یکشنبه ۱ آبان ۱۴۰۱ - ۰۹:۵۹
زنوزی جلالی، بسیار مرگ‌اندیش و عمیق بود

راضیه تجار، نویسنده پیشکسوت و عضو هیات موسس انجمن قلم ایران تاکید دارد که زنوزی جلالی در آثارش به مقوله مرگ و حیات پس از زندگی دنیوی توجه خاص داشت و قلمی خاص‌پسند و اندیشه‌ای عمیق داشت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اول آبان، زادروز فیروز زنوزی‌جلالی، از نویسندگان پرکار کشورمان است که در مدت عمر کوتاهش از اول آبان 1329 تا 5 اردیبهشت 1396 به عنوان یک نویسنده، فیلمنامه‌نویس و منتقد ادبی خوش درخشید و اوج هنر نگارش خود را در رمان‌های «قاعده بازی»، «برج 110» و «مخلوق» به نمایش گذاشت.

راضیه تجار با بیان اینکه فرارسیدن زادروز زنوزی جلالی فرصتی برای یادکرد این نویسنده بزرگ و صاحب اندیشه است، عنوان کرد: فیروز زنوزی جلالی ناخدا یکم نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، نویسنده، منتقد و مدرس داستان‌نویسی بود که سال‌ها در ستیز و گریز واژگان شب کرد و عرق ریخت و آثاری خلق کرد که می‌توان امیدوار بود در کشمکش ایام مانا می‌مانند.

تجار با تاکید بر اینکه زنوزی جلالی واژگان منحصر به‌فردی را در نثرش به کار می‌برد، افزود: وی فرهادوار تیشه به سنگ خارا می‌زد تا از دل سنگ با دل تنگ، واژگان را تراش دهد و از هستی بگوید. وی بسیار سخت‌کوش و دیریاب برای عموم بود. واژگانش را با زیرورو کردن لغتنامه‌ها و به زحمت بسیار می‌یافت و مانند جواهرسازی که روی رکاب انگشتر کار می‌کند، واژه‌هایش را کنار هم قرار می‌داد.

این نویسنده پیشکسوت درباره مضامین داستان‌های زنوزی جلالی به مرگ‌اندیشی و نگاه خاکستری وی اشاره کرد و گفت: گل داوودی نیز از نمادهای پرکاربرد در نثر زنوزی جلالی است. وی باور عمیقی به جهان پس از مرگ داشت و عمیق رو دشوار نوشتن وی باعث شده بود عامه‌پسند نباشد و خواص توجه بیشتری به آثارش داشته باشند. قاعده بازی از رمان‌های موفق وی برگزیده جایزه جلال آل احمد و نیز جایزه قلم زرین شد. البته پس از مدتی این اثر را بازنگری کرد.

وی بر تاثیر ناخدا و نظامی بودن زنوزی جلالی در نویسندگی‌اش تاکید کرد و افزود: زنوزی جلالی جهان‌دیده، سخت‌کوش و منظم بود و از تجارب زیست محیطی در آثارش استفاده می‌کرد.

تجار معتقد است موفق‌ترین آثار زنوزی جلالی متعلق به سال‌های آغاز فعالیت هنری وی است و داستان‌ مجموعه‌های «سال‌های سرد»، «خاک و خاکستر»، «روزی که خورشید سوخت» و «مردی با کفش‌های قهوه‌ای» از زمره تاثیرگذارترین نوشتارهای زنوزی هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها