رييس مركز اسناد كتابخانه مجلس شوراي اسلامي، از سخنرانهاي همايش ميراث مشترك مكتوب ايران و افغانستان، برپايي اين همايش را به عنوان نخستين گام در اين مسير، خوب توصيف كرد و گفت: امیدواریم در گامهاي بعدي با ايجاد بخش افغانستان در كتابخانه مجلس اين حركت را به كشورهاي همزبان همسايه تسري دهيم./
وي ادامه داد: اين همايش، نخستين پيشنهاد در حوزه بررسي آثار و مكتوبات مشترك بينالمللي بود كه با استقبال مواجه شد و پذيراي طيفهاي گوناگوني از مردم، شخصيتها و صاحبنظران افغانستان از اقصي نقاط دنيا حتي از اروپا و تاجيكستان بود.
پژوهشگر تاريخ معاصر افزود: از نايب رييس اول مجلس افغانستان تا شخصيتهاي علمي كه در ايران و افغانستان ساكنند، به اين برنامه آمدند كه براي گام نخست، حركت خوبي برآورد ميشود. در گامهاي بعدي انتظار داريم اين برنامه راهبري، هدفمند باشد تا مطابق با برنامههاي تنظيم شده، دستاوردهاي آن به ظهور برسند، همچنان كه دكتر لاريجاني، رييس مجلس شوراي اسلامي و حجتالاسلام دکتر رسول جعفریان، رييس کتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي و سيدمحمد حسيني، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز در اين باره اشاراتي براي برنامههاي آينده داشتند.
ططري اظهار داشت: ممكن است هر همايشي كه براي نخستين بار برگزار ميشود، نقاط ضعفي داشته باشد، اما ميخواهيم در آينده با تداوم اين مسير و گسترش همايشهاي بعدي در حوزه تاجيكستان و ساير همسايگان ايران، نقاط قوت اين نشستها را افزايش دهيم.
دبیر شوراي ارزيابي اسناد كتابخانه مجلس با اشاره به اقدامات انجام شده به ويژه در حوزه تدوين كتاب و ويژهنامهها، عنوان داشت: كتابخانه مجلس براي اين همايش، كتابي را به طور مشترك با موسسه مطالعات معاصر چاپ كرد كه مجموعه مسايلي را درباره پيشينه و ميراث مشترك تاريخ ايران و افغانستان دربر دارد كه به همراه لوح فشردهاي از گزيده مطبوعات افغانستان در كنار كتابها و ويژهنامه اين برنامه عرضه شدند.
ططري يادآور شد: علاوه بر مكتوبات، تاريخ مشتركي هم با همسايگانمان داريم؛ همچنان كه از دوره هخامنشيان تا قرن 19 ميلادي، افغانستان و ايران يك كشور بودند و امپراتوري ايران ناميده ميشدند. به طور قطع «كتاب» ميتواند بازگو كننده بخشي از اين تاريخ مشترك باشد، لذا كتاب و ساير منشورات، محور برگزاري اين همايشها به حساب ميآيند. انعكاس اين همايش نيز علاوه بر كتابهاي منتشر شده كنوني، در تدوين و نشر مجموعههاي ديگري در اين حوزه مشاهده خواهد شد.
عضو شورای سیاستگذاری همايش ميراث مشترك مكتوب ايران و افغانستان همچنين از انتشار چند ويژهنامه درباره اين ميراث مشترك خبر دارد و اظهار داشت: از اين پس ميخواهيم با شناسايي آثار جديد محققان و نويسندگان افغاني و ايجاد زمينههاي انتشار آنها، فعاليتهاي كتابخانه مجلس در حوزه آثار افغانستان را گسترش بخشيم. اين اقدامات اعم از كارهاي اسنادي، تاريخي، متون و نسخ خطياند، اما اولويت با آثاري است كه تاكنون چاپ نشدهاند و براي هر دو كشور از جذابيت فراواني برخوردارند.
نخستين همايش ميراث مكتوب مشترك ايران و افغانستان، دوازدهم تيرماه با حضور جمعي از مسوولان و انديشمندان ادبي و فرهنگي ايران و افغانستان در سالن مشروطه كتابخانه مجلس برگزار شد. در اين برنامه علاوه بر مسوولان اين كتابخانه، دكتر لاريجاني، رييس مجلس و سيد محمد حسيني، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز حضور داشتند و سخنراني كردند.
نظر شما