نويسنده كتاب «فرهنگ كار و تلاش در اسلام» از اين اثر پژوهشي به مثابه كتابي روايي ياد كرد كه علاوه بر تاكيد بر كار و تلاش از نگاه اسلام، ميكوشد اين فرهنگ را از طريق آموزشهاي خانوادگي و تغيير در نگرش مسوولان سيستمهاي اداري در جامعه نهادينه كند.\
وي با اشاره به اين كه هر يك از پيامبران و امامان(ع) در روزگار خود همواره كار ميكردند، يادآور شد: در اين كتاب كوشيدهام به سيره و روش آن بزرگواران و سبك تلاششان در زمينههاي گوناگون فعاليتهاي اقتصادي و اجتماعي بپردازم. حتي مباحثي درباره كار كردن حضرت فاطمه زهرا(س) نيز در اين كتاب جاي دارد.
مدير مسوول موسسه نسيم حيات درباره ضرورت تأليف اين اثر توضيح داد: اگر فرهنگ كار و تلاش در جامعه آنچنان كه ائمه اطهار(ع) و معصومين گفتهاند، نهادينه شود، به طور يقين پيشرفت و رونق اقتصادي كشور را در پي خواهد داشت. از هر جهت اگر بخواهيم به رونق از ابعاد گوناگون آن نظير اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي و ... دست يابيم، بايد با فرهنگ كار و تلاش از نظر اسلام آشنا شويم. وقتي كارمندي تصور ميكند بايد هشت ساعت در محل كارش حضور داشته باشد تا حقوق بگيرد، به طور مسلم انگيزه كافي براي تلاش مضاعف ندارد، اما زماني كه كارمند، كار خود را عبادت بداند و درك كند كه كارش ارزش مجاهد في سبيلالله را دارد، در كار خود همت و تلاش مضاعف خواهد داشت.
وي ادامه داد: متأسفانه ما تنها به كار فكر ميكنيم، اما نظر دين را درباره آن نميدانيم و ميكوشيم تنها كارهايي كه به ما محول شدهاند را در ساعات مشخص انجام دهيم. اسلام كيفيت و خوب انجام دادن كار را مدنظر دارد. پيشرفتي كه ژاپنيها در دهههاي اخير به دست آوردهاند، پيشوايان ديني ما، 1400 قبل راههاي رسيدن آن را از طريق كمال و ترقي آموزش دادهاند. اگر ما با فرهنگ كار از ديدگاه اسلام آشنا شويم، ديگر حتي به رتبه دوم بودن هم رضايت نخواهيم داد.
نويسنده ديني با اشاره به ضرورت دارا بودن ديدگاه فرهنگي مديران بخشهاي گوناگون، ويژگي مديران را از ديگر مباحث اين نوشتار برشمرد و در پاسخ به اين پرسش كه «خانوادهها در تربيت فرزندان چه نقشي ميتوانند در اين حوزه ايفا كنند؟» تصريح كرد: همانگونه كه كتاب «فرهنگ كار و تلاش در اسلام» نيز به اين موضوع توجه دارد، ايجاد روحيه تلاش در شخصيت كودك، از خانواده آغاز ميشود. اگر كودك در خانه كاركردن والدين و ديدگاه آنها را درباره كار كردن به درستي درك كند و آنها نيز الگوهائي مناسبي را ارايه دهند، در اين زمينه موفقيتهاي خوبي به دست خواهيم آورد.
نويسنده كتاب «سیاحت در عالم ارواح» با بيان اين كه «فرهنگ كار و تلاش در اسلام» به تمامي نقشهاي جامعه نظر دارد و هر نوع تلاش و خوب عمل كردن در حرفه را عبادت ميداند، عنوان كرد: بايد اين فرهنگ را از خانواده به فرزندان منتقل كنيم. حتي در كنار درس و تحصيل به فرزندانمان حرفهاي را بياموزيم. اگر برنامه اسلام را از همان دوران كودكي اعمال كنيم، ديگر هيچ كسي يك بعدي رشد نميكند.
حجتالاسلام كريمي درپاسخ به اين پرسش كه «در اين اثر روايي تا چه حد ديدگاههاي جامعهشناسي و روانشناسي جاي دارند؟» گفت: در اين نوشتار توجه به اين ديدگاهها اندك است. تنها در قسمتي كه حضرت علي(ع) از نظر روانشناسي، آفت كار را كسالت و تنبلي خواندهاند، بخشي از نهجالبلاغه نيز در تبيين اين موضوع(ديدگاههاي روانشناختي) مورد استفاده قرار گرفته است.
وي تهيه و تنظيم مباحث اين كتاب را بر اساس نياز جامعه امروز در حوزه پيشرفت و شكوفايي دانست و بيان داشت: وقتي با فرهنگ كار و تلاش اسلامي آشنا شويم و به آن عمل كنيم، ديگر نيازي به نظارت و ارزشيابي نخواهيم داشت؛ چرا كه اين كنترل دروني ميشود. در آنجا وجدان، دين و آيين بر كار ما نظارت ميكنند و هر فردي يك مدير ارزشيابي براي خود ميشود. اگرچه نظارت بيروني هم از نظر مديريتي در هر مجموعهاي نياز است، اما كنترل دروني بسيار قويتر و كارآمدتر خواهد بود.
حجتالاسلام كريمي در پاسخ به اين سوال كه «آيا عنواني كه انتخاب كردهايد، ميتواند براي نسل جوان با توجه به ذائقه آنها جذابيت زيادي داشته باشد؟» توضيح داد: قبول دارم كه انتخاب عنوان تأثير زيادي در اقبال مخاطبان دارد، همچنان كه طرح جلد كتاب در ميزان و نوع عرضه اثر تأثير به سزايي دارد. بايد بگويم كه من مخاطبان اين كتاب را تنها جوانان و خانوادهها در نظر نگرفتهام، بلكه مديران، كارمندان و افرادي كه در رأس امور اجرايياند و دستي در كار دارند نيز ميتوانند از آموزههاي اين پژوهش بهرهمند شوند.
رضا كريمي، پژوهشگر و مولف ديني بيش از 50 عنوان كتاب در حوزههاي تاريخ اسلام، قرآن، روانشناسي و تربيت به رشته تحرير درآورده است كه از آن ميان ميتوان به كتابهاي «خصایص الرسول الاعظم(ص)»، «سوگنامه عاشورا»، «سیره امام حسین(ع)»، «آیین زندگی»، «آداب زناشویی»، «قصص المعصومین: حضرت علی(ع)»، «سیره حضرت زهرا(س)»، «اتحاد ملی انسجام اسلامی، رمز پیروزی» و «برای تو ...!» اشاره كرد.
كتاب «فرهنگ كار و تلاش در اسلام» را انتشارات نسيم حيات در شمارگان سه هزار نسخه، 160 صفحه و بهاي 24000 ريال به تازگي به بازار نشر عرضه كرده است.
نظر شما