رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران در افتتاحيه همايش «آرشيو براي همه» از اجرايي شدن آييننامه اسناد ملي خبر داد و گفت: بر اساس اين آييننامه تمامي سازمانها مكلف به اجراي قوانيني براي اسناد رقومي ميشوند و اين قانون براي اسناد غيررقومي نيز صادق بود._
اشعري در ابتداي اين مراسم با ابراز خرسندي از تشكيل سازمان اسناد ايران و سپس تبديل آن به كتابخانه ملي و سازمان اسناد گفت: با تحقق اين امر، بخش وسيعي از اسناد سامان يافت. اين امر مرهون قانون اسناد ملي است كه چهل و يك سال گذشته به تصويب رسيد و همچنين همكاري سازمانهاي دولتي و بسياري از خانوادهها كه اسناد مهم موجود در خانههايشان را به سازمان اسناد اهدا كردند.
وي شكلگيري آرشيو ملي در سازمان ملي اسناد را نتيجه همكاري دستگاههاي مختلف دولتي دانست و گفت: مسوولان اين دستگاهها با درك عميق اهميت حفظ اسناد، به اجراي قانون تصويب شده تن دادند. لازم به ذكر است كه از حدود سه سال پيش بحث تحول در نظام بايگانيها مطرح شد و طرح جامع اسناد ملي در مركز ملي اسناد شكل گرفت كه كماكان نيز ادامه دارد و در صورت تحقق، رسيدگي و امور مختلف اسناد، در محل صدور انجام خواهند گرفت. بديهي است كه اين امر دسترسي به اسناد را آسان كرده، همچنين منابع كمي براي نگهداري ميطلبد.
مشاور فرهنگي رييس جمهور به رخداد مهم ديگري در سال گذشته در حوزه اسناد ملي اشاره كرد و گفت: اين رخداد تصويب آييننامه اسناد ملي بود. مسوولان دولتي با توجه به رويكرد اشاعه دولت الكترونيك، تصميماتي درباره اسناد رقومي اتخاذ كردند و يك ماه پيش با امضاي آييننامه اسناد ملي، بخشنامهاي صادر شد كه به سبب آن سازمانها مكلف به رعايت همان وظايفي درباره اسناد رقومي شدند كه در برابر اسناد كاغذي دارند.
اشعري ادامه داد: تحقق يافتن اين امور به ارتقاي آرشيو ادارات و همچنين حفظ اسناد ملي ميانجامد. متأسفانه تصور ميشود كه بايگانيها مكانهايي نه چندان دلچسب و كاركنان آن افرادي داراي كمترين تحصيلات و فاقد هر گونه آموزشها تكميلي در حوزه بايگانياند.
خوشبختانه چنين نگرشي در سالهاي اخير تا اندازهاي مرتفع شده، چرا كه نيروهاي انساني در بخشهاي تحصيلات تكميلي كه در برخي دانشگاهها تأسيس شدهاند، مشغول به فراگيري آموزشهاي لازماند كه اين امر سبب جهش در آرشيو ملي خواهد شد.
اشعري برگزاري همايشهايي در حوزه آرشيو را كمك به بومي كردن اين علم در كشور دانست و گفت: گسترش اين علم سبب شناسايي تجربههاي جهاني و رسيدن به مباني محكم در اين حوزه ميشود.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران در پايان سخنانش به تدوين برنامه چهار ساله اين سازمان اشاره كرد و گفت: برنامههاي سازمان به لحاظ تئوريك و اجرا مشخص شدهاند و اميدواريم موفق به برداشتن اين گامها شويم.
در ادامه اميرمسعود شهرامنيا، معاون سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران، به نمايشگاهي كه در حاشيه همايش «آرشيو براي همه» برقرار است اشاره كرد و گفت: نمايشگاه امسال به موضوع نمايش اسناد اختصاص پيدا كرده كه اين دوره مطبوعات را موضوع خود قرار داده است.
وي به برپايي نمايشگاهي شامل اسناد مربوط به جنگ جهاني دوم و اشغال ايران از سوي كشورهاي اشغالگر اشاره كرد و گفت: امسال هفتادمين سالگرد اشغال ايران در جنگ جهاني دوم است، جنگي كه تا زمان پيروزي انقلاب اسلامي شاهد آثار آن بوديم. بنابراين شايسته است چنين موضوعي كه در پيوند با بسياري از مسايل نظير پرونده هستهاي ايران و برخورد غريبان با آن است، به درستي بررسي شود.
وي با ابراز اميدواري براي برگزاري اين نمايشگاه در سالروز اشغال ايران در شهريورماه، گفت: با توجه به ارتباطي كه با برخي آرشيوهاي ملي كشورهايي نظير اتريش و ايتاليا كه اسنادي مربوط به اين جنگ در ايران را در اختيار دارند برقرار شده است، اين نمايشگاه پربارتر خواهد بود.
وي همچنين به ساماندهي اسناد رقومي در سازمان ملي اسناد اشاره كرد و گفت: با گذشت زمان به قدمت اسناد افزوده ميشود و نياز به اسناد رقومي بيش از پيش مشخص ميشود. بنابراين تصويب آييننامه در اين حوزه و اجرايي شدن آن را بايد اتفاق مباركي دانست. موضوع ديگري كه در سال جاري دنبال خواهد شد، بحث جهاني كردن يا به تعبيري گسترش اطلاعرساني از اسناد موجود در آرشيو است.
شهرامنيا اطلاعرساني دولت از اسناد را از مباحث مهم برشمرد و گفت: عدم مراجعه دانشگاهيان به اسناد دست اول و استفاده از نمونههاي دوست دوم و سوم، آفتي در عرصه پژوهش كشور است، البته اين امر تا حدودي به فرهنگ پژوهش برميگردد و بخشي هم به نوع خدماترساني فضاهاي موجود مربوط ميشود.
در ادامه خرمشاد، معاون فرهنگي وزير امور خارجه، طي سخنراني گفت: اين همايش حكايت از بلوغ در حوزه اسناد ملي دارد. چنين موضوعي به هويت ريشهدار ايراني مرتبط است، بنابراين بايد بدانيم به عنوان «آرشيويست» از چه پاسداري ميكنيم.
وي افزود: زير ساختها براي نگهداري اسناد فراهم آمده است، اما پژوهش بر روي اسناد نيز موضوعي است كه بايد مورد توجه قرار گيرد. متاسفانه مجموعه پژوهشي كشورمان به سندپژوهي عنايت چنداني ندارد.
وي از اعلام آمادگي مركز اسناد معاونت آموزشي و پرورشي امور خارجه براي به تحقيق گذاشتن اسناد اين مركز خبر داد و گفت: اين مركز به عنوان يكي از غنيترين آرشيوها حاضر است محققان را براي انجام پژوهشها و تثبيت هويت ايراني ياري دهد.
لازم به ذكر است در ميان صد مقاله رسيده به دبيرخانه همايش «آرشيو براي همه» چهل و پنج مقاله به چاپ خواهد رسيد و 23 عنوان از آنها طي دو روز برپايي اين همايش ارايه خواهند شد.
نظر شما