سه‌شنبه ۱۳ بهمن ۱۳۸۸ - ۰۹:۴۵
«خلوت مهتاب»؛ دغدغه شاعر برای سخن گفتن

«خلوت مهتاب» عنوان نخستین مجموعه شعر غلام‌رضا پیروز، مدرس دانشگاه مازندران در رشته ادبیات دانشگاه است که به تازگی توسط نشر اسطوره راهی بازار نشر شد. پیروز سروده‌های این مجموعه را پاسخگوی دغدغه‌های عاطفی، شخصی و اجتماعی او به عنوان شاعر می‌داند.\

پیروز در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره انگیزه‌اش از انتشار این مجموعه شعر توضیح داد: شعرهای این مجموعه طی یک‌سال اخیر سروده شده‌اند. احساس می‌کردم به آن نقطه‌ای که در شعر در نظر داشتم رسیدم و حرفی را برای گفتن دارم که بهتر است دیگران نیز آن‌را بشنوند.

سروده‌های مجموعه شعر «خلوت مهتاب» در قالب‌های غزل، مثنوی و سپید هستند. اما قالب غزل حجم بیشتر این سروده‌ها را به خود اختصاص داده است.

استاد ادبیات دانشگاه مازندران درباره به‌کارگیری قالب غزل در شعرهایش گفت: غزل قالبی برای بیان بیشتر احساس و عاطفه در شعر است که توسط شاعر به‌کار گرفته می‌شود و او این امکان را دارد که عواطف درونی‌اش را صریح‌تر و بی‌واسطه‌تر در شعر به تصویر کشد.

وی درباره مضامین این دفتر شعر اظهار داشت: مضامین عاطفی در کنار مضامین اجتماعی و دغدغه‌های روزانه من در زندگی به عنوان شاعر موضوع اصلی سروده‌های مجموعه شعر «خلوت مهتاب» را شامل می‌شود.

پیروز ادامه داد: شعر می‌تواند بر اساس دغدغه لحظه‌ای شاعر شکل گیرد و بیشتر عاطفی و شخصی باشد و گاه با توجه به دغدغه‌های محیط زندگی شاعر صورتی اجتماعی‌تر به خود گیرد و پیرامون او را در برگیرد.

وی به تحصیلاتش در رشته ادبیات اشاره و تشریح کرد: اگرچه به واسطه تحصیلاتم با زبان اکثر شاعران کلاسیک و معاصر آنشا هستم، اما همواره سعی کردم در شعرهایم، خودم باشم. این امر به ویژه در حیطه زبانی رعایت شده است.

این شاعر تاثیر زبان سایر شاعران را بر زبان شعری یک شاعر، در برخی از مواقع به صورت ناخودآگاه دانست، که این امر به باور او ناشی از «رسوب تاثیر در روح شاعر» است.

وی در پاسخ به این پرسش که برای پیشگیری از تکرار زبان سایرین در شعر، شاعر به چه نکاتی باید توجه کند، توضیح داد: هر فردی در به‌کارگیری زبان دایره واژگان مشخص و معینی دارد. این دایره واژگان به میزان مطالعه و تاثیرپذیری آن شخص از زبان محیطی که در آن زندگی می‌کند، بستگی دارد. به تدریج این زبان، زبان ذاتی فرد می‌شود و اگر سعی کنیم در شعر و یا نثر خود آن‌را به‌کار گیریم، تبدیل به زبان ویژه ما می‌شود.

پیروز به تاثیرپذیری آنی از شعرهای شاعران نامدار و یا حتی گمنام اشاره کرد و گفت: در میان سروده‌های برخی از شاعران دیده می‌شود که گاه پس از شنیدن قطعه شعری از یک شاعر بلافاصله آن ترکیبات و واژگان را در شعر خود به‌کار گرفته‌اند. اما باید توجه داشت این تاثیرپذیری‌های سریع و آنی در شعر زبان شاعر را زبانی با‌واسطه معرفی می‌کند.

وی افزود: برای یک شاعر زبان بی‌واسطه زبانی است که از درون آن شاعر و براساس دایره واژگان او شکل گرفته باشد.

این استاد دانشگاه درباره برخی از ارجاعات مجموعه شعرش اظهار داشت: اگر زبان شعر، برخی از واژگان و یا ترکیبات در برخی از سروده‌های این مجموعه وام‌گرفته شده از شاعر و یا صاحب اثر دیگری بوده است، در انتها مشخص کرده‌ام آن واژه یا اصطلاح متعلق به چه شخصی بوده تا برای مخاطب شعر نمایان شود تا چه حد زبان شعری خود را در سروده‌هایم به‌کار گرفته‌ام.

وی با تاکید بر این موضوع که هیچ‌گاه نخواسته‌ام به عنوان یک شاعر مطرح شوم، افزود: به نظرم انتشار این مجموعه اتفاقی بود که باید رخ می‌داد؛ چراکه ریشه در احساس نیاز من برای بیان حرف‌هایم در شعر داشت.

پیروز در پایان از آماده‌سازی دومین مجموعه شعرش با عنوان احتمالی «چتری در باران» توسط انتشارات قصیده‌سرا خبر داد و گفت: این مجموعه حجمی در حدود 140 دارد و در قالب‌های غزل و سپید به موضوعات عاطفی، اجتماعی و دغدغه‌های فکری و فلسفی می‌پردازد. 

مجموعه شعر «خلوت مهتاب» سروده غلام‌رضا پیروز دربرگیرنده 55 قطعه شعر در قالب‌های غزل، مثنوی و سپید در 132 صفحه و شمارگان 1000 نسخه با طرح جلدی از لادن نصرالهی به تازگی توسط نشر اسطوره منتشر و راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط