یکشنبه ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۱:۱۸
بهره‌گیری از عناصر و ابزار دنیای مدرن در شعر امروز

علیرضا پنجه‌ای دو مجموعه شعر جدید با عنوان‌های «چامک برای پیامک» و «شبانه‌های سنگ صبور» را آماده انتشار دارد و این مجموعه‌‌ها را ادامه دفترهای پیشین خود می‌داند که در سرودن آن‌ها از ذهن و زبانی نو و عناصر و ابزارهای دنیای مدرن بهره گرفته است. مجموعه‌ای از 30 سال گفت‌و‌گو با این شاعر و یادداشت‌های او نیز در کتابی با عنوان «رو در رو» منتشر می‌شود.\

پنجه‌ای در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره دو مجموعه شعر آماده انتشارش توضیح داد: «چامک برای پیامک» یکی از این مجموعه‌های آماده انتشار است و شعرهای کوتاهی که قابلیت پیامک شدن را دارند شامل می‌شود. معتقدم از این طریق می‌توان ارتباط موثرتری با مخاطبان شعر ایجاد کرد.

وی در توضیح بیشتر این مجموعه افزود: این شعرها به دلیل اشاره‌ای بودنشان مخاطب را به تامل وادار می‌کنند. به نوعی دربردارنده کلمات کلیدی در بیان مفاهیم هستند و خواننده را به سوی شعر جذب می‌کنند.

این شاعر ادامه داد: سروده‌های مجموعه «چامک برای پیامک» از زبان ساده‌ای برخورداند و ارتباط با شعر از طریق آن‌ها آسان‌تر می شود؛ البته ظاهر سروده‌ها ساده است اما معنایی عمیق را دنبال می‌کنند.

وی پیش‌تر برخی از شعرهای کوتاهش را در وبلاگش منتشر کرده است و این شعرها را ادامه سروده‌هایی که از عناصر دنیای مدرن بهره می‌گیرند می‌داند.

پنجه‌ای به تعداد اندک خوانندگان کتاب و مخاطبان مجموعه شعرهای منتشر شده اشاره و تصریح کرد: برای گسترش شعر و بیان هر آن‌چه شاعران به آن می‌اندیشند می‌توان در شعر امروز از عناصر و ابزارهای دنیای مدرن بهره گرفت. این عناصر را می‌توان در ساختار شعر و یا از رهگذر ابزارهای مدرنیته و انتشار شعر از طریق وسایلی چون تلفن همراه و یا اینترنت به‌کار گرفت.

وی در ادامه به تشریح ویژگی‌های نهمین مجموعه شعر خود با عنوان «شبانه‌های سنگ صبور» پرداخت و اظهار داشت: در این مجموعه از همان ذهن و زبان بدیعی که در مجموعه «پیامبر کوچک» به‌کار گرفته بودم استفاده کرده‌ و به سراغ زوایای تازه‌تری از عناصر زندگی رفته‌ام.

سروده‌های مجموعه شعر «پیامبر کوچک» در حوزه شعرهای نگاره‌ای و تصویری قرار می‌گیرند. این دفتر شعر مجموعه‌ای از چند قالب شعری جدید همراه با نمونه‌های آن‌هاست که معرفی و پیشنهاد شده‌اند. بیشتر این شعرها در حوزه شعرهای نگاره‌ای و تصویری قرار می‌گیرند. در این شعرها به جای برخی از صنایع شعری همچون مراعات‌النظیر و یا استعاره، تصویر آن‌را می‌بینیم.

این شاعر با تاکید بر به‌کارگیری تصویر و گراف در شعرهای «شبانه‌های سنگ صبور» یادآور شد: در این مجموعه مخاطبان با مفاهیم زبانی و نگاره‌ای در شعر روبرو می‌شوند و می‌توانند با شعرها ارتباط برقرار کنند.

وی در ادامه به دیده نشدن تفاوتی میان سرودن شعر و ترجمه شعر در میان شاعران امروز اشاره و تشریح کرد: شاعران امروز میراث‌دار شاعرانی چون حافظ، سعدی و بیدل هستند. زبان در شعر باید به بهترین و قوی‌ترین صورت ممکن به‌کار گرفته شود. اگر بر همین اساس وضعیت شعر و به ویژه شعر کوتاه ادامه یابد و شاعران جوان بیش از حد تحت تاثیر شاعران خارجی و شعر ترجمه باشند شعر فارسی از بین می‌رود.

«چامک برای پیامک» و «شبانه‌های سنگ صبور» هشتمین و نهمین مجموعه شعر پنجه‌ای و آماده انتشار هستند. هنوز ناشری برای این دو مجموعه در نظر گرفته نشده است.

پنجه‌ای که کتابی با عنوان «رو در رو» را نیز گردآوری کرده است، درباره این کتاب گفت: «رو در رو» مجموعه‌ای از گفت‌و‌گوهایی که با من طی این 30 سال‌ صورت گرفته است و یادداشت‌هایی که در حوزه شعر نوشته‌ام را شامل می‌شود. همچنین مصاحبه‌هایی را که من با دیگران داشته‌ام در یک مجموعه گردآوری کرده‌ام. هنوز عنوان این کتاب مشخص نشده است.

علی‌رضا پنجه‌ای متولد 27 مرداد سال 1340 شاعر و روزنامه‌نگار است.
دفترهای شعر او عنوان‌های «سوگ پاییزی»(1357)، «هم نفس سروهای جوان»(1366)، «آن سوی مرز باد»(1370)، «برشی از ستاره هذیانی»(1370)، «عشق اول»(1383)، «پیامبر کوچک»(1387) و «شب هیچ‌وقت نمی‌خوابد»(1387) را شامل می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط