رييس مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي از پايان يافتن فهرستنويسي اسناد عرايض مجلس شوراي ملي خبر داد و گفت: اين اسناد كه به یکصد سال تاریخ گذشته کشورمان تعلق دارند و براي نخستين بار در حجمي بيش از سه ميليون برگ سند ارايه ميشوند، اطلاعاتي را عرضه ميكنند كه بسترساز بسياري از پژوهشها و تأليفات حوزههاي فرهنگي و اجتماعياند.\
وي توضيح داد: فهرستنويسي اسناد تاريخي به طور رسمي از سال 1376 از سوي كتابخانه مجلس شوراي اسلامي با «اسناد عرايض» آغاز شد. در همان سال نخست 53 هزار و 242 برگ سند فهرستنويسي شدند. با اين روند آمار فهرستنويسي عرايض در سال 1387 از مرز 600 هزار سند در یک سال گذشت. اميدواريم با تلاش كارشناسان و پژوهشگران اين مركز تا پايان سال جاري اين آمار را به مرز يك ميليون سند برسانيم.
دبیر شوراي ارزيابي كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي با بيان اين كه اسناد عرايض مجلس شوراي ملي بخش اعظمي از اسناد اين مركز را به خود اختصاص ميدهند، اذعان داشت: اين سندها از نظر كيفي و كمي نيز در شمار مهمترين اسنادند و به لحاظ تاريخي از ابتداي دوره دوم مجلس شوراي ملي يعني سال 1287 خورشيدي تا انتهاي دوره بيست و چهارم، يعني انقلاب اسلامي سال 57 را در برميگيرند. به دليل به توپ بستهشدن مجلس اول شوراي ملي در 1287خورشیدی توسط «لیاخوف» روسی، تمامي اسناد آن دوره از بين رفت و چيزي از آن زمان باقي نماند.
پژوهشگر تاريخ با ذكر اين كه مجموعه اين اسناد در موضوعات گوناگون اقتصادي، سياسي، اجتماعي و فرهنگياند، از آنها به عنوان مجموعهاي كمنظيري از اسناد تاريخ معاصر كشور ياد كرد و گفت: اين عرايض شامل دست نوشتهها، شكواييهها، مشروحهها، مراسلات و تلگرافاتياند كه مردم از اقصي نقاط كشور و حتي خارج از آن به مجلس و نمايندگان مينوشتند و مشكلات خود را همراه با پيشنهادات و انتقادات بيان ميكردند. با اين تعريف، يكي از انواع مهم اسناد كه بخشهاي اجتماعي و فرهنگي تاريخ را بيشتر از ابعاد ديگر در برميگيرند، در اين مجموعه جاي دارند.
وي با اشاره به اين كه يكي از رويكردهاي دكتر رسول جعفريان، رييس كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي، اولويتدادن به سازماندهي و اطلاعرساني سريع منابع موجود در كتابخانه مجلس و فراهم آوردن تسهيلات براي محققان و پژوهشگران است، متذكر شد: در اين ميان مركز اسناد مجلس كار فهرستنويسي و انتشار اسناد مجلس را با جذب 30 دانشجو مقطع كارشناسي ارشد رشته تاريخ و آموزش كاربردي آنان آغاز كرد.
مدرس و پژوهشگر حوزه اسناد و تاريخ معاصر يادآور شد: فهرستنويسي اسناد بر اساس روشهاي علمي و بهروز دنيا و استانداردهاي جهاني صورت پذيرفت و همزمان مركز اسناد كتابخانه مجلس ـ كه نخستين مركز اسنادي كشور بود و از پايگاه اطلاعاتي پيشرفته استفاده ميكرد ـ به سرعت اطلاعات اسناد فهرستنويسي شده را در پايگاه اطلاعاتي خود در اختيار پژوهشگران و علاقهمندان قرار داد.
وي افزود: براي نخستين بار از آبان ماه سال 1387 پايگاه اطلاعاتي جديد مركز اسناد كتابخانه راهاندازي شد و اكنون نيز به سرعت فهرست و چكيده اسناد و اطلاعات به دست آمده در پايگاه مذكور وارد ميشود؛ به نحوي كه به موازات فهرستنويسي اين اسناد، ورود اطلاعات آنها به پايگاه صورت ميگيرد.
دبیر شوراي ارزيابي كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: اكنون پس از پايان فهرستنويسي عرايض مجلس شوراي ملي در 24 دوره مجلس ـ به غير از دوره 23 و 24 اسناد مجلس شوراي ملي كه ورود اطلاعات آن در حال انجام است ـ اطلاعات اسناد عرايض تمام دورههاي مجلس شوراي ملي در شبكه ثبت شدهاند. اميدواريم تا پايان سال 88 اطلاعات آن دو دوره نيز با تلاش همکاران به اتمام برسد و در پايگاه كتابخانه قرار گيرد.
ططري با بيان اين كه اين اطلاعات از بيش از سه ميليون برگ سند استخراج شدهاند، تصريح كرد: مهمترين تأثير اين اقدام در حوزه پژوهش، تدوين و تأليف است. ارايه اطلاعات و فهرستنويسي اسناد و آثار موجود در مخازن كتابخانههاي بزرگ، موجب بسترسازي براي تأليفات جديد است. بيش از سه ميليون برگ سندي كه به آن اشاره شد، تاكنون در بايگاني و آرشيو نگهداري ميشدند و در اين سالها اغلب معرفي نشده بودند كه اکنون در دسترس تمامی محققان و پژوهشگران قرار میگیرند.
وي تأكيد كرد: اين حجم از اطلاعات براي نخستين بار است كه به اين صورت ارايه ميشوند؛ به گونهاي كه پژوهشگران، استادان دانشگاه و محققان با مراجعه به پايگاه اطلاعرساني كتابخانه مجلس ميتوانند بدون هيچگونه محدوديتي از لحاظ تعداد اسناد و حجم اطلاعات مورد نيازشان، به اسناد دسترسي داشته باشند.
رييس مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي با يادآوري اين موضوع كه اين اسناد ميتوانند بستر تدوين بسياري از پاياننامهها و كتابهاي جديد حوزههاي گوناگون علوم اجتماعي و انساني را فراهم آورند، اظهار كرد: اغلب اين اسناد پس از گذشت 100 سال براي نخستين بار رونمايي و ارايه ميشوند. ما ميكوشيم شعار «آرشيو براي همه» را در عمل پياده سازيم.
نظر شما