موفقی خواهد بود.

وی افزود: همیشه بحث های اقتصادی و وزارتخانه‌های اقتصادی مسائلشان پیش بوده است و رئیس جمهور و معاون رئیس جمهور جلسات متعددی با شورای اقتصاد داشته است، شرایط کشور نیز خیلی اوقات این امر را در اولویت قرار داده و همه اینها موجب شده مسائل اجتماعی و فرهنگی در درجه‌های بعدی قرار گرفته‌اند در حالی که حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی از حوزه‌های زیرساخت توسعه هستند.

صالحی با بیان اینکه جلساتی با وزارتخانه‌های مرتبط مختلف داشتیم، ادامه داد: در ادامه چند وزارتخانه دیگر نیز اضافه خواهند شد، الان سه موضوع در دستور کار قرار داریم که امید و نشاط اجتماعی، ایران و فضاهای فرهنگی هستند و در کنار آن بحث بودجه را نیز با رئیس جمهور و سازمان برنامه و بودجه درباره بودجه و مشکلات منابع انسانی مطرح کردیم، هنوز در نقطه‌های آغازین راه هستیم، دبیرخانه آن در وزارت فرهنگ مستقر است و امیدوارم با طرح‌های دبیرخانه مسیر رو به‌جلویی در ارتباط با هم‌افزایی وزارتخانه‌ها و تاثیر آن بر حوزه فرهنگ به‌ویژه حوزه نشر داشته باشیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در پاسخ به سوالی درباره ساخت مجموعه فرهنگی در پایتخت و نیز موضوع تولید کاغذ داخلی توضیح داد: پیش از این طرحی مطرح شد، اما بحث تامین منابع سنگین است و در زمانی که من آمدم دوستان در حوزه وزارت گفت‌وگوهایی داشتیم و نسبت به تامین این منابع نگرانی‌هایی وجود داشت، پروژه های نیمه تمام کار را دشوار می کند و باید طرحی اگر انجام می شود تامین اعتبار در زمانی معقول انجام شود.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره درباره اجرای قانون حجاب و عفاف، توضیح داد: قانون با تاخیر همراه شده است زیرا لایحه جایگزین مطرح شده است و دو مجرا با هم نمی‌توانند حرکت کنند، معاونت حقوقی ریاست جمهوری مسیر این لایحه را پیش خواهد برد و شورای فرهنگ عمومی با همان مصوبات قبلی پیش می‌رود تا مسیر جدید مشخص شود که لایحه است یا قانون جدید مجلس.

صالحی همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره طرح‌های حاشیه‌ای دوره قبلی و بودجه فرهنگ و هنر و بند ب تبصره ۱۳، گفت: من در شرایط ویژه‌ای آمدم ولی اینطور نبود که کار با تاخیر همراه شود چرا که با وزارت فرهنگ آشنا بودم و این آشنایی پیشین کمک می‌کرد تا من بتوانم سریع‌تر و متفاوت‌تر عمل کنم. به خاطر شرایطی که پیش آمد با شهادت آیت الله رئیسی و انتخابات، وزارت فرهنگ در شرایط نیمه مستقر بود و طبیعی هم بود.

وی افزود: در این چند ماه جشنواره‌های متعدد و متنوعی در حوزه‌های فرهنگ و هنر برگزار شد، این رویدادها بی نقص نبودند اما با توجه به دوره‌ای که پشت سرگذاشتیم معاونت‌ها تلاش کردند این رویدادها قابل دفاع باشند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه تلاش کردیم افق‌ها و برنامه‌های جدید را تعریف و بارگذاری کنیم و از برخی برنامه‌های غیرقابل ادامه فاصله بگیریم، توضیح داد: این امر نیازمند تثبیت است، همیشه می‌شود پس زد ولی نباید عجله کرد باید در صورتی که جایگزینی داریم این طرح‌ها را پس بزنیم، وقتی به نتیجه مطلوب برسیم این بارگذاری‌ها تغییر خواهند کرد.

صالحی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره ممیزی‌ها و حوزه کتاب پرسید، عنوان کرد: نویسنده سال‌ها وقت می‌گذارد برای خلق یک اثر و من هم با شما هم‌نظر هستم، بحث ممیزی یک امر انسانی است و یک اثر را نمی‌توان به چند نفر داد و برداشت یکسان از آن دریافت کرد و این میان اختلاف سلیقه وجود دارد.

وی ادامه داد: ۲ سازوکار مهم وجود دارد؛ اول اینکه از طریق کاربرگ‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی آنچه وجود دارد که بتوانیم دامنه سلیقه‌ها را از تکثر به میدان کمتری سوق دهد و از برداشت‌های سلیقه‌ای بکاهیم. نکته دوم نیز در همین چند ماه شروع شده است و آن ایجاد باب گفت‌وگو میان مولف و بررسان است تا با هم صحبت کنند و به نتیجه مطلوب برسند و این گفت‌وگوها را به رسمیت بشناسیم که تعداد آثار قابل توجه بودند و در این میان بررسی خوبی داشتیم.

صالحی با بیان اینکه ما آمر و مرشد نیستیم بلکه کارگزار مردم هستیم، گفت: باید به این امر توجه کنیم، به‌خصوص با اصحاب فرهنگ که ولی‌نعمت ما هستند، باید گفت‌وگو کرد و این دو سازوکار تا حدودی جواب می‌دهد به اضافه نگاه دیگری که مکرر در معاونت فرهنگی به دوستان می‌گویم که حق الناس فقط پول نیست، به هرحال نویسنده چند سال زحمت کشیده است و با ضبط آن اثر این اتفاق رخ خواهد داد و باید جواب درستی به آن داده شود.

به گفته وی، اقدامات ما کافی نیست و این قانون متعلق به زمان گذشته است که متغیرهای مختلفی مانند امروز نداشتیم. جهان پیرامون ما متفاوت شده است ما مقهور این تغییرات نیستیم اما باید متوجه آن باشیم.

صالحی: نقشه فرهنگی ۲۰ استان آماده شده است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه حاکمیت ما چالش سرمایه اجتماعی دارد و در همه پیمایش‌ها و مجموعه‌های مختلف، هم روندی و هم سرعتی، اعتماد مردم به حکمرانان کاهش یافته است، گفت: در حوزه فرهنگ و هنر این شتاب بیشتر بود و یکی از عمده‌ترین مسائل خود من نیز بود، یکی از عامل‌های جدی این گسستی است که در سرمایه اجتماعی اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه نسبت به نظام حکمرانی ایجاد شده است. این مسئله قالب‌های مختلفی دارد و پیدا کرد؛ قهر، فاصله، اعتراض، نفرت و … بود و هست. این واقعیت اجتماعی خودمان است که باید بپذیریم و با برداشت درستی با آن مواجه شویم.

وی ادامه داد: کل جامعه درگیر این اغتشاشات ذهنی و معرفتی است و در میان اصحاب فرهنگ و هنر مضاعف شد، این مهم‌ترین مسئله امروز است و اگر اعتماد ذی‌نفعان را نداشته باشیم هیچ کاری درست اتفاق نمی‌افتد و موجب می‌شود کاری که شروع می‌کنیم در همان ابتدا براساس دیوار بی‌اعتمادی فرو بپاشد.

صالحی با بیان اینکه ما روزهای سختی پیش رو داریم و باید گردهم بیاییم تا بتوانیم حرف همدیگر را بهتر درک کنیم و بفهمیم، توضیح داد: تلاش خود من این بوده است که این فضا را تغییر دهم چرا که جامعه ایران قابل‌اعتماد است و باید سوءتفاهم‌های ایجاد شده را با برخی از روش‌ها برطرف کرد و این اعتماد ازدست‌رفته را بازگرداند.

وی همچنین درباره رویکرد وزارت فرهنگ در حوزه موسیقی، گفت: من اهل ارشاد نیستم اما امروز علاقه عجیبی به موسیقی کره‌ای در طی یک دهه اخیر ایجاد شد، معانی بسیاری برای مسیر موسیقایی کشور دارد. به عنوان بازخواست از خود می‌پرسم که کجا اشتباه کردیم که اینطور ذائقه موسیقایی ایران تغییر کرد و کودک و نوجوان ما به گونه‌ای در این فضا قرار می‌گیرد که جاذبه اصلی آن این حوزه می‌شود. حتماً ما به درستی برای مذاق این نسل جدید تولید مناسب نداشته‌ایم.

صالحی افزود: مسئله اصلی این است که ما مجال‌هایی که برای موسیقی ایرانی و یا موسیقی کلاسیک مدرن و یا موسیقی‌های جدیدی که می‌توانیم به طرف آنها حرکت کنیم تنگ کنیم، چنین فضاهایی ایجاد می‌شود، یک قدم به جلو در سند موسیقی مصوب شورای هنر و شورای عالی انقلاب فرهنگی ایجاد شده و موسیقی سنددار در فضای رسمی کشور شده است و پاره‌ای از ارجاعات به شکل درستی در این سند آمده که مطلوب است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به راهکار کنترل افزایش قیمت کتاب نیز بیان کرد: این اتفاق با متغییر قیمت کاغذ خود را نشان داد، با توجه به ثبات نسبی کاغذ و یارانه‌های بودجه‌ای که از نظر ارزی در حوزه کاغذ در سال ۹۸ قرار گرفت، مدیریتی بر فضای قیمت کتاب به شکل نسبی بود اما در سال‌های اخیر این مشکل قابل‌توجه شده است. متغیر اصلی این حوزه کاغذ است و در نوسانات موثر است.

وی تاکید کرد: ما هم در نامه‌ای که به جناب عارف معاون رئیس جمهور نوشتیم این درخواست را داریم، متغیر ارز و تغییرات قابل توجه آنکه موثر در این حوزه است و همچنان شرایط خود را ایجاد می‌کند این خطر را جدی می‌کند که کتاب به یک کالای لوکس تبدیل شود.

صالحی درباره همکاری فرهنگی با عربستان و مصر نیز توضیح داد: با گشایش روابط میان ایران و عربستان افق‌های بهتری در روابط دیده می‌شود، علامت‌هایی که سفارت عربستان در حوزه فرهنگی داشته است درخواست دیدارهایی صورت گرفته و صحبت‌هایی خواهیم داشت.

وی ادامه داد: سازمان حج و زیارت نیز در عربستان ارتباطاتی شکل داده است و به تناسب حج و روابط و سیاست خارجی با عربستان داشته و داریم که ضلع سوم آن فرهنگ و هنر و رسانه می‌تواند باشد. چشم اندازی که عربستان در دوره جدید نشان داده گشایش ارتباطات مناسب در حوزه‌های متنوع است.

صالحی با بیان اینکه با مصر نیز ارتباطات خوبی صورت گرفته است، گفت: البته فعلاً سیاسی است و چشم‌انداز روابط ایران و مصر نیز گام به گام به سمت مناسبی پیش خواهد رفت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه درباره میزان بودجه که سوال یکی از خبرنگاران بود، گفت: در بحث بودجه دوستان رسانه باید دنبال کنند و به نتیجه برسند، این امری نیست که پاسخی نداشته باشد. قانون بودجه کاملاً مشخص و علنی است و می‌توانید با یک جستجو ببینید که تا چه اندازه این بودجه افزایش یافته است.

صالحی افزود: در بودجه ۱۴۰۳ ردیف اصلی بودجه فرهنگ ۱۷ درصد رشد داشته است، اینکه چقدر از این میزان به ما داده شده است به منابع تخصیص برمی‌گردد، ابتدا صحبت از ۳۶ همت بوده است اما فعلاً چیزی پرداخت نشده و آنچه هست شش میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان طی ۱۰ ماه بوده است.

وی با بیان اینکه در بخش کمک به مطبوعات و نشر نیز ۲۰ درصد رشد داشته‌ایم، توضیح داد: حرف نهایی هیچ وقت حرف من مسئول نباشد، باید بررسی صورت بگیرد و آنچه درباره کاغذ مطرح شده را بررسی کنید و ببینید کارخانه‌ها چطور کار کرده‌اند و چقدر این رضایت وجود داشته است. این بررسی به کمک دولتمردان نیز می‌آید چرا که رسانه با نگاه اکتشاف جامع و بدون غرض به این تصمیم کمک می‌کند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این مطلب که در حوزه فرهنگ و هنر تعدادی هنرمند ممنوع الکار وجود دارد، درباره ابراز نظر برخی نهادها درباره فعالیت هنرمندان گفت: اگر این اعمال نظر وجود داشته باشد، باب گفت‌وگو همیشه باز بوده. علاوه‌براین مصداق زیست بوم این مسایل که در حوزه فرهنگ و نظم اجتماعی مطرح می‌شود، باید این دو زیست بوم را نزدیک کرد.

در حال تکمیل است

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها