یکشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۸۸ - ۱۴:۱۵
اعلام متكلمان شيعي و سني، از ابتدا تا دوران معاصر

پژوهشگر حوزه فلسفه از پايان تدوين و نگارش جلد نخست از مجموعه 10 جلدي «معجم اعلام المتكلمين» خبر داد و گفت: اين مجموعه به معرفي متكلمان برجسته شيعي و سني از ابتدا تا دوران معاصر مي‌پردازد.\

«محمد زارعي افين» در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)،‌ جلد نخست اين مجموعه را معرفي متكلمان از قرن يكم تا پنجم برشمرد و گفت: اين معرفي، خلاصه‌اي از زندگي و اعتقادات متكلمان اين دوره و ابداعات آنان در علم كلام را شامل مي‌شود.

وي افزود: اين مجموعه احتمالا به 10 جلد خواهد رسيد كه هر يك از مجلدات حدود 500 صفحه را دربر خواهند گرفت. معرفي‌هاي اين اثر بر اساس حروف الفبا انجام مي‌گيرد. از ميان متكلمان شاخص قرون اول تا پنجم مي‌توان به «ابراهيم بن اسحاق بن نوبخت»، «حارث بن اسد محاسبي»، «حسن بن حسين نوبختي»، «حسن بن عبدالله مرزبان سيرافي» و «علي بن حسن علوي» اشاره كرد.

زارعي افين، ظهور علم كلام را از قرن دوم هجري و دوران امام باقر و صادق(ع) برشمرد و گفت: در زمان علامه حلي و خواجه نصير نيز آثار مدون‌تري در علم كلام نگاشته شد. اين علم در قرن چهارم نيز با شيخ مفيد و سيدمرتضي پي گرفته شد.

اين پژوهشگر، علم كلام را علم روز برشمرد و گفت: بسياري از مباحث استاد مطهري، آيت‌الله مصباح يزدي و محمدباقر صدر، از انديشمندان معاصر، در حوزه كلام جاي مي‌گيرند، چرا كه مسايلي نظير خداشناسي، حجت، امامت و نبوت موضوعاتي‌اند كه همواره تازگي دارند.

وي افزود: علم كلام، علمي اعتقادي است كه هيچ‌گاه غبار زمان بر آن نمي‌نشيند و نياز به آن در زمانه‌اي كه در آن به سر مي‌بريم، بيشتر احساس مي‌‌شود، زيرا برخي مباحث مطرح شده از سوي برخي روشنفكران ديني، شبهاتي را ايجاد مي‌كند كه برطرف كردن آنها از عهده علم كلام ساخته است.

زارعي افين در پايان گفت: فيش‌برداري‌هاي اين اثر از سوي گروه كلام بنياد پژوهش‌هاي اسلامي آستان قدس رضوي پايان يافته است و به‌زودي آماده انتشار و چاپ از سوي اين بنياد مي‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط